Így ismerd el a saját apró sikereidet az egészséges önértékelés érdekében | Laba üzleti iskola
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
LABA Tartalomgyár

Keresés

content

Naplóírástól a napzáró rituáléig: így ismerd el a saját apró sikereidet az egészséges önértékelés érdekében

Tartósan nem helyettesíti a vezetőktől, kollégáktól kapott dicséreteket, de fontos megtanulni önmagunkat is elismerni. Tíz módot mutatunk, ami segít ebben.

cover-92-670d1c293e696629220723.webp

Egy ideális világ tökéletes munkahelyén a munkanap nemcsak időben, túlórák nélkül érne véget, hanem fanfárok hangja mellett megdicsőülve léphetnénk ki a szabadba. Túlzásnak, már-már komikusnak tűnik a kép? Pedig ha nem is ennyire látványosan, az emberek igénylik az elismerést. A Gallup és a Workhuman közös felmérése szerint a legjobb eszköz annak elérésére, hogy a dolgozók elkötelezettek legyenek és inspirálva érezzék magukat, ha elismerik a munkájukat. 

A felmérés azon résztvevői, akik úgy érezték, kötődnek a vállalati kultúrához, 68%-kal kisebb valószínűséggel égnek ki, és 55%-kal ritkábban keresnek aktívan másik állást. Ám a pozitív visszajelzés kultúrája nem egyenletes mindenhol. Vannak cégek, ahol alapvető, hogy a vezető rendszeresen elismeri a dolgozók érdemeit. Más vállalatoknál és csapatoknál viszont még a legnagyobb siker is csak egy fejbiccentésre elég, és már indul is a roham a következő eredményért, esetleg úgy vannak vele: vedd dicséretnek, ha nem kaptál sok kritikát.

Ajánlott cikk:

preview-655e1c26e3779073114941.jpg

Megtartanád a kollégáid? Dicsérd meg őket!

Olvass tovább

Mit tegyünk, ha a vezetőnktől nem kapunk rendszeresen pozitív visszajelzést, dicséretet, kedves szót? Hosszú távon mindenképpen érdemes elgondolkodni azon, együtt tudsz-e élni egy ilyen kultúrával, esetleg van-e ráhatásod arra, hogy több visszacsatolást kapj. 

Ugyanakkor bizonyos kereteken belül te is megadhatod önmagadnak a pozitív elismerést. Ez ugyan nem fogja helyettesíteni – főleg nem tartósan – a vezetőktől, kollégáktól kapott méltatást, de a lelki egyensúlyod szempontjából ez is segít.

Úgy zárni a napot, hogy mindent megtettél, amit az egyes szerepköreid igényelnek tőled, igen felemelő érzés. Nemcsak abban segít, hogy helyén tartsd az önértékelésed még akkor is, ha kívülről nem érkezik meg a vágyott pozitív visszajelzés, de abban is a hasznodra válhat, hogy levond a saját tanulságaidat a napi teljesítményeddel kapcsolatban, illetve segít fenntartani a motivációdat is.

Élet a munkán túl

Az első fontos kulcs: lássunk túl a szigorúan vett munkán! Ideális esetben olyan munkát végzünk nap mint nap, aminek értéke és értelme van – és nem csak pénzben kifejezve. Lehetnek azonban olyan időszakok, amikor az életed egyik vagy másik területe nem vezet éppen jelentőségteljes eredmények irányába, ám olyan mögöttes célokat szolgál, amelyek számodra fontosak. Például ha épp egy langyos víz jellegű állásod van, ám az lehetővé teszi, hogy nagyobb figyelmet fordíthass a rád aktuálisan jobban támaszkodó családodra, akkor a napi munka végén valószínűleg senki nem fog vállon veregetni a hatalmas sikereidért. Te viszont megteheted, hogy elismered a saját erőfeszítéseidet, amelyek lehetővé tették számodra azt, hogy ott légy az egyes szerepeidben, ahol lenni akartál.

Vedd észre a kis győzelmeket!

Mindannyian életünk végéig emlékszünk azokra a napokra, amikor leérettségiztünk, lediplomáztunk, megkaptuk az első komoly állásunkat, fizetésünket, projektünket. Ám ilyenekből jellemzően csak egy-, esetleg kétmaroknyi adatik meg egy emberöltő alatt. Ha csak ezekbe kapaszkodhatnánk, a motivációnk és az önbecsülésünk bizony ingatag lábakon állna. 

A megszámlálhatóan kevés nagy siker mellé azonban megszámlálhatatlanul sok napi apró siker társul, csak ezeken hajlamosak vagyunk átsiklani. 

Mi lenne, ha megpróbálnád ezeket nap mint nap észrevenni és tudatosítani? Mi volt a mai napodban az az akár valóban bolhányi siker, amire mégis azt tudod mondani, hogy ez igen? Persze ezek az apró sikerek sosem lesznek összemérhetők az igazán nagy mérföldkövekkel, de ha következetesen gyűjtögeted őket, idővel rááll a szemed, és meg tudod adni önmagadnak a picike napi elismeréseket.

Legyen egy napzáró rituáléd!

Ahhoz, hogy a sikereidet naponta tudatosítsd, érdemes választanod egy napi rituálét, ami idővel a szokásoddá válik, és nap mint nap lehetőséget teremt számodra az „önelismeréshez". A munkanap zárásaként szakíts erre időt, az utolsó 10-15 percet szánd a napi munkád értékelésére és az erőfeszítéseid elismerésére. A jól végzett munka örömével a lelkedben sokkal könnyebben hagyod magad mögött a munkát még akkor is, ha bőven lenne még tennivalód. A pihenés bár nem az elvégzett munka mennyiségének függvénye, hanem alanyi jogon jár, mégis könnyebben engeded meg magadnak, ha nyugtával dicséred a napot.

Kipipált teendők

A teendőlista pipálgatása az egyik legegyszerűbb módszer, amelyre sokan ösztönösen ráéreznek. Nincs annál felemelőbb érzés, amikor odabiggyeszthetjük a kis pipát az elvégzett teendő mellé! Ám ez a mozdulat a nap során sokszor automatikussá válik... Állj meg a nap végén, és nézd végig a sorakozó pipákat! Lehet, hogy nem jön oda senki az asztalodhoz, hogy megdicsérjen a derekasan elvégzett munkádért, te azonban feketén-fehéren látod magad előtt a napi teljesítményed – és ez nagyon lelkesítő tud lenni.

Ha konkrét célokon dolgozol, azokat táblázatos formában is megjelenítheted. Minden egyes nap, amikor egyik vagy másik célod irányába egy apró, ám fontos lépést tettél, pipálj ki egy rubrikát a táblázatod adott sorában! Öröm lesz látni a sokasodó pipákat, amelyek a célod irányába vezetnek.

Hasznos metrikák

Használd ki, ha számszerűsíthető a munkád! Hány ügyfélnek segítettél? Hány oldalt írtál? Hány dolgozatot értékeltél? Találd meg azt a mértékegységet, ami alapján észrevehetővé válik a napi haladásod! Játékosíthatod is a folyamatot, és megpróbálhatsz saját magaddal versenyezni, ezzel is lehetőséget adva önmagadnak az apró kis győzelmekre.

Ajánlott cikk:

motiv-1-64536a41521cd350693548.png

Miért nem jó motivációs cél az, hogy „jövőre több pénzt keressek”?

Olvass tovább

Légy boldog – azaz GLAD!

A GLAD-módszer egy remek napzáró rituálévá válhat. A betűszó feloldása:

  • Grateful – azaz hálás: azonosíts be valamit, amiért hálás lehetsz az adott napon!
  • Learned – azaz megtanultam: nevezz meg valamit, amit aznap tanultál (milyen fontos eredmény)!
  • Accomplished – azaz véghezvittem: válassz ki egy sikert a napodból (nem kell nagynak lennie)!
  • Delighted – azaz lelkesített: mondj valamit, ami igazán lelkesítően hatott rád aznap!

Ez a rituálé a sikerek mellett további örömteli dolgokra is rávilágít, így tényleg vidáman zárhatod a napod.

Írj sikernaplót!

Az előbbi módszer remekül lejátszható fejben, például úton hazafelé, ám ha szeretnéd, hogy nyoma maradjon a sikereidnek, vezess sikernaplót! 

A munkanap utolsó perceiben – akár egy 5 perces időzítőt beállítva – kezdd el kiírni magadból a napi apró és nem annyira apró sikereidet! 

Ez eleinte nem biztos, hogy könnyedén megy majd, de feltétlenül tarts ki az kijelölt időtartam végéig – ha már ott „kell" ülnöd a papír, vagy elektronikus jegyzet fölött, akkor előbb-utóbb biztosan előásol legalább egy olyan dolgot, amire aznap büszke lehetsz. Idővel pedig mindez sokkal gördülékenyebbé válik, és belejössz a sikereid felsorolásába.

Gyűjtsd a sikereket!

Ha nem szívesen írsz, de mégis örömmel látnád a sikereid listáját, akkor vidd tárgyi síkra a témát: csinálhatsz „sikerbefőttet" vagy „sikersereget". Mindkét módszernek az a lényege, hogy apró tárgyak (pl. kavicsok) formájában gyűjtögeted a sikereidet. Minden egyes nap, amikor úgy érzed, jól végezted a munkádat, tégy egy nagy befőttesüvegbe egy kavicsot (vagy egy kijelölt polcra, az asztalod sarkába, stb.), így kezdheted felépíteni a „sereget". Nehezebb napokon nagyon jó érzés lesz rápillantani a szépen gyűlő kavicstömegre mint az apró sikereid megjelenítőire, a nap végén pedig igazán felszabadító érzés lesz betenni az új kavicsot a gyűjteménybe, ezzel is szimbolikusan pontot tenni egy sikeres nap végére.

Reflektív séta

Mit szólnál egy kis mozgáshoz a nap végén? 

Ha olyan szerencsés vagy, hogy gyalog mész haza a munkahelyedről, vagy épp egy kutya vár otthon, akit még meg kell sétáltatnod, akkor a sétát is kihasználhatod a sikereid összegyűjtésére.

Szánd ezt az időszakot arra, hogy végiggondolod a napod! Mi ment jól, mit tanultál, mi okozott nehézséget, és legfőképp: mire lehetsz büszke? A séta segíti a gondolataidat irányban tartani, a folyamatos mozgás pedig a többféle szemszögből történő megközelítést erősíti.

Vizuális sikerek

Ha inkább rajzolnál, akkor a sikernaptár lehet a te megoldásod. Vegyél egy falinaptárat vagy egy asztali naptárat, és minden nap rubrikájába írd be vagy skicceld fel a napi apró sikeredet! Ennek egy művészibb verziója, ha rajzolsz egy nagy fát, ahol a fa ágai az életed vagy a munkád fontos területeit ábrázolják, és a nap végén apró levélkéket rajzolsz minden olyan ágra, amelyen aznap bármilyen apró sikert elértél. Idővel gyönyörűen kirajzolódik majd, hogy mely területeken haladsz nap mint nap a siker felé. Még akkor is, ha ezek szabad szemmel másoknak alig-alig látható sikerek. A lényeg, hogy te annak éld meg.

Szeretnél egy összefoglalót kapni a cikkekről?

Hetente egy levél a legjobb anyagokkal. Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről.
Köszönjük az előfizetést!
Kapcsolódó kurzusunk:
«Employer Branding stratégia»
HR
Előadó: Vass Melinda
19 november 19 december
Vass Melinda