Így használhatod a adatvizualizációt a Power BI-ban az élet különböző területein | Laba üzleti iskola
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
LABA Tartalomgyár

Keresés

content

A tőzsdétől a biciklieladásokon át a sürgősségi ellátásig: így használhatod a adatvizualizációt a Power BI-ban az élet különböző területein

Kilenc dashboard minta, amikkel lenyűgözheted a döntéshozókat.

cover-1-645ca8838961f984373755.png

Ma már talán azt nem kell túl sokat ragozni, hogy miért a Power BI az egyik legnépszerűbb üzletiintelligencia-eszköz. Segítségével programozói tudás nélkül hozhatunk létre esztétikus, látványos és testre szabható vizualizációkat és dashboardokat*, amiket közvetlenül meg is oszthatunk a kollégákkal vagy a döntéshozókkal.  

*A dashboard  (azaz irányítópult vagy műszerfal) olyan egyoldalas valós idejű felhasználói felület, amely grafikai megjelenítéssel mutatja be az adott szervezet működése szempontjából kulcsfontosságú teljesítménymutatóinak aktuális állapotát, ezáltal lehetővé téve az információra épülő azonnali döntéshozatalt.

A gyakorlott Excel-felhasználóknak kifejezetten egyszerű a váltás, hiszen a két program számos helyen kapcsolódik. Bár ma már inkább arról olvasni, miért érdemes Power BI-ra váltani, ez nem jelenti azt, hogy az Excel használatát teljesen mellőzni kell. Épp ellenkezőleg, a két eszköz nagyszerűen kiegészíti egymást. Az adatok előzetes feldolgozása történhet például az Excelben, majd a beépített közzétételi funkciónak hála az eredményeket egyből a Power BI-ban láthatjuk. Ugyanúgy fordítva, a Power BI elemzése Excelben funkcióval visszakövethetjük az adatokat. A két eszközzel sokkal hatékonyabban dolgozhatunk.

Ami egyértelműen a Power BI mellett szól, az a dashboardok sokszínűsége, amelyekkel az összes szükséges mérőszámot és értéket egyszerre és könnyen áttekinthető formában láthatjuk. Az alábbiakban erre hoztunk néhány konkrét példát. 

Milyen a jó Power BI dashboard?

Egy Power BI dashboardnak nemcsak esztétikusnak, hanem informatívnak és egyértelműnek is kell lennie. Készíthetünk operatív, stratégiai vagy analitikai dashboardokat – mindegyiknél van néhány alapvető szempont, amit figyelembe kell venni.

  • Célközönség-specifikus

    Az egyes dashboardokat különböző célcsoportoknak és különböző céllal készítjük. Egy operatív dashboarddal a valós idejű üzleti adatokat követjük nyomon, míg a stratégiai dashboardokkal a hosszú távú vállalati célokat és KPI-okat figyeljük. Utóbbi elsősorban a vezetőknek szól, míg egy operatív táblát gyakran használnak a napi munkafolyamatokban (pl.: marketingadatok). Először tehát azt gondoljuk át, kinek is készül a dashboard.
  • Egyszerű és áttekinthető

    A legkönnyebb az, ha minden adatot feltüntetünk egy oldalon – gondolhatnánk. Azonban van az a fajta komplexitás, ami már a hatékonyság rovására megy. A túl sok információ könnyen okoz zűrzavart – figyeljünk rá, hogy csak a releváns és kapcsolódó adatok kerüljenek fel.
  • Rácsokból épül fel

    A rácsos elrendezés használata nemcsak nekünk segít a rendszerezésben, de a többi felhasználó is gyorsabban tudja értelmezni az adatokat. Andy Cotgreave, a Big Book of Dashboards társszerzője szerint az emberekben kódolva van, hogy balról jobbra és fentről lefelé nézzék a dolgokat. Az így felépített rácsos dashboard irányítja a figyelmet, és segíti a megértést.
  • Esztétikus

    A dashboardok alapvető feltétele, hogy hasznosak és informatívak. Azonban ahogy legtöbbször, a kinézet és az első benyomás itt is számít. Az esztétikus elrendezés jelentős hatással van arra, hogyan fogadják az adatokat. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen szedett-vedett jellege, ne használjunk egynél több betűtípust, és a színekkel is bánjunk óvatosan. Kreatívan használva irányíthatjuk velük a figyelmet, de a túl sok szín könnyen bazári hangulatot eredményez. 
  • Gyorsan betöltődik

    Ma már minden digitális tartalomnál alapelvárás, hogy azonnal betöltődjön. A legtökéletesebben összerakott dashboarddal sem aratunk sikert, ha várni kell, míg megjelenik. Ezt elkerülhetjük, ha rendet teszünk az adatok közt, az adattranszformációkat az adatbázisok nézeteiben tároljuk és egyensúlyt teremtünk az egyszerű és összetett vizualizációk között. 

Legyen szó értékesítésről, pénzügyről, egészségügyről vagy bármilyen egyéb területről, a fenti elvek bármely Power BI dashboardra igazak. De nézzük meg, hogyan is valósulnak ezek meg a gyakorlatban.

(A kiemelt képek a dashboardok egy-egy oldalát mutatják, az alattuk lévő szövegre kattintva érhetők el a teljes tartalmak.)

Power BI – értékesítés

#1. E-kereskedelem

Az alábbi egy, a kereskedelemben használt dashboard, amellyel több különböző termék teljesítményét követhetjük nyomon. Látjuk a teljes értékesítést, az éves trendeket és a növekedési rátákat. Ezzel az elrendezéssel bárki könnyen átlátja, melyek a legjobban teljesítő termékek vagy hol adunk el legtöbbet.

A teljes dashboard itt érhető el.

#2. Szupermarket

A következő egy tömör, mégis átfogó és informatív dashboard, amellyel áttekinthetjük egy kenyai szupermarketlánc pénzügyi teljesítményét. Az általános értékesítési adatokat termékkategóriánként és havi bontásban is látjuk, valamint külön oldalon szerepelnek a vásárlók demográfiai adatai és a személyzeti információk (alkalmazottak száma, költségek stb.). 

A teljes dashboard itt érhető el.

#3. Biciklibiznisz

Ebben a dashboardban az AdventureWorks nevű fiktív kerékpárgyártó cég értékesítési teljesítményét láthatjuk. Szépen nyomon követhető, hogyan nőttek az eladások, amit megnézhetünk akár termékkategóriák szerint is. Mindemellett térképes nézetben is vizsgálhatjuk, hogy melyik régió hogyan teljesít.

A teljes dashboard itt érhető el.

Power BI – pénzügy

#1. Globális tőzsde

A világjárvány kezdetén számos cég jelentős tőzsdei veszteségeket szenvedett el. Az alábbi dashboard áttekintést nyújt a Covid-19 első évéről a 200 legnagyobb cég szemszögéből (a részvényárfolyamok teljesítménye alapján). A dashboard lényege az egyszerű vizuális megjelenítés és a szűrési lehetőségek. Ezek kombinálása nagy segítség a pénzügyi világban. 

A teljes dashboard itt érhető el.

#2. Infláció

Az elmúlt hetek, hónapok leggyakrabban elhangzó szava az infláció. A világháborúk óta nem volt ennyire kézzelfogható, ennyire valós, főleg az élelmiszerpiacon. A példának hozott dashboardon áttekinthető a különböző országok inflációs helyzete, kiegészítve más gazdasági mutatókkal, mint az import- és exportadatok vagy a GDP nagysága. A dashboard 2022. elején készült, így a mostani rekord inflációs adatok még nem szerepelnek benne. Ha ma néznénk meg a számokat, Magyarország valószínűleg benne lenne a TOP5-ben.

A teljes dashboard itt érhető el.

#3. Sport és pénzügyek

A dashboardon szereplő adatok az NCAA, azaz a National Collegiate Athletic Association nevű szervezet pénzügyi teljesítményét foglalják össze. Ez a szervezet irányítja az Egyesült Államokban és Kanadában a hallgatói atlétikai csapatokat. Egyszerre láthatjuk az összes bevételt, kiadást és nyereséget, ezenkívül az adatokat szűrhetjük iskolák szerint is.

A teljes dashboard itt érhető el.

Power BI – egészségügy

#1. COVID-19

Az elmúlt évtized legnagyobb járványa, a Covid-19 adatai, illetve terjedésének és hatásának vizsgálata egy kiváló dashboardpélda. Segítségével átlátjuk, hogyan terjedt a vírus az egyes országokban, láthatunk gyógyulási és halálozási arányokat, részletes országos összehasonlításokat és még sok egyebet az egyik legjobban dokumentált járványhullámról. 

A teljes dashboard itt érhető el.

#2. Korai HIV-szűrés

A POC EID (Point-of-Care Early Infant Diagnosis) dashboardon a csecsemőknél végzett korai HIV-szűrés hatását láthatjuk a projektben résztvevő kilenc afrikai államban: Kamerun, Elefántcsontpart, Kenya, Lesotho, Mozambik, Ruanda, Eswatini (korábban Szváziföld), Zambia és Zimbabwe. A vizualizációk nagyon jól összefoglalják a Point-of-Care tesztelés és a hagyományos módszerek viszonyát és a kezelésben részesült betegek arányát.

A teljes dashboard itt érhető el.

Ajánlott cikk:

6-2-63b2a7c172d90816180430-1-647de6232657e940118603.jpg

Excel VBA: szükség lesz még makrókra 2023-ban?

Olvass tovább

#3. Sürgősségi döntések

Egy sürgősségi osztály irányítása összetett feladat. Az utolsó dashboard összesíti az éppen futó eseteket, az ágyak foglaltságát, a kezelt betegek státuszát, a személyzeti kapacitási adatokat és az elérhető eszközöket. Az egyes mérőszámokat akár külön-külön, részletesebben is megvizsgálhatjuk. 

A teljes dashboard itt érhető el.

Szeretne egy összefoglalót kapni a cikkekről?

Hetente egy levél a legjobb anyagokkal. Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről.
Köszönjük az előfizetést!