Az emberek 7 típusa – hogyan kommunikáljunk és dolgozzunk velük | Laba üzleti iskola
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
LABA Tartalomgyár

Keresés

content

Az emberek 7 típusa – hogyan kommunikáljunk és dolgozzunk velük

Fejtsük meg az embereket egyetlen pillantás alatt

photo5ca47a9c17f89-60d1a0e399ae8656118247-min-64b7bcffec3dc641668062.jpg

Amikor először látunk valakit, akkor csak a róla szóló információk 5%-át kapjuk. Ezek az adatok nem elegendőek a jó kommunikáció kiépítéséhez.

Megfelelő háttértudással azonban egyetlen pillantás alatt sokkal több információt olvashatunk le az emberekről, mint amennyit a külső elárulna. A cikkünkben Alekszandr Maligin, a Human Detector Business Services Center társalapítója erről szóló előadásának a legfontosabb pontjait gyűjtöttük össze.

Hogyan működik a személyiségünk?

Ha egy személyt egy diagrammon ábrázolnánk, akkor valahogy így nézne ki:

#1. Az emberi mivolt – ez az, ami változatlan, és amit a genetikánk határoz meg. Leegyszerűsítve, a „gyári beállításaink”.

#2. A nevelés és a társadalmi környezet hatása.

#3. A szociális álarc – ez az, amit a közvetítünk a környezetünk felé.

Ezek az aspektusok határozzák meg, hogyan épül fel kommunikációnk a való életben. Amikor az emberek még nem ismerik egymást, akkor a társadalmi szabályok és szokások szintjén kommunikálnak.

Vagyis egy szociális álarcot húznak. Amikor egy kicsit jobban megismerik egymást, nagyobb szerepet kap a társadalmi nevelés, és részben már az emberi mivoltuk is megnyilvánul. Hogyha a beszélgetőtársak már régóta ismerik egymást, akkor az emberi mivoltuk vezető szerepet játszik a kommunikációban, de kisebb mértékben jelen marad a nevelés is.

Bár mindannyian teljesen egyediek vagyunk, mégis, formális jellemzők szerint csoportokba lehet minket rendezni – akárcsak az autókat vagy az okostelefonokat.

A technológia esetében minden egyszerű – a fejünkben vannak azok a képek, amelyek segítségével menetközben megállapítjuk a főbb jellemzőiket. De mi van az emberekkel? A viselkedésünket a vérben lévő hormonok aránya szabályozza.

Annak ismeretében, hogy melyik hormon érvényesül az emberi testben, nagy valószínűséggel előre lehet jelezni annak pszichotípusát és jellemvonásait.

A megfelelő rangsorolással már egy emberrel való találkozás első másodperceiben fel lehet ismerni:

  • a gondolkodásmódját
  • a kommunikációs módját
  • a szakmai potenciálját
  • a lehetséges hobbiját és érdeklődését
  • mennyire aktív beszélgetőtárs
  • kivel fogja megtalálni a közös nyelvet
  • sőt még azt is, hogyan lehet neki jól eladni valamit

Tipp: ha egy olyan üzleti partnert választunk, aki hasonlít ránk, azzal súlyos hibát követünk el – hiszen mindketten ugyanúgy gondolkodnak majd. Ez azt jelenti, hogy előbb-utóbb valaki majd „magára húzza a takarót”, és a partnerség nyílt versennyé fog átalakulni.

Az üzleti partnereknek nem kell azonosnak lenniük a tudatalatti értékeikben. Ki kell, hogy egészítsék egymást.

Ha mindkettő számára az a cél, hogy a lehető legtöbb pénzt keressenek, akkor harc lesz közöttük az erőforrásokért.

A végeredmény valószínűleg egy bizalmi válság lesz, és el fognak válni az útjaik. Fontos az egyensúly fenntartása: például az egyik pénzt akar, a másik pedig egy szuper terméket akar létrehozni. Egy ilyen tandemben több esély van a sikerre, feltéve, hogy jól osztják fel a szerepeket.

Milyen emberek vannak?

Első ránézésre a kommunikáció általános szabályai egyszerűek és már régóta ismertek a marketingben. A beszélgetőpartner bizalmának megnyeréséhez:

  • mosolyt kell csalni az arcára
  • felkelteni az érdeklődését a kommunikáció során
  • megnevettetni
  • bókolni
  • szépen, rendezetten kinézni
  • felajánlani a beszélgetés folytatását informális keretek között
  • figyelembe venni a beszélgetőpartner kommunikációs sajátosságait

Mégis, ezek általános technikák. Ami az egyik ember esetében működik, egy másiknál nem feltétlenül fog. Ahhoz, hogy megtaláljuk a személyes megközelítést valakihez, a kommunikációt a személyiségtípusának megfelelően kell kiépíteni.

A tudósok több mint 100 éven keresztül tanulmányozták az emberi testben uralkodó hormonok hatását a viselkedésére és a teljesítményére. A kísérleteket a világ 80 országában végezték, és több mint 25 ezer ember vett részt rajtuk.

Ennek eredményeként hét személyiségtípust azonosítottak. Ma ezeket az ismereteket használják a kommunikációban, valamint a munkavállalók potenciáljának felmérésére.

Nézzük meg az egyes típusokat részletesebben.

Természetesen vannak kivételek. Egy személyben két endotípus tulajdonságai is ötvöződhetnek. Mindazonáltal ezt a módszertant meglehetősen pontosnak tekintik, és lehetővé teszi, hogy egy szempillantás alatt az emberrel kapcsolatos ismeretek 80% -át megszerezzük.

#1. típus. Nyugtalan

Hogyan néznek ki: ezek általában átlagos magasságú, vékony, nagyon aktív, vékony csuklójú emberek. Fiatalabbnak tűnnek a koruknál, és nagyon aktívak a fokozott anyagcseréjük miatt.

A testükben a pajzsmirigyhormonok csoportjából származó T3 és T4 hormonok érvényesülnek.

A típus kiemelkedő képviselői: Jeff Bezos (Amazon), Sergey Brin (Google), Pavel Durov (Telegram).

Gondolkodási elv: Az ilyen típusú emberek nagyon szeretnek beszélni. Számukra a beszéd egy létfontosságú erőforrás. Ugyanakkor nem túl jó hallgatók.

Az ilyen emberek kedvenc mondata: "Bocsáss meg, hogy félbeszakítottalak."

Érzések és érzelmek között élnek. Magukat az információkat is emocionálisan érzékelik. Hajlamosak a bizalmatlanságra, mindenben lehetséges átverést keresnek.

Hogyan lehet kommunikálni a Nyugtalanokkal? Hagynod kell, hogy kifejezzék magukat, pozitív hullámra kerüljenek a beszélgetésben, és nem szabad, hogy kétségeket ébressz bennük a beszéded során.

Hogyan lehet dolgozni a Nyugtalan típusú emberekkel? Nem kell megsértődni rá, ha valamit nem csinált meg, vagy elfelejtett visszatelefonálni. A fejében lévő folyamatos gondolatfolyam megakadályozza, hogy egyetlen dologra koncentráljon.

Nyugodtan emlékeztesd a korábbi megállapodásokra, ellenőrizd a kitűzött feladatokat. A nyugtalanok nem túl következetes menedzserek. Mindig fennáll annak a kockázata, hogy elmulasztják a határidőt, vagy elfelejtenek valamit.

#2. típus. Szkeptikus

Hogyan néznek ki: a szkeptikusok gyakran hajlamosak a túlsúlyra, lefelé ívelő vállaik vannak és sápadt bőrük. Testük fő hormonja a melatonin.

A típus kiemelkedő képviselői: Elon Musk (Tesla), Angela Merkel, Steve Ballmer (Microsoft)

Gondolkodási elv: az ilyen típusú emberek biztonságra törekednek, szeretik a magányt és nem hisznek a nagy erőfeszítések nélküli sikerben. Az önakarat és a makacsság a megkülönböztető jegyük.

Hogyan lehet kommunikálni a Szkeptikusokkal? Szövetségessé kell válni számukra, és az értésükre hozni, hogy nem fogsz nekik ártani. Ezeket az embereket nem lehet nyomás alá helyezni. Beszélj velük nyugodtan és sietség nélkül, és ne mutass ki túl nagy örömet, főleg, ha ok nélküli.

Hogyan lehet dolgozni a Szkeptikus típusú emberekkel? Ne várj tőlük azonnali eredményt, ne tűzz ki sürgős feladatokat. Ezek az emberek a saját tempójukban dolgoznak – ami egyáltalán nem gyors. A szkeptikus este tud a legjobban dolgozni.

Ezért hajlamosak rá, hogy hazaviszik a munkát, és jól tudnak dolgozni távmunkában is.

#3. típus. Nap

Hogyan néznek ki: ez a legritkább személyiségtípus, és csak az emberek 5%-át érinti. A külső megjelenés szempontjából ők a klasszikus szépségideál képviselői. A férfiakat magas termetük és széles válluk különbözteti meg, a nők ideális alakkal rendelkeznek.

A típus kiemelkedő képviselői: Lawrence Ellison, Pierce Brosnan.

Gondolkodási elv: "Én vagyok a világ közepe", "Mindennek úgy kell lennie, ahogy én akarok". Szeretik az ünnepségeket és a partikat, nem bírják a magányt, mindig arra törekednek, hogy a dolgok sűrűjébe kerüljenek, érzelmesek és önzőek.

Az ilyen típusú emberek annyira hozzászoktak a bókokhoz, hogy idővel már nem is reagálnak rájuk.

Előfordulnak bánat rohamaik is, de ezek általában nem tartanak sokáig: 5-10 perc szomorúság, és újra készen állnak a szórakozásra.

Hogyan lehet kommunikálni a Nappal? Éreztesd vele, hogy főszerepben van, hogy körülötte forog a világ, és ne zavard meg az ünnep hangulatát. Csodáld meg, osztozkodj vele a pozitív érzelmekben.

Az ilyen emberek egyébként nem csak a partikon, de az üzleti életben is hasznosak lehetnek.

Lehet, hogy nem lesznek nagy szakértői a termékednek, de képesek lesznek arra, hogy felhívják a befektetők figyelmét a cégedre. A kommunikáció és az érdeklődés felkeltése az erős oldalaik közé tartoznak.

Hogyan lehet dolgozni a Nap típusú emberekkel? Ne felejts el őket megdicsérni az eredményeikért, és új magasságokba fognak emelkedni. Hízelegj nekik, de ne hagyd, hogy azt csináljanak, amit akarnak.

#4. típus. Harcos

Hogyan néznek ki: közepes magasságú, testes emberek, széles csuklóval és rövid ujjakkal. Belülről mindig feszültek. A harcosok testében az adrenalin dominál.

A típus kiemelkedő képviselői: Mike Tyson, Jason Statham.

Gondolkodási elv: ítélkezésükben mindig őszinték, lobbanékonyak, a világot negatív színekben látják. Ezek az emberek mindenben problémát látnak, amit sürgősen meg kell oldani.

Mindemellett fokozott igazságérzetük van. Mások védelmére kelnek, ha úgy érzik, hogy igazságtalanul bántak el velük.

Az életben és az üzletvitelben is az egyenességet és az őszinteséget szeretik, még akkor is, ha az igazság nem túl pozitív.

Hogyan lehet kommunikálni a Harcosokkal? Beszélj őszintén a problémáról, ne próbáld szépíteni a helyzetet és elhallgattatni a negatív dolgokat. Maradj távol a vitáktól. Viselkedj egyenlőként, ugyanakkor légy tisztelettudó.

Értékeld az idejüket: jobb, ha az ilyen üzleti partnereknek elektronikus formában küldöd el a dokumentumokat.

Hogyan lehet dolgozni a Harcos típusú emberekkel? Ez a legkonfliktusosabb személyiségtípus. Ne provokáld őket. Lehet, hogy a Harcos kemény és durva a kommunikációban, de minden erőfeszítése a helyzet megoldására irányul.

A cél elérésében számára nincsenek akadályok.

#5. típus. Pedáns

Hogyan néznek ki: megkülönbözteti őket a magas termetük és a vékony testalkat. A visszafogottság nyomon követhető a gesztusokban és a beszédben. A szervezetükben zajló folyamatokért a növekedési hormon (szomatotropin) és az adrenokortikotrop hormon (avagy kortikotropin) felelős.

A típus kiemelkedő képviselői: Steve Jobs, Henry Ford, Keanu Reeves.

Gondolkodási elv: ezek az emberek mindig mindenben betartják a tervet, és szeretnek listákat készíteni. Rendezettek, mindent ellenőrzés alatt tartanak. Minden tettükben és cselekvésükben racionálisak - a mozgástól a kiadásokig.

Hogyan lehet kommunikálni a Pedánsokkal? Használd a „mindent a maga idejében” elvet, és légy következetes és logikus. A szavaidat érvekkel, számokkal és tényekkel támaszd alá. Lassan és sietség nélkül beszélj.

Hogyan lehet dolgozni a Pedáns típusú emberekkel? A saját rendszerük szerint élnek és dolgoznak. Ez egy gondosan megalkotott és kiszámolt rendszer. Ha nem határozol meg konkrét határidőket a Pedáns számára, akkor ő úgy számolja ki az idejét, ahogy neki megfelel.

Ez nagy valószínűséggel nem lesz jó neked: a pedánsok általában nyugodtak, és inkább mindent körüljárnak, mielőtt cselekszenek.

#6. típus. Főnök

Hogyan néznek ki: nagy fejű, széles vállú, és erős mellkasú emberekről van szó. Általában izmos lábak vannak. A domináns hormon az oxitocin, avagy a boldogság hormonja.

A típus kiemelkedő képviselői: Steve Wozniak, Gerard Depardieu

Gondolkodási elv: a Főnök mindent akar, ráadásul mindent egyszerre. Vezető jelleme van, minden helyzetben a globális nagyképet látja, és van igazságérzete. Az ilyen emberek úgy tudnak döntést hozni, hogy nem félnek a felelősségtől.

Ha nem felelsz meg a Főnök elvárásainak, akkor örökre kitöröl az életéből, és onnantól nem lesz második esély a bizalma elnyeréséhez.

Hogyan lehet kommunikálni a Főnökkel? Légy tisztelettudó, dicsérd meg a teljesítményéért, beszélj világosan és lényegre törően. Mutasd meg, hogy értékeled az idejét. Ezeknek az embereknek szánt ajándékoknak drágáknak kell lenniük, az ételeknek ízleteseknek és kiváló minőségűeknek, a belső térnek pedig fényűzőnek kell lennie.

Hogyan lehet dolgozni a Főnök típusú emberekkel? Adj neki cselekvési szabadságot. Ugyanakkor jelölj ki egy olyan felelősségi területet, amelynek ő lesz a teljes mértékű gazdája. Add meg a főnöknek minden szükséges erőforrást és lehetőséget a csapat önálló kiválasztására. Az eredmény minden várakozást felülmúl majd.

#7. típus. Kedveske

Hogyan néznek ki: általában alacsony, lekerekített formájú emberek. Megkülönböztetik őket a lefelé ívelő vállak és a jókedvű megjelenés. Ezeknek az embereknek a testében két fő hormon érvényesül: az ösztrogén és az inzulin.

A típus kiemelkedő képviselői: Mark Zuckerberg, Oscar Hartmann.

Gondolkodási elv: mindig készen állnak rá, hogy segítsenek, ugyanakkor maguk mindig zavarba jönnek, ha kérniük kell valamit. A változást nehezen viselik: leginkább a stabilitást és az állandóságot értékelik.

Gyakran kreatív emberekről van szó, akik képesek meglátni a szokatlant a mindennapokban. A Kedveskék szeretik a mérsékelten eredeti ruhákat, tudják, hogyan lehet szép belső teret teremteni maguk körül, és kiváló ízléssel rendelkeznek.

Hogyan lehet kommunikálni a kedveskékkel? A mottójuk: "Éljünk együtt békében." Amikor velük beszélünk, fontos, hogy mi is kedvességet sugározzunk, ne mutassuk ki a negatív érzéseket. A beszédnek nyugodtnak kell lennie. Létre kell hozni köréjük egy nyugodt, derűs aurát.

Hogyan lehet dolgozni a kedveske típusú emberekkel? Ők nagyon jó végrehajtók. Félnek attól, hogy cserbenhagyják a csapatot, és próbálnak segíteni mindenkinek maguk körül. A lényeg, hogy a csapatban ne legyen érzelmi feszültség, és a légkör segítsen feltárni a Kedveskék kreatív potenciálját.

Ez a tipológia felhasználható mind a marketingben, mind az interjúk során.

Ha egy embernek az endotípus szerint nincsenek meg bizonyos alapvető tulajdonságai, akkor később nehéz lesz kifejleszteni azokat. Egyszerűen fogalmazva: a Harcosból soha nem lesz Nap, a Főnökből pedig Nyugtalan.

De ismerve az egyes személyiségtípusokban rejlő erősségeket, maximálisan ki lehet használni az ember vele született lehetőségeit és potenciálját.

Szeretne egy összefoglalót kapni a cikkekről?

Hetente egy levél a legjobb anyagokkal. Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről.
Köszönjük az előfizetést!