Mi a különbség a Product Manager vs. Project Manager | Laba üzleti iskola
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
LABA Tartalomgyár

Keresés

content

Product Manager vs. Project Manager

Mi a különbség a két szerep között?

cover-pm-hu-60a5231f0ff6c612779470-min-64afc0d425b5b605639096.jpg

A product managerek és a project managerek sokszor szorosan együttműködnek ugyanazon kezdeményezésen/projekten, viszont két különböző felelősségi körrel rendelkeznek. 

A product managerek felelősséggel tartoznak a stratégiai tervezésért, a termékek fejlesztésének irányításáért, míg a project managerek a fejlesztési tervek végrehajtásának felügyeletéért felelnek. 

Ki a Product Manager?

A product manager szerepe stratégiai alapokon nyugszik, hasonlítható a CEO-hoz, de itt a termékért felel, nem az egész vállalatért.

Ők azok, akik meghatározzák és irányítják az általános termékfejlesztéssel kapcsolatos feladatokat addig, amíg ki nem vonják a terméket a piacról. Az ő felelősségük, hogy megértsék a felhasználói igényeket és használható, értéket adó, üzletileg is fenntartható megoldásokat adjanak rájuk. Nem utolsó sorban együtt dolgoznak a fejlesztői csapattal, akik a felhasználói igények kielégítését szem előtt tarva fejlesztik a terméket.

Tipikus feladatok:

  • Beszélgetés/interjú készítési a felhasználókkal 
  • Problémák és lehetőségek azonosítása
  • Roadmap készítés
  • A fejlesztési feladatok priorizálása

A termékmenedzserek felelősek a termék nyereségéért és veszteségéért is. Ezért szorosan együttműködnek az értékesítési, a marketing, a customer success osztályokkal, illetve az ügyfélszolgálattal is. Így megbizonyosodnak arról, hogy a bevétel, a versenyelőny és az ügyfelek elégedettsége szempontjából is a termék elérte a kitűzött  üzleti célokat. 

Ki a Project Manager?

A project manager szerepe sokkal taktikusabb, elsősorban a végrehajtásra összpontosít.

A product manager felvázolja a termékvízió eléréséhez szükséges feladatokat, projekteket, amit a project managernek meg kell ismernie. Ez alapján dolgozza ki a projekt ütemtervét, és tervezi meg a fejlesztői csapat munkáját a célok elérése és határidők betartása érdekében. 

Leegyszerűsítve: az ő felelőssége az, hogy sikeresen fejezzenek be egy projektet a megbeszélt költségvetés, idő és minőség keretein belül - egyszerre, egy projektet.

Ez a cél általában három tevékenységre oszlik:

Kockázat- és válságkezelés/Risk and issue management

Magában foglalja a problémák korai felismerését és a lehetséges kockázatok minimalizálását, amelyek késleltethetik a projekt befejezését.

Tervezés és erőforrás-ütemezés/Planning and resource scheduling

Ez a tervezési szakasz a projekt kezdő és a záró dátuma között felhalmozódó feladatok összeadását és időzítését jelenti. Kijelöli a megfelelő embereket a részfeladatok elvégzésére, elkészíti a projekt idővonalát, melyet speciális projektmenedzsment-módszerek és eszközök segítségével (például a Gantt diagram) hoz létre. Az erőforrások ütemezésének része viszont a feladatlisták, anyagok, jelentések  elkészítése. Legfőbb feladata, hogy a projekt csapatnak mindent megadjon, amire szüksége van.

Scope management

Talán a legnehezebb tevékenység mind közülük, hisz ez megköveteli az idő-költségvetés-minőség hármas minőségi egyensúlyát. Mit jelent ez? Például, ha lerövidítette a projekt ütemtervét, akkor több erőforrásra van szükség, ami cserébe megnöveli a költségvetést. Vagy módosítania kell a projekt hatáskörét, hogy megfeleljen az elfogadott minőségi elvárásoknak. 

Hogyan lehet helytállni egyszerre a két szerepben?

Feltételezhetjük, hogy a product managerek is lehetnek projekt managerek, de az igazi kérdés az, hogy kell-e?

Miután röviden áttekintettük a szerepeiket és felelősségüket, azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a product managerek stratégiai kérdésekkel foglalkoznak, így inkább kívülről és szélesebben látják a teljes folyamatot. Eközben a project managerek több funkcionális kérdéssel is foglalkoznak és belsőleg dolgoznak a projekteken. 

Leegyszerűsítve:

  • A product managereket a Mit? és Miért? foglalkoztatja.
  • A project managerek a Hogyan? és Mikor? kérdésekre adnak választ. 

Lehetséges, hogy van olyan személy, aki mindkét kalapot viseli, mint ahogy a legtöbb kisvállalatnál történik. De ha a projekt bonyolultabb, hosszabb idővonalon átível és különböző részlegekről és földrajzi területekről származó embereket von be, akkor a legjobb, ha elkülönítjük őket.

Így a product managerek hozzáadott értéket teremtenek a termékvízió elérésére összpontosítva. Eközben a project managerek foglalkoznak a projekt végrehajtásával, és gondoskodnak arról, hogy a minőségi terméket időben és költséghatékonyan szállítsák le.

A tankönyvek a product és project managerek felelősségét és hatáskörét egyértelműen körülírják. A való életben ez a két szerep gyakorta összemosódik. Az átfedés mértéke nagymértékben az adott szervezettől függ.

Végülis mindkét szerepkör szakemberei ugyanazon legfontosabb eredményen dolgoznak: egy sikeres terméken.

Szeretne egy összefoglalót kapni a cikkekről?

Hetente egy levél a legjobb anyagokkal. Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről.
Köszönjük az előfizetést!