Nem csak pénzügy, nem csak adat: a Power BI térnyerése új szakmákat teremt | Laba üzleti iskola
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
LABA Tartalomgyár

Keresés

content

Nem csak pénzügy, nem csak adat: a Power BI térnyerése új szakmákat teremt

Egy erős Excel-tudás már jó alap, kell hozzá egy kis adatbázis-ismeret, nem hátrány az SQL, de mindez mit sem ér a vizuális kommunikációs gyakorlat nélkül.

cover-2-1-646b19407c353924038350.jpg

Most még hiányszakma, de hamarosan az egyik legkeresettebb skill lehet az üzletiintelligencia-rendszerek ismerete. A jövő Power BI menedzsereiről Fekete Jonatánnal (Vice President | Data Management Lead), a Laba oktatójával beszélgettünk. 

Mire használják leginkább a gyakorlatban a Power BI-t?

Nagyon sok területen alkalmazható. Ami szerintem a legáltalánosabb, az a döntés-előkészítés és a stratégiai tervezés. Rendszeresen alkalmazzák pénzügyi riportok készítésére, de sok esetben már akár a gyártásban, a termelésben az operatív adatok monitorozására is használják élő adatokkal. 

Milyen szerepkörök léteznek? Van külön szakember, aki csak Power BI-jal foglalkozik?

Ez attól függ, mire van lehetősége a cégnek, mit engedhet meg magának. A business intelligence területre is igaz, hogy ha profin akarják csinálni, akkor kell egy Power BI-menedzser, aki az egészet összefogja, valamint ha többemberes csapatról van szó, több fejlesztővel, akkor kell egy projektmenedzser és akár tanácsadók is, akik külső segítségként támogatják a munkát. Elképzelhető, hogy van külön ember az SQL-re vagy adatbázis-fejlesztési feladatokra, ha már akkora adathalmazzal dolgozunk, ami ezt indokolja, és elképzelhető, hogy a Power BI-riportok száma még egy adminisztrátort is szükségessé tesz. De a legáltalánosabb szerepkör a riportfejlesztő, azaz a Power BI developer.

Ha a cég nem tud elég pénzt és erőforrást allokálni, akkor előfordul, hogy ez a sok feladat mind egy embernél realizálódik, és gyakorlatilag egy super usernek kell mindent megcsinálni az adatmodellezéstől a dashboardfejlesztésekig.

Sokak fejében ez a kép úgy él, hogy egy pénzügyi, kontrolleri vagy bármilyen gazdasági szerepkörhöz hozzátartozik, hogy a munkaidejének egy részében ezzel foglalkozik. Most viszont önálló szerepekről beszélünk. Mennyire igényel különlegest tudást a Power BI alkalmazása?

Igazából két szintről kell beszélnünk. Van a proaktív „self-service” mód, amikor valaki elkezdi megismerni az eszközt, próbálkozik, és nagyon hamar eljut jó megoldásokig. Látványos chartokat készít, amit bemutat a főnökének, elkezdik használni a Power BI-t.

Aztán van a komolyabb szint, amikor már komolyabb problémákkal foglalkoznak, több adatforrást kell bevonni, komplexebb kérdésekre keresik a válaszokat – ott már sajnos kevés lesz a kezdeti lelkesedés. Ilyenkor alakulnak ki az említett csapatok. Van persze, amikor eleve tudják, hogy ezekre szükség lesz, és így alakítják ki a csapatokat, de sokszor alulról jövő kezdeményezésként indul, ahol a kollégák szép lassan beletanulnak. Ahhoz, hogy komplexebb megoldások szülessenek, mindenképpen szükség van némi adatmodellezési tudásra, hogy jó legyen az alap, amivel dolgoznak. Nem árt némi szépérzék sem, és tudni kell alkalmazni a vizuális kommunikáció eszközeit, hogy amit meg akarnak jeleníteni, az valóban el is érje a célját: valóban arra hívja fel a figyelmet, ami fontos, amiről döntést kell hozni. Ezek a készségek a legtöbb irodai dolgozónál megvannak, főleg, akik rendszeresen használnak Excelt.

Van tehát egy ilyen szerepkör, hogy Power BI-menedzser. Ha ma elkezdek munkát keresni, akkor már találok ilyen pozíciókat?

Valószínűleg igen. Talán még nem korlátozzák le ennyire egy szoftverre, inkább business intelligence, vagy riportfejlesztés kulcsszavakkal találjuk meg ezeket. A cégek több különböző eszközt használnak – Power BI, Tableau stb. – ezeket szokták általában összefogni ilyen néven.

Mennyire nagy a verseny ezen a területen?

Ez még viszonylag új terület, bár sok lelkes jelentkező van. Viszont az olyanok, akik tényleg profik benne, még nincsenek túl sokan. Nevezhetjük hiányszakmának is. Sok cég küzd, hogy megfelelő embereket találjon, akik már elmélyültek a témában, és tudnak dedikáltan az üzletiintelligencia-rendszerekkel foglalkozni.

Milyen területekről van szó? Pénzügy, kontrolling, IT – honnan érkeznek a Power BI-menedzserek?

Ahogy a kérdésben is benne van, leginkább a pénzügyi területről. A kontrollinggal karöltve a pénzügyesek azok, akik a legtöbb vállalatban sok adattal dolgoznak, vezetői döntéseket készítenek elő – legtöbbször itt alakul ki az igény, hogy szükség lenne valahogyan hatékonyabban megjeleníteni a kulcstémákat. Természetesen az IT-ről is érkeznek kollégák bőven, de bárki, aki szeret adatvizualizációval dolgozni, és így megfogni bizonyos kérdésköröket, annak szimpatikus lehet a terület.

Hogyan érdemes belevágni? Ahogy említetted, van aki saját maga kezdi el megtanulni, de mi a következő lépés?

Ez igazából attól függ, hogy milyen a nyitottság akár az emberekben, akár a cégeknél. Van a kísérletező mód, amikor valaki letölti az alkalmazást – akár a céges rendszereken belül az Office részeként –, elkezd YouTube-videókat nézni és online ingyenesen elérhető rövid kurzusokat végigcsinálni. Ma már egyre több ilyen rövid oktatóanyag van. Elég messze el lehet már jutni csupán ezekkel. Ha viszont valaki szeretne viszonylag gyorsan, precíz tudást szerezni, mert máris használni akarja a munkában, vagy a cég szintjén van igény az üzletiintelligencia-rendszerek használatára, akkor érdemes először egy alapozó, majd haladó képzéseket elvégezni.

Mennyire elterjedt az üzletiintelligencia-rendszerek használata itthon?

A tapasztalatom az, hogy inkább a nagyobb vállalatok azok, akik élen járnak ezen a téren. Az ő büdzséjükbe belefér, hogy több felhasználónak is elérhetővé tegyék – általában ezek a cégek próbálnak élvonalban maradni és technológiailag is biztosítani az innovatív lehetőségeket. Náluk általában van profi csapat, vagy akár több is. A kisebb cégeknél is előfordul, hogy felismerik az előnyét és elkezdik használni, de azért itt még eléggé gyerekcipőben járunk.

Mennyire biztonságos az ilyen rendszerek használata? Ha valaki csak kísérletezik, és letölti mondjuk a Power BI programot, akkor mi történik az adatokkal, amikből a riportokat készíti?

Ilyen esetben még nem lehet online megosztani a tartalmakat, tehát az adatok nem kerülhetnek ki. A Power BI kezdeti verziójánál az online megosztás még nem elérhető, csak úgy láthatja más a munkánkat, ha a teljes fájlt továbbküldjük. A Pro verzió az, ahol már betekintést tudunk adni másoknak, akár a szervezeten kívül is. Itt már tudunk folyamatosan friss adatokkal dolgozni, vagyis a riportokban mindig az aktuális helyzetet látjuk.

Arról már sokat beszéltünk, hogy a pénzügyi területen mekkora segítség a Power BI. Mi a helyzet más területeken, hol lehet még használni?

Én elsősorban pénzügyi szektorban dolgoztam, így erre nagyon sok jó példát láttam. A legtöbben a pénzüggyel, az IT-val és a stratégiai döntésekkel hozzák kapcsolatba, ami viszont engem is meglepett, hogy a gyártásban és a termelésben is mennyire jól alkalmazható, akár operatív szinten is elemezni lehet a segítségével a számokat. Gyakorlatilag bármilyen élő adatfolyamot be lehet kötni, akár online adatforrást is. Én azt gondolom, hogy egyre több területen meg fog jelenni.

Ajánlott cikk:

preview-1-645ca88389928346281499.png

A tőzsdétől a biciklieladásokon át a sürgősségi ellátásig: így használhatod a adatvizualizációt a Power BI-ban az élet különböző területein

Olvass tovább

Mi lesz a következő szint?

Most kezd igazán beindulni az AI és a Power BI összekapcsolása. Az új béta verzióban már elérhető egy olyan funkció, ahol a ChatGPT-től kérdezhetjük meg, milyen mértékeket érdemes használni, ő pedig javaslatokat ad, DAX-kódokkal együtt. A mesterséges intelligencia nagyban megkönnyíti majd az üzletiintelligencia-szoftverek használatát. Most még gyerekcipőben jár ez a megoldás, de biztos, hogy itt is nagyon jól ki lehet majd aknázni a lehetőségeket, meg fogja gyorsítani a fejlesztést.

Van valamilyen tanácsod azoknak, akik most vágnak bele?

Az egész Power BI-jal vagy más adatvizualizációs szoftverrel kapcsolatban nagyon fontos, hogy ha valaki belekezd, akkor mindenképp szánjon időt a vizuális kommunikáció eszközeinek és módszertanának megismerésére. Sok projekt bukik el azon, hogy nem megfelelően vannak prezentálva az adatok. A legfontosabb, hogy hatékonyan tudjuk megmutatni a célközönségnek, mi az, amire figyelniük kell, mi az, amivel kapcsolatban dönteni szükséges. A riportok általában felső- és középvezetőknek készülnek, akik sűrített információt szeretnének látni a legfontosabb dolgokról, amik számukra érdekesek. Sok esetben az a probléma, hogy megvan az IT-tudás, megvan az adatbázis-ismeret, össze tudják rakni Power BI-ban a különböző vizualizációkat, csakhogy a végfelhasználó elveszik benne, nem tudja, mit kellene néznie, nem tudja értelmezni, amit lát. Nagyon fontos, hogy az ember azzal is foglalkozzon, hogyan tudja megfelelően közvetíteni az információt. 

Szeretne egy összefoglalót kapni a cikkekről?

Hetente egy levél a legjobb anyagokkal. Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről.
Köszönjük az előfizetést!