Így válaszd ki a megfelelő üzleti elemzői kurzust! | Laba üzleti iskola
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
LABA Tartalomgyár

Keresés

content

Így válaszd ki a megfelelő üzleti elemzői kurzust!

Mindegy, hogy offline vagy online, egyetemi vagy más típusú képzésről van szó, a kiválasztás szempontrendszere ugyanaz.

830-x-350-1-8-649d56a23575d394689466-min-64c911b6a2bbf820537623.jpg

Az üzleti elemző vagy business analyst ma már egyre inkább nélkülözhetetlen a vállalati szférában. A kereslet megteremti a kínálatot, így akár több száz elérhető kurzus közül választhatsz, azonban tartalomban, formátumban és árban ezek elég széles skálán mozognak. Hogy ne vessz el a lehetőségek közt, összegyűjtöttük mire figyelj oda, ha üzletielemző-képzést választasz.

1. Keress a saját igényeidnek megfelelően

Ma már szerencsére számos lehetőség nyitott azoknak, akik tanulni szeretnének. Kezdő üzleti elemzőként vagy akár pályamódosítóként is biztosan megtalálod a neked való képzést, legyen az offline vagy online. Az utóbbiak gyakoribbak, ugyanakkor, ha téged jobban motivál a személyes jelenlét, akkor célirányosan így keress. Bármelyik formát is választod, fontos, hogy az órák és a hozzájuk kapcsolódó feladatok illeszkedjenek a napirendedbe. A „majd valahogy bezsúfolom” taktikával csak azt éred el, hogy nem fogsz tudni megfelelően koncentrálni, lemaradsz, esetleg feladod útközben. Tedd fel magadnak a kérdést: képes leszel megfelelni a tanfolyam követelményeinek a napi munka és az egyéb teendők mellett?

2. Kétszer is olvasd el, mit ajánlanak

Szánj időt rá, hogy figyelmesen átnézd a tanfolyammal kapcsolatos összes információt. Nézd át az elvárásokat, a tananyagot, a feladatokat, próbálj utánanézni az oktatóknak. Ha nem találsz meg mindent (egyébként ez is egy jel, hogy mennyire könnyen érhetők el az információk), akkor lépj kapcsolatba az oktatóval vagy a céggel, aki a képzést hirdeti. A lényeg, hogy ne maradjon benned megválaszolatlan kérdés. Az oktatásszervező cégek, egyetemek, képzőintézmények gyakran tesznek közzé véleményeket korábbi diákoktól. Ezeket is érdemes átnézni, hiszen nagyon valószínű, hogy hasonló célokkal indulsz te is, illetve hasonló emberekkel tanulsz majd együtt.

Ha valamilyen oklevélre, diplomára, minősítésre van szükséged, akkor ezt is mindenképp tisztázd előre, hogy mit és hogyan kell teljesítened ahhoz, hogy a megfelelő papírt megkapd.

3. Nincs két egyforma képzés

Gondold át, pontosan milyen képzésre van szükséged. Az üzleti elemzés egy összetett terület, a különböző képzések különböző szegmensekre fókuszálnak. Vannak, amelyek inkább az informatikára, a fejlesztő csapatokkal való együttműködésre összpontosítanak kevesebb analitikával és több projektmenedzsmenttel, míg vannak, amelyek célja az előrelépés támogatása. Ha a célod egy junior business analyst állás betöltése, akkor nem feltétlenül kell a legrészletesebb képzést választanod, míg ha kezdő üzleti elemző vagy, és szeretnél feljebb lépni a ranglétrán, akkor célzott fejlesztésre lesz szükséged.

4. Csak jó hírnevű képzőhelyet válassz

Egy jó hírnevű, megfelelő végzettséget adó képzés magas hozamú befektetés. Számos neves és elismert online tanfolyamszolgáltató létezik, akiket könnyen le lehet ellenőrizni. Mindig nézz utána, pontosan milyen papírt kapsz a kurzus végén, van-e esetleg nemzetközi minősítésük, vagy találsz-e referenciákat olyanoktól, akik hasznosítani tudták a kurzuson tanultakat.

Az e-learning lehetőségeknek hála ma már egyetemi képzéseken is részt vehetsz online, és akár külföldi intézmények között is válogathatsz. Vannak gyűjtőoldalak, ahol érdemes az ilyen képzéseket böngészni.

Az egyik legnagyobb ilyen a Coursera, amely több mint száz felsőoktatási intézménnyel van kapcsolatban, így számos online egyetemi kurzust kínál. A business analyst kulcsszóra jelenleg 644 kurzus érhető el kezdő, középhaladó és haladó szinteken, a néhány órás kurzusoktól egészen az egyetemi képzésekig.

A Courserához hasonlóan működik az Udemy, ahol 75 nyelven érhetők el képzések. A kurzusok nagyrésze on-demand videókból és letölthető tartalmakból áll, így a saját tempódban tudsz majd tanulni. Itt visszautalnánk az első pontra – ezt a fajta képzési formát akkor válaszd, ha képes vagy egyedül is hatékonyan tanulni. 

Szintén online képzéseket kínál a Laba, az Udemy-vel ellentétben azonban itt élő, interaktív előadások vannak, melyeket a hazai piac elismert szakértői tartanak (magyar nyelven, így nem igényel nyelvtudást). A képzések gyakorlati fókuszúak, az előadások mellett házi feladatokat is meg kell oldani, amikre személyes visszajelzést adnak az oktatók. Az órák felvételei visszanézhetők és a kurzus teljes anyaga egy évig elérhető marad.

Van még egy érdekes szempont, amit jó, ha figyelembe veszel. Amennyiben elérhető, nézz utána, hányan végezték el sikeresen a kurzust; ha van vizsga, hányan mentek át. Bár fontos, hogy a tanfolyam kihívást jelentsen, ha egy kurzus túlságosan nehéz, vagy a csoport nagy része elbukik, akkor érdemes tovább keresni.

5. Azt tanuld, amire valóban szükséged lesz

Alapelvárás bármilyen képzés esetén, hogy gyakorlati fókuszú legyen, valódi piaci problémákkal foglalkozzon, és olyan tudással vértezzen fel, amit hasznosítani tudsz az üzleti elemzői karrieredben. Egy megfelelő képzés részletes ismereteket ad az adattípusokról, az adatkezelésről, a különböző metrikákról és számos, jelenleg a piacon lévő eszközt és szoftvert is megmutat. Ha nem vagy biztos benne, melyek ezek, olvass el néhány üzleti elemzői munkaköri leírást, ahol megadják, milyen szoftverekkel kell majd dolgoznod. Ha a kurzus leírásban a RACI-mátrix, Stakeholder Map, SQL, Power BI, Tableau szavakat látod, akkor valószínűleg nem jársz rossz helyen. Ha viszont egy tanfolyam leírása kevés vagy semmilyen információt nem nyújt, akkor már léphetsz is tovább.

A gyakorlati fókuszt már nehezebb ellenőrizni, hiszen bárki használhatja szlogenként. Azonban egy jó üzletielemző-képzés megfelelő mennyiségű valós piaci gyakorlatot kell, hogy felmutasson, amelyekkel tesztelheted az újonnan megszerzett tudást. Nézd át alaposan a kurzusleírást, a témákat és a feladatokat – ha nem találsz ilyet, akkor élj a gyanúval, hogy inkább elmélettel gazdagodsz majd, mint gyakorlattal.

6. Helyezd el magad a business analyst ranglétrán

Akár teljesen kezdő, junior business analyst vagy, akár már tapasztalattal bíró üzleti elemző, mindenképpen érdemes listába szedned a képességeidet, az erősségeidet és gyengeségeidet. Keress olyan képzést, amely azokra a területekre fókuszál, amelyeket te is fejleszteni szeretnél. Ha támpont kell, nézz utána, mik az egyes cégekben az üzleti elemző feladatai, és e szerint listázd a saját tudásodat. Ha a vágyott terület az IT üzleti elemző, akkor célirányosan olyan kurzust keress, ahol az informatikai és projektmenedzsment területek vannak túlsúlyban. Ha kezdő üzleti elemző vagy, akkor nem érdemes olyan tanfolyamot választani, ami az alapoktól indul – hiszen miért fizetnél azért, hogy újra átnézd azt, amit már tudsz?

Ha a célod a házon belüli előrelépés, mindenképp beszélj a saját vezetőiddel: ismerd meg, milyen területek fontosak, milyen skilleket várnak el. Ha cég- vagy karrierváltáson gondolkodsz, akkor pedig ellenőrizd, mik az új helyen az üzleti elemző feladatai, és ennek megfelelően fejleszd magad.

Ajánlott cikk:

preview-649ece09129a5209587986.png

Így képzik a változás ügynökeit, azaz az üzleti elemzőket

Olvass tovább

7. Nézd meg, mit kapsz a pénzedért

Bár vannak nagyon jó ingyenes online kurzusok is, a business analyst képzések nagy részéért fizetned kell. Vannak cégek, akik a tehetségmegtartás jegyében állják a munkavállalók képzését (esetleg még az is megoldható, hogy munkaidőben végezd a kurzust), azonban még ekkor sem mindegy, mit tanulsz és mennyiért. Akkor meg főleg nem, ha a képzés költségét neked kell kigazdálkodnod. Hasonlítsd össze a különböző képzéseket, nézd meg, kik az oktatók és hogy milyen oklevelet, minősítést szerezhetsz. Ha valamelyik ár túlzónak tűnik, nézz utána (akár kérdezd meg direktben), pontosan mire fordítják a befizetett összeget. Ugyanúgy a „túl szép, hogy igaz legyen”-ajánlatokkal szemben is légy szkeptikus. Egy szakmájában elismert, sikeres business analyst, aki még oktat is, az nem olcsó, így az ő nevükkel fémjelzett kurzusok sem tartozhatnak a „filléres” kategóriába. Természetesen lehetnek akciók, de mindenképp nézz utána rendesen, hogy mit kapsz a pénzedért. Azt sem árt mérlegelni, mit vársz a tanfolyam elvégzésétől. Egy üzletielemző-képzés költséges lehet, azonban a tudásod és készségeid fejlesztése eredményezhet előrelépést vagy karrierváltást, ami pedig jövedelemnövekedéssel is jár. Ennek figyelembevételével is értékeld az elérhető képzéseket.

Végső soron pedig ne feledd, az üzleti elemzés iparágfüggetlen, bármely területen nagyon nagy hozzáadott értékkel bír. A legtöbb helyen önálló business analyst foglalkozik ezzel, de van, hogy az üzleti elemző feladatai más munkakörökben vannak elosztva (pl.: agilis szervezetekben a product owner). Legyen szó bármilyen területről, a megfelelő üzleti elemzői skillek elsajátítása segít majd, hogy kitűnj a versenytársak közül. Ehhez azonban az kell, hogy a megfelelő tudást szerezd meg, a lehető leghatékonyabb formában.

Szeretne egy összefoglalót kapni a cikkekről?

Hetente egy levél a legjobb anyagokkal. Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről.
Köszönjük az előfizetést!