Excel VBA: szükség lesz még makrókra 2023-ban? | Laba üzleti iskola
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
LABA Tartalomgyár

Keresés

content

Excel VBA: szükség lesz még makrókra 2023-ban?

Excel-programozás a basic funkcióktól kezdve a komplex üzleti elemzésekig. Még nem késő beletanulni!

blog-post-6ai-63b2a7c1795ee495567296-min-647de6232615e529793325.jpg

Ameddig adatokkal dolgozunk, addig az Excelre szükség van. Bár számos adatbáziskezelő alkalmazás és eszköz létezik, leggyakrabban mégis az Excelt használjuk. Legyen szó magánadatokról vagy akár teljes üzleti adatbázisok tárolásáról, rendszerezéséről vagy elemzéséről, az Excel számos megoldást kínál szinte bármilyen problémára. A következő években még biztosan nem üti ki semmi a nyeregből, így még mindig érdemes megtanulni a használatát. A táblázatok formázása és a számítások mellett számos egyéb hasznos funkcióval rendelkezik, amelyekkel sok időt és energiát megtakaríthatunk. A basic funkciók mellett ilyen a VBA, vagyis a makrók használata is.

A VBA (azaz a Visual Basic for Application) a Microsoft által fejlesztett programozási nyelv, amely elérhető a Word, Excel és Access programokban. A VBA segítségével az említett alkalmazásokban elérhetővé válnak új, kibővített funkciók. A vállalatok sokszor arra használják, hogy testre szabják a programokat annak érdekében, hogy megfeleljenek az egyedi igényeiknek. 

A VBA programozási nyelvet, illetve a makrókat általában nagy mennyiségű adat elemzésére, bonyolult pénzügyi modellek létrehozására és karbantartására használják.

A VBA a makrók létrehozására szolgáló programozási nyelv. Maga a makró egy miniprogram, amivel meggyorsíthatjuk és egyszerűbbé tehetjük a munkánkat.

Miért a makró? Megéri VBA-programozást tanulni?

A VBA és a makrók célja alapvetően a folyamatok egyszerűsítése, gyorsítása és hibamentes végrehajtása az Excelben. Egy jól megírt makróval rengeteg időt és energiát tudunk spórolni, és nem utolsó sorban hatalmas segítség, ha nagy mennyiségű adattal kell dolgoznunk.

Létrehozhatunk például egy VBA-programot (makrót), amely elkészíti a havi értékesítési jelentéseket megformázva a szükséges vizualizációkkal, például oszlop- vagy kördiagramokkal. A makrót egyetlen kattintással futtathatjuk, így könnyen, gyorsan és automatizáltan végezhetjük el a feladatot.  

Mielőtt azonban nekiállunk makrókat létrehozni és használni, tegyünk fel három fontos kérdést magunknak:

1. Biztos, hogy a műveletsor, amire használni akarjuk, többször megismételhető?

2. Még véletlenül sem törlünk semmilyen fontos adatot?

3. Másik fájlban, vagy másik munkalapon is működni fog?

Ha a válasz igen, akkor az Excel-programozással nagyban megkönnyíthetjük az életünket. A VBA-makrókkal ugyanis mindent automatizálhatunk az egyszerű feladatoktól kezdve az összetett jelentésekig. 

Öt példa az Excel-makrók használatára

1. Adatbázis-műveletek

A leggyakrabban az Excelt az adatok rendezésére, formázására és tisztítására használjuk. Kisebb adatbázisok esetén a basic feladatok még manuálisan elvégezhetők, azonban minél több adattal dolgozunk, annál nagyobb a hibázás lehetősége. Makrókkal lehetőségünk van például a duplikátumok eltávolítására, az üres sorok törlésére a teljes adatbázisból, létrehozhatunk képleteket, vagy megtalálhatjuk az utoljára szerkesztett cellát, sort vagy oszlopot egy adott táblázatban. 

2. Feladatok több munkalappal

A makrók segítségével több munkalapon vagy akár több munkafüzeten keresztül is végezhetünk automatizált feladatokat. Ilyen például bizonyos lapok elrejtése, munkafüzetek párhuzamos megnyitása, mentése és bezárása vagy például tartalomjegyzék létrehozása. 

3. Pivot tábla

A Pivot táblázatok sokak szerint egyike az Excel legjobb funkcióinak. Létrehozásuk és használatuk azonban idő- és energiaigényes lehet. A VBA-makrók segítségével szinte minden a pivot táblákkal kapcsolatos műveletet automatizálhatunk, úgy mint:

  • részletek megjelenítése,
  • automatikus számformázás,
  • teljes táblázat mezőinek kibontása vagy összezárása,
  • dátumformázás csoportosított mezőkön.

4. Űrlapok

Az Excel-űrlapok (userforms) a VBA-szerkesztőben létrehozható olyan ablakok, amelyek a munkafüzetek felett nyílnak meg, és különböző interaktív funkciókat, vezérlőket tartalmaznak. Segítségükkel könnyen és gyorsan navigálhatunk például a több munkalapot tartalmazó munkafüzeten belül.

5. Automatizálás

A VBA és a makrók segítségével még a bonyolultabb folyamatok is automatizálhatók. Több Excel-fájl párhuzamos létrehozására, frissítésére vagy módosítására lehet szükség például különböző pénzügyi, költségvetési feladatoknál, előrejelzések vagy elemzések készítésekor.

VBA az üzleti életben 

A vállalatok a VBA programozási nyelvet legtöbbször az üzleti eljárások és belső folyamatok automatizálására használhatják. A számviteli feladatok vagy az értékesítési adatok valós idejű feldolgozása, az összetett számítások mind-mind megvalósíthatók a VBA segítségével. Az Excel-programozásnak köszönhetően ezek a feladatok automatizáltan végrehajthatók, így növelve az üzleti folyamatok hatékonyságát.

# Nagy mennyiségű adat gyors elemzése

A pénzügyi szakembereknek általában hatalmas mennyiségű adatot kell kezelniük egyszerre. A vállalatok teljes értékesítési vagy beszerzési adatbázisa, kintlévőségek és készletgazdálkodás – már egy kis- vagy középvállalkozás esetében is rengeteg adatot jelentenek. Ráadásul ezeken az adatokon a vállalatok számára kritikus döntések alapulnak, ezért a gyors és pontos elemzések kiemelten fontosak. A makrók segítségével az adatok betöltése után egy gombnyomással eredményt kaphatunk, emellett pedig kiszűrhetjük a manuális folyamatokban előforduló hibákat. Hiszen hibázni emberi dolog, viszont egy jól megírt makró, amíg a helyes adatokat kapja, sosem hibázik.

# Komplex előrejelzések és modellek megalkotása

A VBA-k az üzleti világban alkalmasak lehetnek kereskedelmi, árazási és kockázatkezelési modellek létrehozására is. Használhatjuk olyan pénzügyi mutatók létrehozására és nyomon követésére, amellyel lehetőségünk lesz értékelni a vállalat teljesítményét vagy összehasonlítani egy vagy több versenytárs eredményeivel. A modellekkel előre jelezhetők bizonyos piaci folyamatok, trendek, amelyek segíthetnek az üzleti döntések meghozatalában.

# Excel-programozás a befektetéseknél

Egy-egy nagyobb pénzügyi, befektetési döntés meghozatala előtt – például egyesülések, fúziók, felvásárlások – a vállalatok általában több lehetséges forgatókönyvet is megvizsgálnak. A szakemberek ilyen esetekben a VBA segítségével olyan makrókat hozhatnak létre, amelyekkel szimulálhatók az egyes beruházások eredményei, így összehasonlíthatók a különböző stratégiák. Az Excel-makrók használatával nem utolsó sorban kiküszöbölhető az emberi tényező is: az eredmények csak az adatokon és az azokkal történő számításokon, a szimulált elemzéseken alapulnak, a folyamatokat nem befolyásolják érzelmek.

Hogyan érhető el a VBA-szerkesztő?

Még ma is érdemes tehát tanulni, időt és energiát fektetni az Excel megismerésére, a különböző funkciók elsajátítására. Akik kedvet kaptak az Excel-programozáshoz, így érik el a VBA-szerkesztőt:

ALT+F11 (vagy ALT+Fn+F11)

Szeretne egy összefoglalót kapni a cikkekről?

Hetente egy levél a legjobb anyagokkal. Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről.
Köszönjük az előfizetést!