Itthon még mindig gyerekcipőben jár a sportmenedzseri szakma | Laba üzleti iskola
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
LABA Tartalomgyár

Keresés

Itthon még mindig gyerekcipőben jár a sportmenedzseri szakma?

És be lehet kerülni ebbe a világba sportolói múlt, esetleg kapcsolatok nélkül is? Erről és sok másról beszélgettünk oktatónkkal, Solti Lászlóval.

preview-65fc21716527a104065169.jpg

Itthon még mindig gyerekcipőben jár a sportmenedzseri szakma?

00:00

Vendégünk volt Solti László, a Sportmenedzsment kurzusunk oktatója, aki pályafutását élsportolóként kezdte, maratoni kajakosként kétszeres Európa-bajnok, egyszeres világbajnok és kilencszeres magyar bajnoki címet tudhat magáénak. Aktív sportolói pályafutása végén kezdett sportvezetéssel foglalkozni, 2021-től a Csömöri Sport és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Az adásban a következő kérdéseket tettük fel neki:

[0:46] Van olyan sikeres sportmenedzser, aki nem volt sportoló?

[05:51] Milyen karrierlehetőségek vannak ebben a szakmában?

[11:53] Az ELTÉ-n, a Testnevelési Egyetemen és más egyetemeken is lehetőség van arra, hogy valaki sportmenedzseri mesterdiplomát szerezzen. Kinek való ez, és kinek inkább az, hogy mondjuk a Laba kurzusát végezze el?

[15:26] Mikor az interjúra készültem, találtam egy 10 éves cikket egy HR-es oldalon, ami arról írt, hogy a sportmenedzsment Magyarországon még gyerekcipőben jár. Ott azt írták, hogy amiért nem piacképes Magyarországon ez a szakma, „az a bizalmatlanság, mohóság, a mindentudás hite, vagy leginkább az a tény, hogy valaki csak akkor fordul sportmenedzserhez, ha kizárólag csak a sportra akar koncentrálni.” Mennyit változott ez a helyzet az elmúlt 10 évben?

[18:03] Miben különbözik a sportmenedzsment itthon és külföldön? Miben más a menedzser szerepe Észak-Amerikában, mondjuk egy NBA- vagy NFL-csapatnál, mint egy magyar csapatnál?

[19:34] Hogyan lehet kapcsolatokat építeni a sport világában, ha valaki kívülállóként érkezik ide?

[23:31] Aki egy bizonyos sportágat űzött, az menedzserként könnyen válthat egy másik sportágra? Például aki kajakozott, mint te, az milyen eséllyel fog például futballmenedzserként dolgozni?

[27:07] A kurzusodat olyanoknak is ajánljuk, akiknek kihívást jelent lépést tartani a legújabb digitális technológiákkal, trendekkel, szeretnék új stratégiákat elsajátítani. Mik ezek a trendek és technológiák a sportmenedzsmentben?

[28:45] A jó szervezőkészségen, analitikus gondolkodáson és diplomáciai érzéken kívül milyen készségek, képességek szükségesek a sikeres sportmenedzseri karrierhez?

Ha tetszett az adás, iratkozz fel az „Okosnak lenni jó" Podcastre:

Google podcast, Apple Podcasts, Spotify.