5 kihagyhatatlan könyv női vezetőknek | Laba üzleti iskola
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
LABA Tartalomgyár

Keresés

content

5 kihagyhatatlan könyv női vezetőknek

Nem szabad az erőfeszítések nélküli sikerre várni, külön kell választani az önbizalmat a kompetenciától, és érdemes újragondolni a társadalmi elvárásokat. Természetesen férfiaknak is hasznos olvasmányokat ajánlunk.

cover-1-65c60107328f7443062760.jpg

1889-ben Anna Bissell személyében először lett női vezérigazgatója egy vállalatnak. A kanadai-amerikai Bissell maga alapította a szőnyegtisztítással foglalkozó cégét, amely olyan sikeres lett, hogy a legenda szerint még Viktória királynő is elismerte a munkásságát. (A cég egyébként a mai napig létezik, hazánkban is jelen van, és azóta saját területén Észak-Amerikában piacvezető is lett.) Szerencsére ma már egyre többször látunk nőket különböző vezetői pozíciókban, de még bőven van hová fejlődni, míg egyenlőség lesz e téren. Ugyanakkor a számok biztatóak: a Grant Thornton felmérése szerint 2021-ben lépte át a világ a kritikus 30 százalékot, azaz amikor az országok 83%-ában a vezetői pozíciók legalább 30%-át nők töltik be.

A vezetői pálya tehát egyre inkább nyitottá válik a nők számára is. A hagyományos vezetőképzések és a tapasztalati úton történő tanulás mellett érdemes az irodalomban is körbenézni, ha te is szeretnéd fejleszteni a – bőven nem csak a konkrétan vezetői pozíciókban dolgozóknak hasznos – vezetői készségeidet és szemléletedet. Az alábbiakban öt olyan könyvet ajánlunk, amelyek segíthetnek abban, hogy felkészültebb lehess vezetőként.

Angela Duckworth: Grit – Hogyan vezet sikerhez a kitartás és a lelkesedés

A könyv fő gondolata, hogy a siker alapja elsősorban nem a tehetség – az csupán egyetlen összetevő –, sőt, még csak nem is a szerencse vagy a csillagok állása, lényegesen többet számít az, hogy mennyi időt és energiát fektetünk bele valamibe – vagyis a kitartás. 

Duckworth úgy véli, hogy nem az az ember számít zseninek, aki veleszületett adottságainak köszönhetően erőfeszítések nélkül ér el sikereket, hanem az, aki az erejét megfeszítve, kitartó munkával és gyakorlással éri el azt. Azaz: a valódi sikerért bizony meg kell dolgozni. 

Ez a gondolat akár el is kedvetleníthetne, hiszen megmutatja: a siker sosem hullik az ölünkbe; az ugyanakkor rendkívül lelkesítő, hogy tulajdonképpen az érvényesülés lehetősége mindannyiunk kezében ott van. Leendő vagy jelenlegi női vezetőként ez különösen hasznos gondolat lehet, hiszen segíthet abban, hogy az utadba kerülő akadályok ellenére is elkötelezett maradj a céljaid iránt.

A Grit nem egy tipikus önsegítő könyv: nem fogja pontról pontra megmondani a siker receptjét, és azt sem állítja, hogy a sikerhez vezető út könnyű lenne. Inkább mélyen elgondolkodtat. Ugyanakkor nem egy száraz olvasmány: bár tudományos alapokra épül, a mondanivalóját rengeteg színes történettel teszi átélhetővé az írónő, és javaslatai is érthetően, befogadhatóan vannak megfogalmazva. Bár több konkrét stratégia is elfért volna a könyvben, így is remek motivációs olvasmány a hosszú távú siker elérése felé vezető úton.

(Libri Könyvkiadó, 2020)

Katty Kay és Claire Shipman: Az önbizalom kódja nőknek – A magabiztosság tudománya és művészete

A szerzőpáros az önbizalom különböző árnyalatait és vetületeit vizsgálja meg, az ugyanis kulcsfontosságú összetevője a sikeres női vezető eszköztárának. A könyv fő témája az önbizalomhiány átfogó elemzése és annak a munkahelyi megnyilvánulásai: a szerzők rávilágítanak azokra a belső és külső tényezőkre, amelyek gyakran akadályozzák a nőket abban, hogy teljes mértékben vállalják vezetői szerepüket. Nagy hangsúlyt fektetnek a magabiztosság és a nemek közötti kapcsolatra, kitérve azokra a társadalmi elvárásokra és kulturális hatásokra, amelyek hozzájárulnak a nők önbizalomhiányához. A könyv felveti azt a  fontos kérdést, hogy az önbizalom hogyan alakul az élet különböző szakaszaiban, így a karrierjük különböző fázisaiban lévő nők számára egyaránt hasznos tudásforrás lehet.

A mű egyik legfontosabb tanulsága az önbizalom és a kompetencia közötti különbségtétel. Kay és Shipman azt állítják, hogy az önbizalom gyakran felülmúlja a kompetenciát, különösen szakmai környezetben, és arra ösztönzik a női vezetőket, hogy ismerjék fel és használják ki önbizalmukat mint a karrierjük előrehaladásának erőteljes eszközét.

A könyv szakértői vélemények mellett kutatási eredményekkel és személyes anekdotákkal teszi lehetővé azt, hogy nemcsak szakmailag megalapozott módon, de emellett szórakoztatóan ismerkedjünk meg ezzel a komplex témával, a saját önbizalmunkkal, vagy éppen annak hiányával – ez utóbbi esetben azért, hogy leküzdhessük azt.

(Partvonal Kiadó, 2020)

Arianna Huffington: Kezdd újra!

„A sikeres élet új fogalma már nem a pénzhez és a hatalomhoz kötődik. A Harmadik Mérce a jóllét, a bölcsesség, a csodák megélése és az adakozás.” Ezt állítja könyvében Arianna Huffington, a világ egyik legbefolyásosabb üzletasszonya, a Thrive Global és a Huffington Post alapítója. 

Huffington nem a levegőbe beszél: sok-sok évnyi kemény hajtás után egy szép napon fizikailag összeomlott, és mivel sokáig nem kapott válaszokat arra vonatkozóan, hogy miért reagált így a szervezete, a saját kezébe vette az irányítást. Oknyomozásainak eredménye többek között ez a könyv is.

Huffington a pszichológia, a sport és a fiziológia területén felfedezett kutatások eredményeire támaszkodva nem kevesebbet állít, minthogy a meditáció, a tudatos jelenlét, a kikapcsolódás, az elektronikai eszközök mellőzése, valamint az adakozás kiemelkedően pozitív hatást gyakorol minden emberi szervezetre. Huffington túllép a siker hagyományos definícióján: a jólétre, a bölcsességre és az adakozásra helyezett hangsúly megkérdőjelezi a siker uralkodó fogalmát, és üdítő perspektívát kínál az egyensúlyt és kiteljesedést kereső női vezetők számára.

Ajánlott cikk:

preview-noi-65f96c6cee35c230144104.jpg

„Hónapokig az itt készült jegyzeteimből éltem” — női vezetői képzésünk résztvevőit kérdeztük

Olvass tovább

A könyv a jóllétet biztosító szokások és gyakorlatok mindennapi életbe való integrálása mellett száll síkra, arra ösztönözve a női vezetőket, hogy helyezzék előtérbe az öngondoskodást és a stressz csökkentését. A könyv gyakorlati tippjei és javaslatai – például az alvás fontosságáról, amelyről egyébként egy másik könyvet is írt a szerző – megvalósítható stratégiákat kínálnak a vezetői szerepekben boldogulni vágyó nők számára. Huffington személyes történetei ráadásul közvetlenné, átélhetővé teszik a helyzeteket, amelyekből levonhatjuk a magunk tanulságait.

(Kossuth Kiadó, 2016)

Sally Helgesen és Marshall Goldsmith: Hogyan érvényesüljünk nőként? – Változtassuk meg a sikerünk útjában álló 12 szokást!

„Mely hiedelmeink gátolnak minket nőként az előrejutásban? Milyen gondolkodásmód jellemző a karrierépítésben sokszor tudatosabb férfiakra? Hogyan támogathatjuk női beosztottainkat a kiteljesedésben?” – ezekkel a sorokkal ajánlja a kiadó ezt a könyvet, remekül összefoglalva, hogy miért is érdemes elolvasnunk.

A mű ugyanis feltárja azokat a gyakori szokásokat és viselkedési formákat – mint a vonakodás az eredmények vállalásától vagy a szakértelem túlértékelésére való hajlam –, amelyek inkább a nőkre jellemzők, és amelyek akaratlanul is akadályozhatják a szakmai fejlődést és munkahelyi előmenetelt egyéb tényezők mellett. Ezek mentén pedig megtalálhatjuk azokat az erősségeinket is, amelyekre építhetünk a továbbiakban, és nem csak beazonosíthatjuk azokat a korlátozó hiedelmeket és káros szokásokat, amelyek akadályoznak minket az előrehaladásban, de ezekre a könyv megoldásokat is mutat.

A szerzők meglátásai kiterjedt kutatásokon, coachingtapasztalatokon és valós példákon alapulnak. A könyvet színesítő esettanulmányok és különböző sikeres nők történetei inspiráló példaként szolgálnak, és kézzelfogható útitervet kínálnak az olvasóknak. Fontos kiemelni, hogy bár a könyvben elsősorban multicégekről van szó, a tanulságok remekül alkalmazhatók nemcsak a kisebb, akár családi vállalkozásokra, de még a mindennapi életre is. Sőt: azoknak a férfiaknak is hasznos lehet a könyv, akik közép- vagy vagy felső vezetőként – értelemszerűen – nőkkel is dolgoznak, hiszen rengeteg idő és energia spórolható meg azzal, ha bizonyos helyzeteket időben felismerünk és kezelünk.

(HVG Könyvek, 2021)

Sheryl Sandberg: Dobd be magad! – Nők több szerepben

„Egy ötéves kislány zaklatottan tért haza az óvodából, és közölte anyukájával, hogy a szerelme is űrhajós akar lenni, akárcsak ő. Az anyuka megkérdezte, miért jelent ez problémát, mire a kislány így felelt: »Azért, mert ha együtt megyünk az űrbe, akkor ki fog vigyázni a gyerekeinkre?« Már ötévesen úgy ítélte meg, az űrutazásban az a legnagyobb nehézség, hogy találni kell egy megbízható bébiszittert." Ez a mókás (?) anekdota jól leírja, hogy nőként mennyivel több akadállyal kell szembenézni nemcsak vezetőként, mint a férfiaknak. Sandberg a könyvében a nők munkahelyi rendszerszintű kihívásaival foglalkozik, emellett gyakorlati tanácsokat is ad az akadályok felismeréséhez és leküzdéséhez.

Sandberg arra ösztönzi a nőket, hogy aktívan keressék a vezetői lehetőségeket, álljanak ki önmagukért, és dacoljanak az önbizalomhiánnyal. Foglalkozik továbbá a munka és a magánélet egyensúlyának összetett kérdéseivel is, eloszlatva azt a mítoszt, hogy a nőknek választaniuk kell a sikeres karrier és a teljes magánélet között. Sandberg a társadalmi elvárások újradefiniálása és a családi munkamegosztás újragondolása mellett érvel.

A szerző saját tapasztalatokban igencsak bővelkedik: 14 éven át töltötte be a Facebook egyik legfontosabb vezetői pozícióját. A könyv erőssége is a szerző személyes elbeszélésében rejlik, amelyet természetesen megtámogat kutatási adatokkal is. A saját karrierútjáról szóló őszinte vallomásai átélhetővé teszik a művet és arra ösztönzik a nőket, hogy kérdőjelezzék meg a társadalmi megszokásokat és éljenek az ambícióik szerint.

(HVG Könyvek, 2013)

Szeretne egy összefoglalót kapni a cikkekről?

Hetente egy levél a legjobb anyagokkal. Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről.
Köszönjük az előfizetést!