LABA Tartalomgyár

Miért nem jó motivációs cél az, hogy „jövőre több pénzt keressek”?

Van valamink, amit csak akkor veszünk észre, ha éppen elfogyott – ez a belső motiváció.

cover-1-64536a4151e1a313308153.png

A motiváció minden munkavállaló és minden vállalkozás életében olyan fontos, mint a levegő. Leggyakrabban mégis akkor beszélünk róla, amikor épp a hiányától szenvedünk. A munka világa mellett a motivációt leggyakrabban a tanulás, karrier, egészséges életmód kapcsán említik, de a pontos jelentéséről, fajtáiról és fejlesztéséről már kevesebb szó esik.

A motiváció jelentése: pszichológiai értelemben a motiváció az a belső tudati állapot, ami egy meghatározott viselkedésre ösztönöz bennünket. Tágabb értelemben azonban megkülönböztetünk külső és belső motivációt is.

A motiváció fajtái

Fontos megérteni, hogy a külső és a belső motiváció nem egymástól függetlenül kialakult két dolog, nem két egymással ellentétes pólus. Sokkal inkább két egymáshoz kapcsolódó terület. Nagyon sokszor megesik, hogy valami a külső motiváció hatására indul el, de ahogy elkezdjük élvezni, szeretni azt, amit csinálunk, úgy alakul ki a saját belső motivációnk. Az ideális helyzet az, amikor mindkét típusú motiváció hajt bennünket, ez vezet a legnagyobb fokú elégedettséghez.

Kapcsolódó kurzusok:

Külső motivációs eszközök a munkahelyen

A legtöbb külső motivációs példával a munkánk során találkozunk, ahol a vezetők általában kifejezetten figyelnek a megfelelő motivációs csomag megteremtésén. A leggyakoribb külső motivációs eszközök a:

Ugyanakkor van a külső motivációnak egy alternatív kategorizálása, ahol a kevésbé egyértelmű és kézzelfogható eszközökről beszélhetünk:

Fontos megjegyezni, hogy nincs módszer, ami mindenhol beválik. Minden ember más, mindenkire más és más eszközök más és más arányban hatnak. Ugyanakkor a külső motiváció önmagában nem elég. Bár a külső motivációs tényezők fontosak a munkahelyi teljesítmény fokozásához, a belső motiváció – azaz az adott munka iránti szenvedély, az elvégzett munka okozta elégedettség érzése – alakíthat ki hosszú távú elköteleződést. Ezért minden munkáltatónak törekednie kell arra, hogy egyensúlyt teremtsen a külső és a belső motivációs tényezők között.

Ajánlott cikk:

img-63f635e116bc1428346113-min-6409b9d611fed439946183.jpg

6 employer branding kihívás, amivel minden cég szembenéz

Olvass tovább

A belső motiváció fejlesztése

A belső motiváció, ahogy az elnevezés is jelzi, belülről fakad. Ez nem jelenti azonban azt, hogy néha nem ütközik akadályokba és nem kell tennünk semmit a fejlesztéséért. Ha az adott tevékenységet azért végezzük, mert érdekel minket, élvezzük, fontosnak vagy érdekesnek tartjuk, az nagyobb hatékonyságot és hosszabb távú elköteleződést eredményez. Ez azonban nem mindig jön magától. Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogyan fejleszthető a saját belső motivációnk:

#1. Tűzzünk ki célokat!
Írjunk egy listát azokról a dolgokról, amit el szeretnénk érni. Ezek legyenek konkrétak, kézzelfoghatók és belátható időn belül elérhetők. A „sok pénzt fogok keresni” így nem egy jó cél, de az, hogy „3 hónap múlva megpályázok egy magasabb pozíciót” vagy „év végéig megtanulok alapszinten spanyolul” már jó kiindulási alap.

#2. Keressünk választ a MIÉRT?-ekre
Tudjuk, hogy az egyik cselekvés miért okoz örömöt, a másik pedig miért nem? Értjük, hogy egy-egy helyzetben mi motivál minket? A MIÉRT?-ekre adott válaszok segítenek felismerni saját belső motivációnkat. 

#3. Töltsd fel az energiatartalékokat!
Az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés segít a megfelelő energiaszint fenntartásában és a motiváció javításában. Hiszen, ha jól érzed magad a bőrödben, akkor szívesebben csinálsz bármit.

#4. Keresd az inspirációt!
Legyen az egy jó könyv, egy cikk, egy podcast, egy videó vagy egy beszélgetés – az inspiráció jöhet bárhonnan. Ne várj, míg a múzsa homlokon csókol, keresd tudatosan azokat a tartalmakat, amik cselekvésre ösztönöznek.

#5. Találd meg az örömöt a feladatokban!
Pozitív visszajelzést nem csak kívülről várhatunk. Egy-egy sikeres feladat után tegyük fel magunknak a kérdést, hogy érezzük magunkat, mi volt a munkában, amit élveztünk, mi okozott örömet. Ez segít majd az újabb feladatoknál is megtalálni ugyanezt.

#6. Keresd a kihívásokat!
Az új feladatokkal új dolgokat tanulunk, amivel folyamatosan fejlődünk. Az így elsajátított új készségek és kompetenciák visznek majd előre az újabb és újabb sikeres feladatok felé.

#7. Ne félj segítséget kérni!
Sose érezd magad rosszul, ha segítségre van szükséged egy feladat elvégzésében. Senki sem tökéletes és mindentudó, a támogatás, az együttműködés mindenkire jótékonyan hat. Gondolj arra, hogy ma te kérsz segítséget, de holnap lehet, hogy te leszel az, aki segít.