Női szakmák: amikor nem szorít a rózsaszín gallér | Laba üzleti iskola
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
LABA Tartalomgyár

Keresés

content

Női szakmák: amikor nem szorít a rózsaszín gallér

Empátia, EQ és multitasking – területek, ahol még mindig a szebbik nem a nyertes.

blog-post-4-63ce6b6f9181b692301729-min-647de70b27ca9040055246.jpg

Vajon hogyan nézne ki József Attila Altatója, ha a kis Balázs helyett a kis Blankának írja? Tűzoltó, katona és vadakat terelő juhász helyett hercegnő, nővérke és gyermekeket oktató tanár? Létezik ma még olyan, hogy nőies szakma? Bár a 21. század egyik fontos mérföldköve a nemek közti egyenlőség, nem szabad elfelejtenünk, hogy nem véletlenül nem vagyunk egyformák. Bizonyos készségek és kompetenciák terén a nők gyakran jobban teljesítenek, ami vitathatatlanul jól jön néhány szakmában.

2023-ban talán már az számít furcsának, ha úgy kezdünk egy cikket, hogy „szakmák nők számára”. Valóban átalakultak már a klasszikus nemi szerepek: az óvóbácsitól kezdve a női villanyszerelőig mindkét nem előtt nyitva állnak a lehetőségek. Ugyanakkor nem mehetünk el amellett sem, hogy alapvetően – és általánosságban, tehát kivételek mindig akadnak – a két nem képviselőinek mások az erősségei, más készségek és kompetenciák terén tudnak kiemelkedően teljesíteni.

Visszamehetnénk akár az őskorig is, amikor a férfi vadászott, a nő meg intézett minden mást – ma már senki nem vitatja, hogy a nők általában magasabb EQ-val rendelkeznek, jobb az empatikus készségük, jobban teljesítenek a szervezési feladatokban és jobban tudnak párhuzamos ügyekre koncentrálni. Ugyanakkor azt már a világháborúk óta tudjuk, hogy ha kell, képesek a férfiak többségét pótolni, bármilyen területen. A munkaerőpiac már közel sem olyan megosztott, mint akár 10, 20 vagy 30 évvel ezelőtt, azonban mégis akadnak területek, amelyeket inkább a férfiak vagy nők uralnak. Az alábbiakban az ún. női szakmákat, vagyis a „pink-collar” azaz rózsaszín galléros foglalkozásokat vesszük sorra. (A „rózsaszín gallér” kifejezés az 1970-es évek végén kezdett terjedni  Louise Kapp Howe író és társadalomkritikusnak köszönhetően. Eredetileg az ápolónőként, titkárnőként és általános iskolai tanárként dolgozó nők jelölésére használták.)

# Oktatás

A KSH adatai alapján a 2021/2022-es tanévben a pedagógusok 86%-a volt . Ezen belül is a középiskolákban 65%, a gimnáziumokban, szakiskolákban, készségfejlesztő iskolákban pedig 70% feletti a női tanárok aránya. Pontos számot nem találtunk, de valószínűleg ennél is magasabb az arány az óvodai pedagógusok, dajkák és bölcsődei dolgozók körében.

A gyermekekkel való munka magas empatikus készséget, türelmet és szervezettséget igényel. Míg a poroszos szemlélet a fegyelmezést tekintette alapvetőnek, szerencsére ma már tudjuk, hogy a bizalom és a motiváció sokkal fontosabb az iskolai életben.

# Ápolás, gondozás

Legyen szó kórházi- és otthonápolásról, vagy szociális munkáról, ezeket a szerepeket a legtöbb esetben nők töltik be. Az empátia itt is kiemelkedően fontos, de ugyanúgy szükség van állóképességre, türelemre, szociális érzékenységre, kiváló szervező- és kommunikációs készségre és természetesen szakmai felkészültségre is.

# Rendezvényszervezés

Szervezőkészség, multitasking és stressztűrés – a jó rendezvényszervező ismérvei. Ezeket látva nem meglepő, hogy ezen a területen is inkább a nők dominálnak. Ma már egyre többen vesznek igénybe professzionális segítséget esküvők vagy más családi események szervezésekor is, így bár az elmúlt két év kicsit megtépázta a piacot, a rendezvényszervezés még mindig egy kecsegtető karrierlehetőség a nők számára, nem csupán alkalmazottként, de önállóan, vállalkozóként is.

# Ingatlanközvetítés

A jó kommunikációs készség elengedhetetlen egy sikeres ingatlanos számára. Nos, a szebbik nem ezen a téren is sokszor jobban teljesít, így nem véletlen, hogy az ingatlanpiacon is több nő dolgozik, mint férfi. Keresett szakmának számít nemcsak a rugalmas munkaidő okán, ami a nők számára fontos a munka-magánélet egyensúly fenntartásában, hanem a kiemelkedő bónuszok miatt is. Így az ingatlanközvetítést felvehetjük a jól fizető szakmák nőknek listánkra is.

# Szépségipar

Kis túlzással mondhatjuk, hogy mióta léteznek nők és a tükör, azóta létezik a szépségipar is. Legyen szó a bőrünkről, a hajunkról, a körmeinkről vagy a testünk bármely részéről – mindegyikkel külön piac és iparág foglalkozik. Míg a kozmetikus vagy manikűrös klasszikusan női szakmák, addig például a személyi edzők, fitness instruktorok terén már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Sokan érzik úgy mégis, hogy a kilókkal folytatott állandó küzdelemben jobban megérti őket egy másik nő, így személyi edzőként nemcsak a szakértelemre, hanem az empátiára is szükség van, hogy a megfelelő módon tudjuk motiválni az embereket.

# Asszisztencia, adminisztráció

Ha van terület, ami nagyfokú szervezőkészséget, precizitást, problémamegoldó képességet és diplomáciai érzéket igényel, az az asszisztensi és adminisztratív munkakör. Felmérések szerint a nők monotóniatűrése is 25 százalékkal magasabb, mint a férfiaké, így számos adminisztratív munkakörben jobban teljesíthetnek.

# Kreatív szakmák

A szépérzéket, esztétikai érzéket igénylő munkakörökben is jól teljesítenek a nők. Legyen szó grafikusi feladatokról, lakberendezésről vagy akár a cukrász munkákról, a precizitás, kreativitás és valamilyen szinten az empátia is nagyon fontos ahhoz, hogy valaki sikeres legyen. Érdekesség, hogy míg a szakácsok közt több a férfi, addig a cukrászat több nőt vonz. Ennek egyik oka lehet, hogy egy-egy tökéletes süteményhez elengedhetetlen a precíz munkavégzés és a kézügyesség.

# HR

A nők pszichológiai érzéke és empátiája különösen fontos lehet a HR szakmában. Ennek köszönhetően képesek gyorsabban felismerni az emberek rejtett készségeit, érzékelik a problémákat, és meglátják a fejlesztési irányokat is. Mindezek ma, amikor a tudásmegtartás kiemelten fontos a cégek számára, kiváló kompetenciáknak számítanak egy-egy munkavállaló esetében. A nők emellett sok esetben nyitottabbak, érzékenyebbek, így a cégen belüli konfliktusok feloldásában is hatékonyabban tudnak közreműködni.

Munkavállalás gyermekkel

A női karrier egyik nagy kihívása a gyermekvállalás, illetve az azutáni visszatérés a munkába. Azoknak, akik nem akarnak, vagy nem tudnak a korábbi munkakörükbe visszatérni, érdemes valamilyen otthonról végezhető munkakörben gondolkodni vagy olyan foglalkozások felé indulni, amelyek nagyobb rugalmasságot engednek. A home office ma már egyre több szakmában érhető el, és számos online kurzus közül választhat az, aki fejleszteni szeretné egyes készségeit.

Természetesen sok terület van még, ahol nőként, „női kompetenciákkal” könnyebben helyt tudunk állni, és szerencsére ma már nincsenek igazán tabuk az elhelyezkedésben. Az iskolákban már nem erőltetik a „szakmák lányoknak” és „szakmák fiúknak” mentalitást, így bárkiből lehet orvos, ügyvéd, szakács, tanár, kamionsofőr, könyvelő, kutató, író – és még sorolhatnánk – függetlenül attól, hogy 1-essel vagy 2-essel kezdődik a személyi száma.

Női munka női bérek

Végezetül néhány gondolat a fizetésekről: az Eurostat adatai alapján az EU-ban átlagosan 13 százalékkal keresnek kevesebbet a nők, mint a férfiak (Gender pay gap, 2020). Magyarországon ez a szám egy kicsit magasabb: átlagosan 17,2 százalékkal keresnek rosszabbul a női munkavállalók. Az eltérésnek számos oka lehet, és nem jelenti azt, hogy a cégek nem akarnak ugyanannyit fizetni a női munkavállalóknak – sőt, léteznek kifejezetten jól fizető szakmák a nők számára is. A különbség eredhet az eltérő tapasztalati időkből (sok nő esetében a GYES miatt kiesik néhány év), illetve sok kisgyermekes anyuka vállal részmunkaidős állásokat. Kevesebb nő tölt be magas, vezető pozíciót, annak ellenére, hogy egyre inkább beigazolódik, hogy a női kompetenciák előnyére válnak bármely vállalat vezetőségének. A női vezetők alacsony aránya azonban egyelőre szintén növeli a bérszakadékot. A leginkább kiegyenlített helyzet Luxemburgban van a munkaerőpiacon, azonban még ott is csaknem 1 százalékkal alacsonyabbak a női bérek.

Szeretne egy összefoglalót kapni a cikkekről?

Hetente egy levél a legjobb anyagokkal. Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről.
Köszönjük az előfizetést!