LABA Tartalomgyár

Karriert váltanál a harmincas éveidben, vagy akár később? Ezekre figyelj!

Hiába gondolják sokan még mindig így, más területeken kipróbálni a képességeinket egyáltalán nem megfutamodás, sőt, inkább bátorság és kihíváskeresés. A megfelelő stratégiával pedig nem is annyira félelmetes belevágni!

830-x-350-100-613f0301f16e9795178251-min-6446901555b32894707800.jpg

„Jó helyen vagyok?” – teszik fel olykor maguknak a kérdést a harmincas, negyvenes éveikben járó munkavállalók. Már néhány esztendő tapasztalat van a hátuk mögött, de még több évtized munka áll előttük, így óhatatlanul felmerül a kétely: „ezt akarom csinálni életem hátralévő részében?” Néhányan talán ráuntak a mindennapi rutinra, mások új kihívást keresnek, esetleg nagyobb anyagi biztonságra vágynak – a karrierváltásnak számos oka lehet.

Nincs is ebben semmi szokatlan. 

Főként a most a harmincas éveiben járó, úgynevezett millenniumi generációtól jellemző az úgynevezett „job-hopping”, az ugrálás egyik munkahelyről a másikra. A felmérések és tapasztalatok szerint ez a korosztály már nem ragaszkodik annyira a munkahelyéhez; ha már nem élvezi munkát, könnyebben továbbáll. Legyünk akár harminc, negyven, ötven vagy akárhány évesek is, egy azonban bizonyos:

sosem késő újrakezdeni.

Sikertörténeteknek se szeri, se száma. Tudtad például, hogy Jeff Bezos, aki 201 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ leggazdagabb embere, 31 évesen indította az Amazont? Előtte egy banknál dolgozott szoftverfejlesztőként. Olyanra is bőven akad példa, hogy valaki élete során többször is új fába vágta a fejszéjét. Dwayne „The Rock” Johnson például profi amerikaifutball-játékosként kezdte, közben diplomát szerzett kriminológiából és élettanból, majd pankrátorként kereste a kenyerét, míg végül színészként vált igazán világhírűvé.

Biztos, hogy minden (újra)kezdet nehéz?

Először is oszlassunk el néhány általános tévhitet a karrierváltásról!

Mielőtt felkerekednél, és otthagynál csapot-papot, hogy például új csillagként tűnj fel Hollywoodban, azért érdemes előbb nagy levegőt venni, nehogy inkább hullócsillag legyen belőled. A legjobb, ha tisztázol magadban néhány dolgot. 

Egy új élethez új CV is jár!

Még mindig elszántnak érzed magad, hogy új életet kezdj? Talán már nem is emlékszel rá, de az önéletrajz az alfája minden jelentkezésnek. És mivel új karrieren gondolkozol, valószínűleg nem lesz elég leporolni az előzőt. Hogyan frissítsd fel a CV-det?

Az állásinterjún legyél őszinte, de pozitív!

A jó önéletrajz már fél siker, de hátradőlni még korai. Valószínűleg még vár rád egy állásinterjú, ahol arról is meg kell győzni őket, hogy jól átgondolt, megfontolt döntést hoztál, és két hét múlva nem találod ki, hogy inkább pék szeretnél lenni. Hogyan készülj fel?