Ha nem vagy képes bízni, akkor te leszel a gátja a működésnek | Laba üzleti iskola
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
LABA Tartalomgyár

Keresés

„Ha nem vagy képes bízni, akkor te leszel a gátja a működésnek.”

Kire és mire támaszkodik egy jó pénzügyi igazgató? Mennyire kell értenie az üzleti intelligenciához? És hogyan nevelje ki az utódját? A Podcast vendége Nagy Lóránd, a Pick Szeged Zrt. volt pénzügyi vezetője volt.

podcast-cover-65b396cbcb5d0942647896-1-65bbbccd604cd851243993.jpg

„Ha nem vagy képes bízni, akkor te leszel a gátja a működésnek.”

00:00

Lóránd harcedzett pénzügyi igazgató: dolgozott kis- és nagy cégeknél (a Pick mellett a Molnál és az E2-nél), jelenleg pedig a Tűzállótechnika Kft. és a Schneider Kft. cégvezetője. Nem utolsósorban pedig a Pénzügyi igazgató kurzusunk oktatója, a Podcast vendégeként pedig a következő kérdésekre válaszolt nekünk:

[1:17] Milyen a jó CFO? Mik a leggyakoribb tévhitek ezzel a szerepkörrel kapcsolatban?

[06:39] A pénzügyi igazgatónak rengeteg mindenhez értenie kell: számvitel, likviditásmenedzsment, kockázatkezelés, kontrolling, adóügyek – ezeket milyen mélységben kell ismerni, és van-e olyan, amit jobban kell, mint a többit? Másfajta tudásra van szüksége egy olyan CFO-nak, aki menedzser egy nagy cégnél, és egy olyannak, aki egy vállalkozás tulajdonosa?

[15:34] A CFO-ra sokan úgy gondolnak, mint aki a számokkal, adatokkal foglalkozik, és kevésbé emberekkel. Mennyire kell egy CFO-nak megtanulnia az emberek nyelvén? Mennyire kell otthon lennie például a HR-ben?

[18:43] Magyarországon is jobban keresik a cégek azokat a CFO-kat, akiknek magas az érzelmi intelligenciájuk, vagy ez még mindig egy amolyan „nyugati hóbort?”

[15:48] Be tudja majd váltani az Excel Steve Ballmer jóslatát, miszerint „a tömegeknek szóló üzleti intelligencia” lesz belőle? Vagy ez már meg is történt?

[20:13] A Forbes egy cikke szerint a gyorsan változó világban a Chief Financial Officereknek fel kell készülniük arra, hogy Chief Future Officerré váljanak – tehát fel kell készíteniük a cégüket azokra a kihívásokra, amikkel egy gyorsan változó világban azok szembenézhetnek. Mik ezek a kihívások 2024-ben, és hogyan lehet rájuk felkészülni?

[25:27] Valóban nehezebbé vált az elmúlt években CFO-vá válni? Ha igen, mi lehet ennek az oka?

[31:06] Mennyire érinti a CFO munkáját a digitalizáció? Ismernie kell például a legújabb üzletiintelligencia szoftvereket, trendeket, vagy elég, ha ezt a területet rábízza egy szakértő csapatra?

[35:09] Fontos része a CFO munkájának az utódja kinevelése”? Hogyan történik ez?

Ha tetszett az adás, iratkozz fel az „Okosnak lenni jó" Podcastre:

Google podcast, Apple Podcasts, Spotify.