Az adat az új olaj, de hogy bányásszuk ki? | Laba üzleti iskola
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
LABA Tartalomgyár

Keresés

content

Az adat az új olaj, de hogy bányásszuk ki?

Bepillantás az üzleti intelligencia és a Power BI rejtelmeibe.

laba-blog-data-830-x-350-60d3372f807e6886673483-min-64afbe1de30ce075688504.jpg

A XXI. században már az adat az új olaj!

 – ismerte fel 2006-ban Clive Humby brit matematikus. Hasonlata már csak azért is találó, mert mint azóta arra már mások is rámutattak, akárcsak a nyersolaj, finomítás nélkül az adat is értékes, de haszontalan. Ahhoz, hogy hasznot húzzunk belőle, rendszerezni, értelmezni, elemezni és bemutatni kell. Rendben, de hogyan bányásszuk ki a benne rejlő kincseket? Ebben segíthet a Power BI.

De mi az a BI?

A Microsoft Power BI 2015-ben indult hódító útjára, azóta már több millió felhasználója van. Nevében a BI a „business intelligence”, vagyis az üzleti intelligencia rövidítése, amely röviden olyan eszközöket jelent, melyek segítik a szervezeteket a korábbi és aktuális adatok elemzésében, a stratégiai döntések meghozatala érdekében. Magyarán: 

az üzleti intelligencia átalakítja a nyers adatokat mindenki számára könnyen értelmezhető és bemutatható információvá. 

A Power BI az egymástól független adatforrásokat – legyen az például Excel, Google Analytics, felhőalapú vagy helyszíni tárak – egymással együttműködő, megragadó, érthető elemzésekké alakítja.

Bye-bye végtelen táblázatok, helló átlátható rendszer!

A Microsoft magyarázata szerint ezt négy lépésben teszi:

#1. Gyűjti és átalakítja több forrás adatait egyetlen helyen: összesíti és újramodellezi a kaotikus adathalmazt.

#2. Feltárja a trendeket és következetlenségeket: az adatok automatizált és gyors elemzése azonnal felfedi a vállalkozások állapotát, előrejelzi a trendeket, és javaslatokat tesz.

#3. Adatvizualizáció használata az eredmények bemutatásához: mit sem ér az adathalmaz, ha nem érthető, ezért a jelentések segítenek a felhasználóknak látni, hogy mi történik, történt, és fog történni a vállalkozásukban.

#4. Tegye meg valós időben a szükséges lépéseket: mert az információ csak akkor ér valamit, ha tettekre is váltható.

Működésben az üzleti intelligencia

Jó-jó, de mit jelent ez a gyakorlatban? A Power BI-nak több verziója is elérhető, akár ingyenesen, bármelyik számítógépen használható, így a kisebb szervezetek, cégek növekedésének is lendületet adhat. Könnyen beilleszthető a vállalati struktúrába, hiszen lényegében mindennel kompatibilis, aki pedig ismeri az Excelt, ebben igazán lubickolni fog.

Ugyanakkor olyan igazi nagyágyúk is használják a programot, mint a londoni Heathrow repülőtér, a Nokia, a Nestlé, a HP, vagy az Edsby.

„Minden egyes nap 250 ezer utast, 400 céget, 90 légitársaságot, 1500 járatot kezelünk. A repülőteret üzemeltető 75 ezer dolgozónak szervezettségre, tervezettségre, kiszámíthatóságra van szüksége, amihez rengeteg adat kell”,

– Stuart Birrell, a Heathrow repülőtér információs igazgatója

Példaként hozták fel, hogy ha korábban késések miatt több ezer utas csak késve landolt, akkor a határőrségnek, a vámosoknak, a poggyászkezelőknek, vagy akár az éttermeknek fogalmuk sem volt az érkező tömegről, amíg már meg nem jelentek. Ez mára megváltozott, már akár órákkal korábban értesítést kapnak, így extra emberi erőforrást, buszokat, vagy éppen sült krumplit készíthetnek elő az áradat hatékonyabb kezelésére.

Nem csak az üzleti életben

Hasonló sikertörténet az Edsby-é: a felhőalapú oktatási szoftvert az Egyesült Államok 11 ezer iskolájában, több mint kétmillióan használják. Óvodától a középiskola végéig, a diákoktól a szülőkön át a tanárokig. Érdemjegyek, teszteredmények, hiányzások, üzenetek és kérések, elektronikus tananyagok – a rengeteg adat nem csupán egy biztonságos helyen elérhető, de a Power BI segítségével meg is jeleníthető. Mikor csúszott be egy rosszabb jegy? Milyen hatással volt a téli szünet? Miért mindig csak a fizika tanár ad rossz jegyet? Az információk és a trendek bárki számára elemezhetők, ami akár a kihívások azonosításában, a tanulási, sőt a tanítási teljesítmény javításában is segíthet.

„A Power BI Embeddeddel új, erős eszközöket adtunk az oktatók kezébe is, hogy a gyermekek sikerére összpontosíthassanak”,

– értékelte a sikereket Scott Welch, az Edsby társalapjtója

Hogyan segít?

Ha az üzletünkben nem is fordulnak meg naponta negyedmillióan, azért a Power BI még hasznunkra lehet, hogy javítsuk a cég tevékenységét. 

A Microsoft az alábbi előnyöket szedte csokorba:

  • A működési folyamatok megnövekedett hatékonysága.
  • Betekintés az ügyfelek viselkedésébe és a vásárlási szokásokba.
  • Az értékesítés, a marketing és a pénzügyi teljesítmény pontos nyomon követése.
  • Egyértelmű referenciaértékek a múltbeli és aktuális adatok alapján.
  • Azonnali figyelmeztetések az adat-rendellenességekről és az ügyfélproblémákról.
  • A részlegek között valós időben megosztható elemzések.

Szeretne egy összefoglalót kapni a cikkekről?

Hetente egy levél a legjobb anyagokkal. Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről.
Köszönjük az előfizetést!