Készségek, technikák, AI: ezek határozzák meg a projektmenedzsmentet 2024-ben | Laba üzleti iskola
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
LABA Tartalomgyár

Keresés

content

Készségek, technikák, AI: ezek határozzák meg a projektmenedzsmentet 2024-ben

8 trend, amit fontos ismerned, ha projektet vezetsz vagy vezetnél

cover-1-6565c0968f585433843093-min-656ddd8abee73125600067.jpg

Mozgalmas időket élünk minden tekintetben: a globális gazdaság folyamatos változásai és a robbanásszerű technológiai fejlődés következményeképpen szinte mindenkinek komoly kihívást jelent, hogy talpon maradjon és tartsa a lépést. Függetlenül attól, hogy milyen iparágban vezetsz projekteket, ismerned kell a meghatározó trendeket ahhoz, hogy rugalmasan tudj reagálni a folyamatos változásokra, és így sikerre vihesd a projektjeid. Cikkünkben megvizsgáljuk, hogy várhatóan milyen trendek alakítják a projektmenedzsment világát 2024-ben.

1. Projektmenedzser-hiány

Azzal, hogy a globális gazdaság egyre inkább projektorientálttá vált, a projektmenedzsment olyan iparágakban is elterjedt, ahol ennek kevésbé volt hagyománya. Emiatt egyre nagyobb lesz a kereslet a közeljövőben a képzett projektmenedzserek iránt.

Project Management Institute (PMI) szerint 2027-re 87,7 millió projektmenedzserre lesz szükség világszerte — és ez a hatalmas létszám egyelőre korántsem látszik biztosítottnak. Ez pedig — szintén a PMI adatai mentén — 2027-ig mintegy 207,9 milliárd dollárnyi GDP-veszteséget eredményezhet az elemzett 11 országra nézve. A PMI egy másik jelentése pedig azt állítja, hogy 2,3 millió új projektmenedzserre lenne szükség 2030-ig ahhoz, hogy ez a hiány mérséklődjön.

2. Sokféle készség

Nemcsak a hiányzó szakemberek száma, hanem a fontos készségek is érdekes eredményt mutatnak. Felmérések szerint a jövő szakembereinek egyszerre kell rendelkezniük technikai, vezetői és üzleti tudással.

A versenyképesség érdekében a vállalatoknak olyan embereket kell alkalmazniuk a projektek vezetésére, akik egyszerre problémamegoldók és kapcsolatépítők is: a megkérdezettek 68%-a a kommunikációt találta a legkritikusabb készségnek, amit a problémamegoldás (65%), a kollaboratív vezetés (62%) és a stratégiai gondolkodás (58%) követett. Ezen készségek és képességek a technikai tudással kombinálva olyan projektvezetőket adnak az iparnak, akik képesek lesznek helytállni a bizonytalan helyzetekben is, amelyekre 2024-ben is számítani lehet.

Emellé további elvárás a projektvezetők felé az, hogy az érzelmi intelligenciájuk is átlagon felüli legyen. 

A dolgozói jóllét mint vezető motívum továbbra is érvényesül, ehhez pedig elengedhetetlen az olyan vezetés, amely nyitott a dolgozói megélések iránt; emellett a motiváció felkeltéséhez és fenntartásához is fontos az érzelmileg érett személyiség. Nem is beszélve az olyan további helyzetekről, mint a konfliktuskezelés, a bizalomépítés vagy a dolgozók értékelése. Az érzelmi intelligencia különösen nagy szerepet kap, amikor a projekt multikulturális közegben zajlik.

3. Mesterséges intelligencia és automatizálás

Elmúltak azok az idők, amikor a mesterséges intelligencia (MI/AI) csak egy divatos kifejezés volt. 2023 az AI berobbanásának éve volt, és a tendencia velünk is marad, hiszen egyértelmű: a mesterséges intelligencia nemcsak egy múló trend, hanem a projektmenedzsment szerves részévé válik.

A fent említett PMI felmérése szerint a szakemberek 81%-a úgy véli, az AI hatással van a szervezetükre — és ez vélhetően csak fokozódik az elkövetkező években. A PMI úgy véli, hogy a koronavírus során elindult rohamos digitális átalakulás mára már normává vált. Nemcsak az újonnan induló vállalkozások, de a már működő vállalatok is újraértelmezik az alapvető üzleti modelljeiket, hogy versenyelőnyre tegyenek szert a gyorsan változó piacon — és ennek az AI fontos pillére.

Az AI — karöltve az általa is lehetővé tett automatizálással — egy minden eddiginél erősebb hatékonyságfokozó eszközzé válik. Az alacsony hozzáadott értékkel rendelkező feladatok automatizálásával a projektmenedzserek azokra a feladatokra összpontosíthatják a figyelmüket és az energiájukat, amelyek valódi értékkel bírnak a projektre és a szervezet egészére nézve. Így nagyobb hatást, komolyabb eredményeket és stratégiailag fontos célokat tudnak elérni. Ráadásul a rutinfeladatok automatizálása nemcsak időt takarít meg, hanem csökkenti a hibák valószínűségét is

Az idő- és teljesítménybecslésektől a döntéshozatali folyamatok támogatásáig; az erőforrás-ütemezéstől a kockázatelemzésig; az adatvizualizációtól a tudásmenedzsmentig szinte minden fontos területen bevethető a mesterséges intelligencia.

4. Adatvezérelt döntések

Az adatok kulcsfontosságú szerepet játszanak a projektmenedzsmentben, mivel iránytűként szolgálnak a megalapozott döntéshozatalhoz. A releváns projektadatok gyűjtése és elemzése értékes betekintést nyújt a projekt különböző aspektusaiba és ciklusaiba.

A kockázatok előrejelzésétől a projekt haladási ütemének értékelésén át az erőforrások optimalizálásáig nemcsak lehetőség van az adatokra támaszkodni, hanem a hatékony és stabil működés érdekében gyakorlatilag az egyetlen korszerű utat az adatvezérelt projektek jelentik, amelyek kiszámíthatóbbak, eredményesebbek és természetesen jövedelmezőbbek is.

A jövő projektmenedzserének tehát jártasnak kell lennie az adatelemzésben, jelentések generálásában és azok értelmezésében is. Ez ugyanis a projektek sikerének egyik alapfeltétele. Az analitika mögött pedig ma már szintén mesterséges intelligencia is működhet, ami további perspektívákat nyithat meg az adatvezérelt döntéshozatalhoz.

5. Hibrid projektmenedzsment

Ahogy a projektmenedzsment rohamosan fejlődik, úgy alakulnak vele együtt a különböző módszertanok is — a következő trend a már meglévő módszertanok kombinálása lesz. A hibrid megközelítést az az igény hívta életre, hogy a szervezetek minden eddiginél megbízhatóbb, hatékonyabb és rugalmasabb megoldásokat szeretnének, ehhez pedig jó gondolat a létező módszertanok legjobb tulajdonságainak ötvözése.Találó megfogalmazás, hogy a hibrid projektmenedzsment összeköti a múlt tapasztalatait a jövő igényeivel, így biztosítva a stabil fejlődést.

Ajánlott cikk:

preview-655c765aa31a9708854193.jpg

„A Scrum nem grammra pontos recept, sokkal inkább a nagymama fejből diktált elkészítési módja”

Olvass tovább

A hibrid projektmenedzsmentben a hagyományos és az agilis módszertanok ötvözésével lehetővé válik, hogy minden egyes szervezet megtalálhassa azt az egészen egyedi megközelítést, ami a legjobban passzol az adott iparághoz, az aktuális projekt követelményeihez és a csapat összetételéhez.

A legjobb gyakorlatok, bevált módszerek felhasználásából a projektek komplexitásuktól függetlenül profitálnak, és a projektmenedzsereket sem köti röghöz egyetlen metódus szabályrendszere. Sőt, a módszerek „keverésére” sincsenek irányelvek. Szabadon megválasztható, hogy mely módszertanok mely elemeivel dolgozik a projektmenedzser, ezzel valóban rugalmas megoldást biztosítva.

6. Távmunka és hibrid munkavégzés

Míg 2020-ban még sokan arra fogadtak, hogy a távmunka csak egy múló trend, amit a koronavírusnak köszönhetünk, mára egyértelműen látszik, hogy velünk marad 2024-ben is. A távmunka már nem átmeneti megoldás, hanem a munkavégzés egyik alapvető módja, amelyre a projektmenedzsmentben is figyelmet kell fordítani.

Hiszen nemcsak a dolgozók jóllétének egyik alapvető pilléréről beszélünk, de a tehetségek megtalálásának is az egyik leghatékonyabb módja az, ha szélesebb a merítés, azaz a projektbe olyan tagokat is beválaszthat a menedzser, akik földrajzilag messzebb élnek. Ráadásul mára az a tévhit is megdőlt, hogy a távmunka nem elég hatékony.

Mindez azonban a projektmenedzsment módszereire is hatással van. A földrajzilag szétszórt csapatok irányítása másfajta stratégiai megközelítést igényel, amelynek alapja a világos kommunikáció, a gördülékeny együttműködés és a rendszeres ellenőrzés, illetve visszajelzés. A kollaborációt segítő eszközök, a videokommunikációs szoftverek és a valós idejű információáramlás — célok, határidők, feladatok tekintetében — egyaránt elengedhetetlenek a távmunkát (is) igénybe vevő (hibrid) projektek esetében.

7. Változásmenedzsment

„Semmi sem állandó, csak a változás maga.” A görög filozófus, Hérakleitosz szavai nem túl meglepő módon a projektmenedzsmentre is érvényesek. 2023 turbulens év volt a globális gazdasági helyzetre nézve, és ez a trend várhatóan folytatódik 2024-ben is. A folyamatos kihívások veszélyt jelentenek a legkörültekintőbben megtervezett projektekre is: a sikeres projektekhez ugyanis nemcsak pontos tervezés és fegyelmezett végrehajtás, hanem ügyes változásmenedzsment is szükséges.

A jövő projektmenedzserének fontos feladata tehát a hatékony változásmenedzsment eszköztárának elsajátítása, hogy rugalmasan tudjon reagálni a mikro- és makrogazdasági tényezők által okozott hatásokra.

A sikeres projektekhez elengedhetetlen a tervek rendszeres felülvizsgálata, a teljesítmények rendszeres értékelése és a fejlesztendő területek meghatározása. A gyors, mégis megalapozott döntésekhez azonban valós idejű adatokra van szükség, amelyeknek előfeltétele a szoftveres háttér.

A proaktív megközelítés szintén fontos eleme a hatékony változásmenedzsmentnek: olyan környezetet kell kialakítani a projektcsapatban, amelyben a tagok elfogadják, hogy a változás része a folyamatnak, és megértik, hogy a változásmenedzsment a sikeres projekt záloga.

8. Korszerű projektmenedzsment-szoftverek

A projektmenedzsment-szoftvereket 2024-ben még azok a szervezetek sem hagyhatják figyelmen kívül, akik eddig megvoltak nélkülük. A korszerű változatok természetesen már AI-alapon működnek, automatikus adatelemzés mentén segítik a döntéshozatalt, és rengeteg olyan funkcióval rendelkeznek — a rutinfeladatok automatizálásától a kritikus helyzetek előrejelzéséig —, amelyek gördülékenyebbé és hatékonyabbá teszik a napi munkát és biztosítják, hogy a projektek a helyes irányba haladjanak, összhangban az üzleti célokkal.

Egy naprakész projektmenedzsment-szoftver többek között az alábbiakra képes:

  • valós idejű információt nyújt a projekt minden résztvevője számára a projekt aktuális állapotáról, közelmúltbeli változásairól, a várható csúszásokról és minden olyan tényről, ami a projekt sikerességéhez elengedhetetlen — vagy éppen veszélyezteti azt
  • az erőforrás-tervezés teljes egészében ezen szoftverekben történik, a projekttagok készségein és képességein túl a rendelkezésre állásig, ami az észszerűbb erőforrás-elosztást hatékonyan segíti
  • automatikusan nyomon követhető a projektekre és a projekteken belüli feladatokra fordított és a jövőben fordítandó idő (mi több, a mesterséges intelligencia komoly segítséget jelent az időbecslésben is)
  • hasonló a helyzet a költségtervezéssel, a költségvetés elosztásával is, ráadásul minden költség és számla valós időben rögzíthető a költségvetés naprakészen tartásához.

Szeretne egy összefoglalót kapni a cikkekről?

Hetente egy levél a legjobb anyagokkal. Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről.
Köszönjük az előfizetést!