Milyen jövő vár a logisztikára? | Laba
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
LABA Tartalomgyár

Keresés

Milyen jövő vár a logisztikára?

Több logisztikai szakemberre lesz szükség a jövőben? És mit hoz a zöldítés, a digitalizáció, vagy éppen a robotizáció? Szakértőnket és oktatónkat, Bozsó Dénest kérdeztük.

preview-1x-669f9a496fea3140252988.webp

Milyen jövő vár a logisztikára?

00:00

A gazdasági és a technológiai változások a logisztika világát is érintik – legyen szó válságról, növekedésről, robotizációról vagy éppen zöldenergiára való átállásról. De mi igaz a jövendölésekből, és hogyan tud felkészülni egy logisztikus a jövő kihívásaira? Többek között ezekről a témákról beszélgettünk Bozsó Dénessel, aki Head of Order Fulfillment Planning Europe munkakörben dolgozik a Nokiánál, a Labánál pedig a Logisztikai menedzsment kurzus oktatója. Az adásban a következő kérdéseket tettük fel neki:

[0:59] Ha valaki foglalkozott már logisztikával, és szeretne tovább fejlődni, miért pont a te kurzusodat válassza?

[2:03] Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint 2030-ra a logisztikai iparág GDP-arányos súlyát a mostani 5,5-ről 10 százalékra kell emelni. Jelentheti ez azt, hogy több szakemberre, logisztikához értő emberre lesz szükség?

[4:25] Dr. Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) elnöke szavaival élve „az elmúlt időszakban sok csapás érte a logisztikai szektort. Ennek alapján rövidülnie kellene az ellátási láncoknak a biztonságos működtethetőségük érdekében. Mégis azt látjuk, nem ritkán ezzel ellentétes folyamatok zajlanak.” Valóban elképzelhető ez a rövidülés, és ennek milyen hatásai lehetnek? Hogyan kell felkészülnie erre egy logisztikai szakembernek?

[6:31] A logisztika területén a mesterséges intelligencia és a robotizáció sok ember munkáját elveheti? Hogyan tud az ember versenyképesebb maradni a gépnél?

[10:00] A kurzuson megtudjuk azt is, miért fontos, hogy ne csak a szállítási idő és a hozzá kapcsolódó költség legyen a jövőbeli döntési tényező a szállítási feladatok végrehajtásánál, hanem a szállítás közben keletkező CO2 kibocsátás csökkentése is. Hogyan érhetjük el ezt a leghatékonyabban? Mit jelent majd a zöld átállás a logisztikában? Ki lehet zöldíteni a logisztikát, vagy ez az egész inkább csak greenwashing?

[12:51] Hozott változást a magyarországi logisztikában a hatalmas e-kereskedelmi platformok elterjedése? Nemrég egy ruhákkal foglalkozó oldal akciója lebénított egy csomagautomata-láncot. Az ilyen problémákra hogy lehet logisztikai oldalról felkészülni?

[16:19] Egy, a közúti tehergépjárművek tömegéről és méreteiről szóló EU-irányelv módosítása miatt várható, hogy a jövőben akár „gigakamionok” is közlekedhetnek majd Európa útjain. Milyen új szállítóeszközök megjelenésére számíthatunk még a jövőben? Előfordulhat, hogy a csomagjainkat teherdrónok szállítják majd házhoz?

[20:29] Mit várhatunk az olyan újításoktól, mint az RFID, a blockchain vagy az IoT? Van esetleg rajtuk kívül olyan technológia, ami elterjedőben van vagy lesz, és változásokat hozhat a logisztika világában?

Ha tetszett az adás, iratkozz fel az „Okosnak lenni jó" Podcastre:

Google podcast, Apple Podcasts, Spotify.