Karriert váltanál a harmincas éveidben, vagy akár később? Ezekre figyelj! | Laba üzleti iskola
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
LABA Tartalomgyár

Keresés

content

Karriert váltanál a harmincas éveidben, vagy akár később? Ezekre figyelj!

Hiába gondolják sokan még mindig így, más területeken kipróbálni a képességeinket egyáltalán nem megfutamodás, sőt, inkább bátorság és kihíváskeresés. A megfelelő stratégiával pedig nem is annyira félelmetes belevágni!

830-x-350-100-613f0301f16e9795178251-min-6446901555b32894707800.jpg

„Jó helyen vagyok?” – teszik fel olykor maguknak a kérdést a harmincas, negyvenes éveikben járó munkavállalók. Már néhány esztendő tapasztalat van a hátuk mögött, de még több évtized munka áll előttük, így óhatatlanul felmerül a kétely: „ezt akarom csinálni életem hátralévő részében?” Néhányan talán ráuntak a mindennapi rutinra, mások új kihívást keresnek, esetleg nagyobb anyagi biztonságra vágynak – a karrierváltásnak számos oka lehet.

Nincs is ebben semmi szokatlan. 

Főként a most a harmincas éveiben járó, úgynevezett millenniumi generációtól jellemző az úgynevezett „job-hopping”, az ugrálás egyik munkahelyről a másikra. A felmérések és tapasztalatok szerint ez a korosztály már nem ragaszkodik annyira a munkahelyéhez; ha már nem élvezi munkát, könnyebben továbbáll. Legyünk akár harminc, negyven, ötven vagy akárhány évesek is, egy azonban bizonyos:

sosem késő újrakezdeni.

Sikertörténeteknek se szeri, se száma. Tudtad például, hogy Jeff Bezos, aki 201 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ leggazdagabb embere, 31 évesen indította az Amazont? Előtte egy banknál dolgozott szoftverfejlesztőként. Olyanra is bőven akad példa, hogy valaki élete során többször is új fába vágta a fejszéjét. Dwayne „The Rock” Johnson például profi amerikaifutball-játékosként kezdte, közben diplomát szerzett kriminológiából és élettanból, majd pankrátorként kereste a kenyerét, míg végül színészként vált igazán világhírűvé.

Biztos, hogy minden (újra)kezdet nehéz?

Először is oszlassunk el néhány általános tévhitet a karrierváltásról!

  • Nem, nem kell visszatérni az iskolapadba, hogy hosszú évek verejtékével új diplomáért tanulj. Online elérhető képzésekkel már sokkal gyorsabban és olcsóbban, akár munka mellett is megszerezheted a szükséges képesítést.
  • A tapasztalat nem minden, és ezt a munkaadók is pontosan tudják. Olykor éppen azt a bátorságot is értékelik, hogy van merszünk új útra lépni. Ne félj használni kiterjedt ismeretségi körödet!
  • Nem kell zöldfülűként, a ranglétra legaljáról kezdeni. Ha valahol már bizonyítottuk rátermettségünket, akkor máshol is sikerülni fog. Vannak képességek, amelyek mindenhol egyformán kamatoztathatók. A többit pedig általában gyorsan meg lehet tanulni.

Mielőtt felkerekednél, és otthagynál csapot-papot, hogy például új csillagként tűnj fel Hollywoodban, azért érdemes előbb nagy levegőt venni, nehogy inkább hullócsillag legyen belőled. A legjobb, ha tisztázol magadban néhány dolgot. 

  • Miért lelkesedsz? A legjobb forgatókönyv, ha szereted, amit csinálsz, és ehhez a szabadidőd tényleg jó tanácsadó tud lenni. De ne keverd össze a karriered és a hobbidat! Lehet például, hogy csodájára járnak a pizzádnak a barátaid, de tényleg lenni kedved napi 500-at is sütni?
  • Mi lenne az álommunkád? Merj nagyra gondolni! Talán soha nem fog valóra válni, de legalább kitűzhetsz magad elé egy célt, amely felé törekedhetsz.
  • Mik az erősségeid és a gyengeségeid? Tisztában kell lenned önmagaddal, hogy ne hiábavaló álmokat kergess. Hogy megtaláld azt a testhezálló feladatot, amelyben a legjobb vagy. Ne félj tanácsot kérni: több szem többet lát, főleg, ha őszinték.
  • Alaposan nézz utána az új munkának, beszélj benne dolgozókkal! Talán kívülállóként izgalmasnak tűnik, de belülről egészen másképpen festenek a mindennapok. 
  • Próbáld ki magad! Nem kell azonnal a mély vízbe ugrani. Egy kiegészítő másodállással, vagy akár felnőtt gyakornoki képzéssel, önkénteskedéssel is belekóstolhatsz, elköteleződés nélkül.

Egy új élethez új CV is jár!

Még mindig elszántnak érzed magad, hogy új életet kezdj? Talán már nem is emlékszel rá, de az önéletrajz az alfája minden jelentkezésnek. És mivel új karrieren gondolkozol, valószínűleg nem lesz elég leporolni az előzőt. Hogyan frissítsd fel a CV-det?

  • Koncentrálj azokra a képességekre és kulcsszavakra, amelyek az eddigi és az áhított munkakörben is megállják a helyüket! Ha például újságíró vagy, de marketinggel szeretnél foglalkozni, emeld ki az íráskészségedet és kreativitásodat.
  • Gyomláld ki a haszontalan információkat! Szorítkozz a lényegre, hiszen elképzelhető, hogy az eddigi munkatapasztalataid teljesen lényegtelenek a megpályázott új helyen.
  • Kezdj erősen! Az önéletrajzod átlagosan 5-10 másodpercet tölt el a munkaadód kezében, ennyi időd van megragadni a figyelmét.
  • Szervezd újra! Általában az önéletrajzokat időrendi sorrendben építjük fel, de indokolt esetben ettől el lehet térni. Az idő haladtával a tanulmány például veszíthet fontosságából, a tapasztalat pedig nyerhet. Ez azonban változhat, ha iskolai végzettségünk relevánsabb.
  • Vágj bele új képzésekbe, mutasd meg, hogy akarsz és tudsz is újat tanulni!

Az állásinterjún legyél őszinte, de pozitív!

A jó önéletrajz már fél siker, de hátradőlni még korai. Valószínűleg még vár rád egy állásinterjú, ahol arról is meg kell győzni őket, hogy jól átgondolt, megfontolt döntést hoztál, és két hét múlva nem találod ki, hogy inkább pék szeretnél lenni. Hogyan készülj fel?

  • Ha felmerült benned a kérdés, már jó nyomon jársz. Igen, készülj fel. Végezd el a házi feladatodat: tanuld meg a terület szakzsargonját, olvass, iratkozz fel a közösségi média csoportjaiba, járj el eseményekre. Be kell bizonyítanod, hogy valamennyire már beleástad magad az adott területbe.
  • Fogadd el, hogy újonc vagy. Teljesen természetes, hogy egy új területen nem tudod mindenre a választ, ezért aztán nem is kell görcsösen bizonyítanod. A másik oldalról az sem küldi a legjobb üzenetet, ha csak széttárt karokkal a fejedet rázod. A hiányosságok elismerése mellett próbálj ilyenkor rámutatni, hogy előző tapasztalataid hogyan segíthetnek könnyedén áthidalni a problémát.
  • Legyen válaszod a nagy kérdésre. Biztos lehetsz benne, hogy őket is furdalja a kíváncsiság, mégis miért döntöttél a karrierváltás mellett? Bármi is legyen az igazság, azért kerüld a panaszkodást a borzalmas cégedről, az elviselhetetlen főnöködről. Ehelyett mondd inkább azt, hogy bár a korábbi karriered is rengeteget adott neked, úgy érezted, ideje volt egy másik, esetleg nagyobb kihívásokat is tartogató útra lépni. Legyél világos, pozitív, és tekints a jövőbe!

Szeretne egy összefoglalót kapni a cikkekről?

Hetente egy levél a legjobb anyagokkal. Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről.
Köszönjük az előfizetést!