Ezek a leghatékonyabb agytornáztató alkalmazások | Laba üzleti iskola
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
LABA Tartalomgyár

Keresés

content

Ezek a leghatékonyabb agytornáztató alkalmazások

Napi néhány perc telefonnyomkodás a kevesebb stresszért és a gyorsabb gondolkodásért!

830-x-350-100-61557e4e4003a553360769-min-6448dc674a917478609172.jpg

A közösségi média térhódítása és a ránk ömlő, hatalmas mennyiségű információ miatt megfigyelhető, hogy egyre rosszabb az emlékezőképességünk, nehezebben összpontosítunk és hozunk döntéseket.

Kiválasztottunk ezért néhány applikációt, amik segíthetnek megolajozni a rozsdás agytekervényeinket, és ezáltal javítani az életminőségünket is!

#1. Elevate

Ez az alkalmazást azért fejlesztették ki, hogy választékosabbá varázsolja a használója beszédét, javítsa az olvasási és íráskészségét, valamint jobb matekossá tegye. Először ki kell választani a fejlesztendő területeket, aztán pedig elvégezni egy 2 perces tesztet, ami után kapunk egy személyre szabott „edzéstervet”.

Ha megvan a terv, akkor utasításokat kapunk majd minden feladathoz, és ezzel együtt egy magyarázatot is azzal kapcsolatban, hogy ez miként fejleszti az adott készséget. Például: „Ez a játék egy szöveget tesz eléd, amiben a szavak száma minden percben növekszik.” És az első körben kapsz percenként 200 szót.

Amikor készen vagy a feladattal, az app készít egy órarendet is.

Az Elevate egyénre szabottan választja ki az „edzésterveket”, figyeli, hogyan fejlődünk, és értékeli a teljesítményünket. A feladatokat egyébként agykutatók tervezték, és tudományosan is alátámasztható a hatásosságuk.

Elérhető a Google Playen és az App Store-ban

#2. NeuroNation

A NeuroNation három problémára nyújt megoldást: a rossz memóriára, a gyenge koncentrációra és a lassú gondolkodásra. Tanulmányok bizonyítják, hogy hatásos a stressz ellen, valamint csökkenti a depresszió és a demencia kialakulásának kockázatát.

Az edzések megkezdése előtt egy tesztet kell csinálni, ami segít meghatározni a fejlesztendő területeket – ezek a „Memória”, a „Koncentráció”, a „Figyelem” és a „Gyorsaság”.

Az eredményeinket összehasonlítják a velünk egykorú felhasználók eredményeivel, hogy megnézhessük, hozzájuk képest hogyan teljesítettünk. Az alkalmazásban 20 feladat található, 250 nehézségi szinten, és ennek az appnak a hasznosságát is tudományos kutatások bizonyították.

Elérhető a Google Playen  és az App Store-ban.

#3. CogniFit

A CogniFit 23 különböző kognitív képességet különböztet meg, és megmutatja, ezek hogyan fejlődnek a tréningezés során. A következő funkciók érhetők el benne:

-          memóriafejlesztés

-          logikai problémák megoldása

-          feladatok a reakcióidő és az érvelés képességének fejlesztésére

-          feladatok a figyelem és koncentráció erősítésére

-          szellemi ügyességi játékok

-          oktatójátékok különböző korosztályok számára

-          sőt, tréning sofőröknek is

Az appban találhatunk még speciális fejlesztőprogramokat demenciától, emlékezetkieséstől, Parkinson-kórtól, agysérülésektől, ráktól, alvászavartól és más betegségektől szenvedőknek is.

A játékok változatosak és érdekesek. Egyikük például a madzsong, de ez más, mint a hagyományos kínai játék: ugyanazoknak a képeknek a különböző kombinációit kell gyűjtenünk benne, de csak a széleken és a kupac tetején található zsetonokat használhatjuk, amiket nem takarnak el más zsetonok.

Elérhető a Google Playen  és az App Store-ban.

#4. Peak

Ez az alkalmazás azt ígéri, hogy segít fejleszteni a memóriát, a koncentrációt, a problémamegoldás képességét, a nyelvi koordinációt, a kreativitást és az érzelmi kontrollt.

Először ki kell választanod a téged érdeklő kategóriát, utána indulhat is a tanulás. Az app minden játék előtt (több mint 40 van belőlük) elmagyarázza a szabályokat. Például a figyelem fejlesztéséhez számokat kell nagyság szerint, vagy papírdarukat szín szerint sorba rendezni. Ez így leírva egyszerűnek tűnik, de az időkorlát nehezíti a dolgunkat.

Az appban található játékok fejlesztésén agykutatók, megismeréstudományi és tanulási szakértők is dolgoztak, és a munka oroszlánrészét Cambridge-i professzorok végezték. A tréningek után itt is megtudhatjuk, hogy a korosztályunkban milyen eredménnyel végeztünk.

Elérhető a Google Playen  és az App Store-ban.

#5. Lumosity

Ebben az alkalmazásban hétféle játékkal találkozhatunk, a kategóriák a következő neveket viselik: „Memória”, „Figyelem”, „Rugalmasság”, „Problémamegoldás”, „Sebesség”, „Matematika” és „Nyelv”. Először fel kell mérnünk, milyen szinten vagyunk, ehhez pedig három játékot kell játszanunk. Az eredményt az app kiértékeli, és felajánl egy személyre szabott edzéstervet.

Az első játékban arra kell válaszolni, hogy egy szó betűinek színe egyezik-e a kártyára írt színnel, például amikor a „sárga” szót pirossal leírva látjuk. Ez az egyik legrégibb és leghíresebb pszichológiai teszt, aminek egyébként Stroop-teszt a neve, és a kognitív gondolkodás rugalmasságát méri. A második játék azt állapítja meg, hogy mennyire tudjuk megosztani a figyelmünket, a harmadik pedig a memóriánkat teszteli.

A fejlődésünket grafikonok segítségével követhetjük, és az app folyamatosan motivál és bátorít is minket.     

Elérhető a Google Playen  és az App Store-ban.

#6. 123

Ezt a játékot mindenki ismeri még gyerekkorából: sorba kell rakni a képernyőn (régen ugye egy lapon) található számokat. Ez fejleszti a figyelmet, a sebességet, a memóriát, a kognitív képességeket és az intelligenciát.

Pro tipp: kevesebb szemmozgással, a perifériás látásra hagyatkozva jobb eredményeket tudunk elérni.

Elérhető a Google Playen  és az App Store-ban.

#7. Sudoku.com

Az agy fejlesztéséhez nem muszáj mindig a legújabb találmányokat használni. A sudoku nemcsak egy népszerű szabadidős tevékenység, de egy olyan eszköz is, ami fejleszti a logikát, a memóriát, azt a képességet, hogy gyorsan észrevegyünk valamit, és jobb fejszámolóvá is tesz. 

Ebben az appban négy szint van: könnyű, középhaladó, nehéz és profi. Minél nehezebb egy szint, annál kevesebb számot láthatunk a négyzetekben. Nemcsak nehézségi szintet, de hátteret is választhatunk: ez lehet fehér, fekete, vagy semleges.

Található a játékban egy jegyzetelő funkció is: a sarkokba „ceruzával” is beírhatjuk a számokat, mielőtt véglegesítenénk a döntésünket. A hibázásra három lehetőségünk van, utána vége a játéknak.

Elérhető a Google Playen  és az App Store-ban.

#8. Duolingo

Nemcsak fejtörőkkel, hanem nyelvtanulással is fejleszthetjük az elménket. Ehhez tökéletes választás a Duolingo, ami az App Store legnépszerűbb applikációja az Oktatás kategóriában, több mint 500 millió letöltéssel. 

Először ki kell választanunk a nyelvet, amit tanulni szeretnénk – a legjobban itt azok járnak, akik tudnak angolul. A Duolingo különböző oktatási módszereket használ: van szövegértés, hallgatás, mondatalkotás, kiejtés gyakorlása és van, hogy képeket kell böngészni a megfelelő szót keresve.

Az appban könnyű követni, hogy hol tartunk éppen, és használhatjuk hozzá a telefonunkat és a számítógépünket is. Ezen kívül a Duolingo épp annyira barát is, amennyire tanár: időről időre figyelmeztet minket, hogy ideje tanulni, de közben végig barátságos marad.

Elérhető a Google Playen  és az App Store-ban.

#9. Sakk

A sakk fejleszti a kritikai és az absztrakt gondolkodást, a figyelmet, a koncentrációt, a problémamegoldást, a stratégiai tervezést és a döntéshozatal képességét – többek között. Mi pedig találtunk egy jó kis sakkappot, ahol:

  • Online játszhatunk másokkal
  • Fórumozhatunk
  • Megoldhatunk rövid feladványokat
  • Fejleszthetjük a perifériás látásunkat és a mozgásunk sebességét a táblán
  • Hasznos anyagokat olvashatunk a sakkról (találtunk például egy olyan cikket, aminek az volt a címe, hogy „5 mocskos trükk, amit a nagymamád használ”)

Kezdőként sem kell aggódni, ha kérjük, a program segít a legjobb megoldás kiválasztásában.

Elérhető a Google Playen  és az App Store-ban.

#10. Personal Zen

Amikor szorongunk, akkor túl sokat foglalkozunk a negatív dolgokkal, ez pedig a stressz kialakulásához vezet. Ez pedig negatívan befolyásolja a döntési és kapcsolatépítési képességünket, valamint az érzelmi fejlődést is gátolja. 

A Personal Zen egy stressz- és szorongáscsökkentő applikáció, amit a New York-i Városi Egyetem tudósai segítettek megalkotni. 

Első lépésként meg kell adnunk, hogy mennyire vagyunk stresszesek, aztán kiválaszthatjuk, hetente hány órát tudunk tanulásra szánni: ez az érték 10 és 30 között lehet. 

A feladat az, hogy figyeljünk két animált figurát. Az egyikük pozitív érzelmeket mutat, a másik negatívakat. A cél az, hogy összpontosítsunk a pozitív figurára, és kövessük a virágos utat, ami a nyomában sarjad.

A kutatások szerint már heti 20 perc használat után megfigyelhetők a játék jótékony hatásai.

Elérhető a Google Playen  és az App Store-ban.

Szeretne egy összefoglalót kapni a cikkekről?

Hetente egy levél a legjobb anyagokkal. Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről.
Köszönjük az előfizetést!