Segítség, főnök lettem: a női karrierút legnagyobb kihívásai | Laba üzleti iskola
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
LABA Tartalomgyár

Keresés

content

Segítség, főnök lettem: a női karrierút legnagyobb kihívásai

Miért kezelik még ma is másképp a női vezetőket? Minek és hogyan kell megfelelniük a nőknek a munkaerőpiacon? És mi a helyzet a munka-magánélet egyensúllyal?

blog-post-4-629892034c374931780588-min-64db44fe120f3786887236.jpg

Itthon minden nyolcadik vállalatot kizárólag férfiak irányítanak, a nők helyzete azonban a többi cég esetében sem egyszerű. Az egyenlőtlen fizetések csak a jéghegy csúcsa – cikkünkben összegyűjtöttük a leggyakoribb problémákat, amikkel egy nőnek meg kell küzdenie, ha vezetői pozícióba lép.

Mik a legnagyobb kihívások, amikkel nőként szembe kell néznünk, ha vezetői pozícióba kerülünk? A legtöbb forrás az egyenlőtlen bánásmódot, az egyenlőtlen fizetéseket, az önbizalomhiányt és a férfi vezetők kirekesztő magatartását említi.

Magyarországon ma az az érdekes helyzet áll fenn, hogy bár sokak szerint több nő kellene a magasabb pozíciókba, ugyanakkor a magyar cégek közel 13%-ában egyáltalán nincs női vezető. Az arány pedig a maradék 87% esetében sem tökéletes.

Az alábbiakban pontokba szedtük a legnagyobb kihívásokat, amelyekkel nőként szembe kell néznünk:

#1. Kettős mérce, kevesebb elismerés

Legyen szó az anyagiakról vagy az elismerés más formáiról, a mai napig igaz, hogy egy nőnek sokkal többet és jobban kell teljesítenie, ha ki akar tűnni. Ugyanazért a munkáért a férfi kollégáihoz képest a mai napig kevesebb bért kap egy nő. A férfiak 41, a nők 70 százaléka gondolja, hogy azonos pozícióban a nők kevesebbet keresnek, mint a férfiak – a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közösségének (MVÜK) Női Vezetői Klubja által készített felmérés alapján.

Egy erőskezű, határozott férfi vezetőt általában ünnepelnek, míg egy ugyanilyen kvalitásokkal rendelkező női főnök általában ellenszenvet vált ki. Ugyanígy az ambíció, a versenyszellem a férfiak esetében pozitív tulajdonság, míg a nőkkel szemben ugyanezeket a tulajdonságokat általában negatív kontextusban használják.

#2. Önbizalom, illetve annak hiánya

A fent említett felmérésében – amelyben az MVÜK tagvállalatainak vezetőit és az Opten partnereit, szenior vezetőket kérdeztek meg a női vezetők társadalmi helyzetéről és megítéléséről – a válaszadó női vezetők 43%-a úgy érzi, kevesebb az önbizalma, kevésbé mer kiállni magáért és az ötleteiért, mint férfi társai.

A Forbes összeállításában nyilatkozó coachok és tanácsadók véleménye szerint a nőknek meg kell tanulniuk elfogadni, hogy mindig lesznek, akik valamilyen okból ellenállnak nekik, esetleg megpróbálják kijátszani őket. Fontos, hogy légy biztos a célodban, és csak ez motiváljon. Talán közhelynek hangzik, de igaz: senki nem követ szívesen olyan vezetőt, akin látszik, hogy maga sem biztos a dolgában.

#3. Megtalálni a hangot

Ez a pont valamelyest egybecseng az önbizalom kérdésével. Az üzleti világ kicsit olyan, mint a dzsungel – egy törvény létezik: az erős marad életben. Nem elég elnyerni egy pozíciót, meg is kell tudni tartani, ami határozott fellépés nélkül szinte lehetetlen. A nőkről gyakran gondolják, hogy inkább az érzelmeik irányítják őket, ezért kevésbé alkalmasak vezetői szerepekre. Az autokrata vezetői stílust generációk óta hordozzuk magunkkal: a jó vezető a határozott vezető, aki megmondja, mit és hogyan kell csinálni. Ugyanakkor szerencsére mára már a legtöbb helyen felismerték, hogy nem csak egy stílus létezik, és az empátia sem elhanyagolható készség egy vezető esetében. Csak azért, mert valaki empatikus, még lehet határozott és célratörő. A két tulajdonság nem kizárja, inkább erősíti egymást. Ezen a területen pedig egyelőre a nők jobban teljesítenek.

Fotó: Kelly Sikkema, Unsplash

#4. Munka és magánélet

A nemi szerepek és a mai közbeszédben is sokszor emlegetett családmodellek sem könnyítik meg a vezetői pozícióban lévő nők életét. A családdal és a háztartással kapcsolatos teendők még ma is alapvetően női feladatnak számítanak még akkor is, ha adott esetben a nő ugyanannyit (sőt néha többet is) dolgozik, mint a férfi. Bár az UNICEF és a Publicus Intézet által végzett kutatás kissé árnyalja ezt a képet, ugyanis a válaszadók több mint fele (54%) nem értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy egy kapcsolatban teljes mértékben a férfi feladata a pénzkeresés, a nőé pedig a háztartás és a család ellátása. Viszont ha munkaképességről van szó, a megkérdezettek 73%-a gondolta úgy, hogy „egy kisgyerekes nő nem tud teljes értékű munkaerő lenni, mert korán kell hazamennie, és gyakran otthon is kell maradnia, ha beteg a gyereke”.

A nők karrierlehetőségeit tehát jelentősen befolyásolja a gyerekvállalás kérdése is. Egy korábbi amerikai kutatás azt vizsgálta, a karrier szempontjából mikor „célszerű” a gyermekvállalás. A válaszok eléggé megoszlottak: a megkérdezettek 36%-a szerint jobb, ha valaki a karrierje elején szül, míg 40%-uk szerint érdemes várni, amíg valaki bebiztosítja a helyét és pozícióját. Csupán 22% nyilatkozott úgy, hogy a vezetői szerepre vágyó nők számára jobb, ha egyáltalán nem vállalnak gyermeket (2% pedig nem kívánt válaszolni a kérdésre).

#5. Nehéz, de nem lehetetlen

Amit nőként elsőként tudatosítani kell magunkban, az ez: alapvetően nem a férfiakkal versenyzünk, hanem a velünk szemben állított egyenlőtlen elvárásokkal. Számos pozitív példa áll a vezetői pozícióba került nők előtt – inspirálódhatunk például a Forbes Legbefolyásosabb magyar nők 2022 listájából. Ha pedig mindezeken túl extra motivációra vágysz, vegyél részt a Sikeres női vezető kurzusunkon, ahol segítünk felfedezni az erősségeidet és megtanítunk, hogyan építsd fel a saját vezetői stílusodat!

Szeretne egy összefoglalót kapni a cikkekről?

Hetente egy levél a legjobb anyagokkal. Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről.
Köszönjük az előfizetést!