Ezek a jövő projektmenedzsment-trendjei | Laba üzleti iskola
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
LABA Tartalomgyár

Keresés

content

A hibridtől az EQ-n át az MI-ig

Ezek a jövő projektmenedzsment-trendjei

830-x-350-100-614c9ef341a7b465916548-min-644698adc8371802949553.jpg

Csak a változás állandó – ezt a projektmenedzsereknél jobban senki sem tudja. A járványhelyzet minden eddiginél gyorsabb alkalmazkodásra kényszerítette a vezetőket: a távoli munkavégzésre való átállás, a kommunikáció hatékonnyá tétele mellett meg kellett érteniük azt is, milyen érzelmi és mentális állapotban vannak a munkatársaik. Közben még inkább előtérbe kerültek a digitális kompetenciák, az adatelemzés és a mesterséges intelligencia alkalmazása. Úgy tűnik, a vízesés modell és az agile elegyéből létrejött vegyes módszertan bevált a nagyvállalatoknak, a távoli munkavégzés hibrid formái azonban nem mindig hoztak ugyanilyen szép eredményeket.

Hibrid projektmenedzsment megközelítés

Bár komoly teret nyert az agilis projektmenedzsment az elmúlt 10-15 évben, ezzel együtt az is világossá vált, hogy megvannak a maga korlátai az ismétlésekre épülő, intenzív ügyfélkapcsolattal járó, rugalmas projektszervezésnek. A nagy szervezetek összetett projektjeinél azonban úgy tűnik, szükség van a vízesés modell klasszikus életszakaszaira, a hozzá tartozó alapos tervezésre és kontrollra, hogy a napi munkát agilis módszerek szerint hatékonyan tudják szervezni. Ezek jellemzően olyan cégek, ahol a fejlesztőcsapat már sokkal nagyobb létszámú, mint amennyivel egy agilis csapat hatékonyan irányítható. Úgy tűnik, a hibrid projektmenedzsment térnyerése a jövőben is folytatódni fog, a nagyvállalatok ugyanis nincsenek felkészülve arra, hogy az egész működésüket agilis módszertan alapján vezényeljék.

Távoli munkavégzés

A pandémia jelentősen megváltoztatta mind a cégek, mind a dolgozók hozzáállását a távoli munkavégzéshez, és ehhez a trendhez a projektmenedzsmentnek is úgy kell alkalmazkodnia, hogy az a projektek előnyére váljon. A távoli munkavégzés technikai feltételei már korábban is adottak voltak, a COVID azonban egyik pillanatról a másikra általánossá tette azt, ma már pedig sok munkavállaló számára alap elvárás az álláskeresés során, hogy leendő cégük biztosítson lehetőséget teljes vagy részleges home office munkavégzésre. Bár az agilis projektmenedzsment technikák előnyben részesítik a kisméretű, egy helyen dolgozó csapatok munkavégzését, még az ezt a módszertant használó cégek is egyre gyakrabban használnak földrajzilag megosztott csapatokat költséghatékonysági szempontból is. Sok szervezet ebben a tekintetben is a hibrid megoldásokkal dolgozik: a csapat nagy része az irodában, néhányan pedig távolról kapcsolódnak be a munkába. A tapasztalat azt mutatja, hogy ez a módszer kevésbé hatékony, mint a teljes távoli munkavégzés vagy az, ha minden csapattag az irodában van. Az online bekapcsolódók számára elveszik az értekezletek nonverbális rétege, ráadásul a figyelmüket is nehezebb lekötni, mint a jelen lévőknek. 

Az érzelmi intelligencia szerepe

A vírus miatti kényszerhelyzet nemcsak a távoli munkavégzéssel járó új technikákat, munkaszervezési módszereket és a korábbitól eltérő priorizálást hozott magával, de az érzelmi intelligencia fontosságára is rámutatott. A projektvezetők számára kulcskérdéssé vált, hogyan képesek hatékonyan megszervezni a csapattagok kommunikációját, mennyire tudják átérezni a vírus miatt a munkatársakra nehezedő nyomást, a bezártság miatti stresszt, az egészségügy leterheltsége miatti mentális nyomást. Ezeknek a hatásoknak a megértésében és elemzésében a projektmenedzser az érzelmi intelligenciájára tud támaszkodni, és ez a trend várhatóan a közeljövőben is folytatódik, hiszen a cégek többsége úgy tervezi, továbbra is marad a távoli munkavégzésnél, az ugyanis hatékonynak bizonyult.

Előtérben a digitális készségek 

Adatelemzés, adatvezérelt döntéshozás, innovatív hozzáállás, biztonsági- és adatvédelmi jártasság – csak néhány a digitális készségek közül, amelyek egyre jelentősebbé válnak a projektmenedzserek számára. Az elmúlt évek technológiai fejlődése rámutatott, hogy az adatok elemzése mennyire fontos elem egy projekt irányításában, hogyan tudja támogatni a kitűzött cél elérését, hogyan segít az adatelemzés és -vizualizáció a vezetői döntéshozatalban, és ez a trend várhatóan folytatódni fog: így a projektmenedzserek számára elengedhetetlen, hogy jártasságot szerezzenek ezen a területen is. 

A mesterséges intelligencia térnyerése

Az automatizáció és a mesterséges intelligencia segíthet a projektmenedzser elemzői feladatainak elvégzésében: egyes szakértők szerint olyannyira, hogy tíz éven belül átveszik a feladataik négyötödét. A cégeknek olyan vezetőkre lesz szükségük, akik képesek kiaknázni a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket. A gépi tanulás eszközeinek bevezetése önmagában nem elég, szükség van az alkalmazottak gondolkodásának, a vállalati struktúrának a változására is a sikerhez. A gépi tanulással a projektekben ritkábban bukkannak fel váratlan események, és kevesebb a lehetőség az emberi tényezőből adódó hibákra. 

Szeretne egy összefoglalót kapni a cikkekről?

Hetente egy levél a legjobb anyagokkal. Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről.
Köszönjük az előfizetést!