Mikor posztoljunk a közösségi médiában? | Laba üzleti iskola
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
LABA Tartalomgyár

Keresés

content

Mikor posztoljunk a közösségi médiában?

Itt a válasz a kérdésre, ami minden közösségimédia-menedzsert kínoz

untitled-638886261bcd9970498289-min-647de52800475243155075.jpg

A közösségimédia-jelenlét szükségessége ma már nem kérdés. Azonban a megfelelő elérésszám érdekében nem elég arra figyelni, hogy mit posztolunk, és az sem mindegy, mikor tesszük ezt. Ha már van elegendő számú követőnk, akkor kiindulhatunk a saját közösségünk aktivitásából, de hogyan tervezzen valaki, aki még csak építi azt? Szerencsére erre is van válasz! 

Mielőtt tovább megyünk, fontos kiemelni, hogy egyetlen cikk vagy forrás sem fog 100%-ban megfelelni a saját közösségünknek és céljainknak. A szakértők szerint:

  • a megfelelő posztolási időpontokhoz tesztelések révén fogunk eljutni,
  • meg kell ismerni a célcsoportot és a követőket, kiismerni, hogy mikor érjük el a legtöbb reakciót, és
  • tájékozódni kell az algoritmusok működésével kapcsolatban.

A Rival IQ közösségimédia-elemző cég a tavalyi évben hat hónap alatt 14 iparágból 2100 márka több mint 1 millió Facebook, Instagram és Twitter-posztját elemezte. Az eredmények segítenek meghatározni a legmegfelelőbb időpontokat a posztolásra, azonban nincs, és soha nem is lesz egy univerzális megoldás mindenki számára. A felmérés eredményei jó kiindulási alapot jelentenek, de fontos, hogy a saját közösségünk viselkedését is folyamatosan elemezzük.

Nézzük tehát, hogy mire jutott a Rival IQ a saját felmérésében:

Instagram: az ételek hétfőnként, a szépségápolás hétvégente érdekel minket

Induljunk a vizsgált oldalak közül a legnépszerűbbel. A Facebookhoz képest akár tízszer magasabb elérésszámokat produkálhatunk, így mindenképp érdemes aktív Instagram-jelenléttel tervezni. És hogy mikor? Az összesített eredmények alapján hétköznap az ebédidő környékét nyugodtan el is felejthetjük, hiszen ez a délelőtt 10 és délután 13 óra közötti időszak a legtelítettebb – érdemesebb tehát az esti órákra fókuszálni.

Különösen igaz ez az alkoholos termékek esetén. A divatiparban a hétvégéket érdemes megcélozni: ilyenkor kétszer annyi elérésre számíthatunk. Ha pedig mindenképp hétközben akarunk posztolni, akkor célozzuk kifejezetten az éjjeli vásárlókat, illetve a más időzónában élőket. Pénzügyekről nem meglepő módon senki sem szeret hétvégén olvasgatni, így ezen a területen a hétköznapok és azon belül is a munkaidő végéhez közeli időpontok teljesítenek legjobban. Az étel- és italmárkáknak a hétfői napok a jolly jokerek, a szépségipari brandeknek azonban főleg a hétvégékre érdemes koncentrálni, csakúgy, mint a szállodaiparnak.

Facebook: szerdánként népszerűek az alkoholos termékek

Bár az Instagramhoz képest mára veszített népszerűségéből, bizonyos célcsoportokat ma is kifejezetten a Facebookon tudunk elérni. Itt sem mindegy azonban, mikor osztunk meg egy-egy posztot. Az ebédidő itt sem hoz sok eredményt, érdemes a reggeli és esti órákkal próbálkozni, illetve a hétvégi posztokat igyekezzünk szombat estére vagy vasárnapra időzíteni. 

Az alkoholos termékekről esténként posztoljunk: a 19 óra után közzétett üzenetek a hét minden napján jól teljesítenek. Érdekesség, hogy az Instagramon és a Facebookon egyaránt a hét közepe is jól teljesít, azaz a szerdai napokon gyakorlatilag egész nap posztolhatunk.

A divatiparban hétköznapokon a hétfő és a péntek, illetve a hétvégék látszanak alkalmasnak a posztolásra, a pénzügyi szektorban pedig továbbra is a hétköznapokon közzétett posztok hozzák a legnagyobb aktivitást. Itt esetleg még a vasárnap esti időszakkal is érdemes kísérletezni. Az étel- és italmárkák vasárnap napközben (reggel héttől este hétig), illetve hétfő és péntek reggelente számíthatnak a legnagyobb elérésre, míg a szépségiparban a szombat és vasárnap reggelek és a hétfő délutánok (13 és 16 óra között) a kiemeltek.

Twitter: reggel és este oké, de szombat kora délután nem mennek a tweetek

Bár Magyarországon nem annyira elterjedt, mint a többi közösségimédia-csatorna, ha leküzdhetetlen tweetelési vágy törne ránk, az alábbi időpontokban tegyük:

  • Kora reggel és késő este: Ahogy a többi csatornán, a legtöbb márka  a Twitteren is 10 és 16 óra között posztol viszonylag kevés eredménnyel. A reggeli és esti órák viszont jól teljesítenek, így érdemes a munkába járás idejére és a lefekvés környékére időzíteni az üzeneteket.
  • Hétvégén: A szombat kora délután kivételével (13 és 16 óra között) gyakorlatilag egész hétvégén célba érhetnek az üzeneteink.

Egy felmérés nem felmérés

Ahogy korábban írtuk, sosem lesz olyan, hogy egy-egy kutatás vagy felmérés eredménye teljes mértékben igaz lesz a saját közösségünkre. Nem árt azonban képben lenni, és több forrást is megvizsgálni, hiszen ahány felmérés, annyi közösség. A HubSpot például szintén elemezte több mint 300 piaci szereplőnél, hogy mikor érték el a legjobb eredményeket:

A százalékos értékek azt jelzik, hogy a vizsgált iparági szereplők milyen arányban értek el kiemelkedő eredményt az adott idősávban. Forrás: HubSport Social Media Trends Report

Saját adatok elemzése

Ahogy már említettük, a legjobb, ha a saját közösségünk viselkedési szokásait vizsgáljuk, és ez alapján időzítjük a posztjainkat. A Twitternek sajnos nincs erre alkalmas saját statisztikája, de nézzük a másik két felület esetén pontosan hol és hogyan elemezhetjük követőinket.

Az Instagram Insights a csatorna elemzési felülete, ami a márkánk Profil oldaláról érhető el (Elemzési adatok/Insights). Itt láthatjuk az összes követőnk számát (Total Followers), tovább lépve pedig a rájuk vonatkozó statisztikákat. (Legalább 100 követő szükséges, hogy elemzési adatokat láthassunk.)

Képforrás: rivaliq.com

A márkánk Facebook-oldalán is van lehetőség rá, hogy megnézzük, mikor aktív a közönségünk: a bal oldali menüsorban az Insightson belül, a Posts pontban találjuk meg a szükséges információt.

Képforrás: rivaliq.com

Szeretne egy összefoglalót kapni a cikkekről?

Hetente egy levél a legjobb anyagokkal. Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről.
Köszönjük az előfizetést!