YouTube SEO: 10 tipp, hogy a videóid a keresési listák élére kerüljenek | Laba üzleti iskola
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
LABA Tartalomgyár

Keresés

content

YouTube SEO: 10 tipp, hogy a videóid a keresési listák élére kerüljenek

Hiába raksz össze klassz videókat, ha alig látja őket valaki. A feliratoktól az infokártyákon át a fejezetekig sok minden segít abban, hogy a Google-ön és a YouTube saját keresőjében is minél előbbre kerülj.

cover-yt-66056cf7dcb39827702054-min-660bfb1629b5e943522288.jpg

A felhasználói szokások változnak. Ma már sokan szívesebben néznek meg egy videót, mint olvasnak el egy hosszabb szöveget. Mára a YouTube és vele együtt a videós tartalmak a marketingstratégiák egyik legfontosabb sarokpontjaivá váltak.

A Wyzowl animáltvideó-készítő cég 2023-as anyaga szerint a megkérdezett digitális marketinggel foglalkozók 87 százaléka állítja: a YouTube-videók segítettek nekik leadeket generálni és növelni az eladásokat. Ez nem is csoda: a videómegosztónak jelenleg több mint 2,7 miliárd aktív felhasználója van  és úgy 113 milliárd látogatás érkezik rájuk minden egyes hónapban.

A magyar statisztikák is izmosak: a legnézettebb csatorna 2 120 000 feliratkozóval rendelkezik, ez Magyarország lakosságának 22 százaléka! És nem egyedülállóan kiugró ez a szám: a legnépszerűbb csatornákat összesítő 25-ös lista egyetlen tagja sincs félmillió feliratkozó alatt az influencerkereso.hu adatai szerint.

Bár nehéz megmondani, pontosan hány videó érhető el a YouTube-on, egyes becslések szerint 800 millió-egymilliárd körül lehet ez a szám, mások szerint akár 3,9 milliárd videó is lehet az oldalon. A csatornák száma pedig úgy 114 millió környékén lehet, illetve lehetett a tavalyi évben. Ebből a hatalmas tömegből nem könnyű kiemelkedni, de nem is lehetetlen. A platform algoritmusok segítségével rangsorolja a legjobb tartalmakat, hogy a felhasználók pontosan azt találják meg, amire szükségük van. Ha szeretnéd, hogy az algoritmus a te videóidat is előnyben részesítse, érdemes kiismerni az algoritmust – ez a tudás a minőségi tartalom mellett a siker másik alapköve. Cikkünkben tippeket olvashatsz, amelyek segítenek abban, hogy a te videóid is az élre kerüljenek!

A YouTube fő célja, hogy a nézőknek a legrelevánsabb videókat mutassa meg, és ezáltal arra ösztönözze őket, hogy minél hosszabb ideig maradjanak a platformon. Ha arra vagy kíváncsi, hogyan kell sálat kötni, akkor a YouTube nem fog „hogyan kell nyakkendőt kötni” videókkal bombázni, hanem pontosan megtalálja a számodra valóban fontos videót, emellett további hasznos tartalmakat is javasol. Az algoritmus figyelembe veszi a felhasználó korábbi tevékenységét is, így teszi még inkább személyre szabottá az élményt. (Hogy ezzel tudjon még több reklámot levetíteni nekünk, amíg be nem adjuk a derekunkat és meg nem vesszük a Premiumot).

A YouTube-videókat a Google is rangsorolhatja. Ha sikerül ügyesen kombinálni a videoplatformra és a keresőmotorra vonatkozó tartalomoptimalizálási, azaz az úgynevezett SEO (search engine optimization, azaz keresőoptimalizálás) módszereket, akkor a csatornád forgalma még inkább növekedni fog: a videóid megjelennek a Google főoldalán a keresési találatok között, valamint a Videók és a Képek füleken is.

10 tipp a YouTube keresőoptimalizáláshoz

#1: Keresd meg a számodra releváns kulcsszavakat!

A kulcsszavak azok a szavak és kifejezések, amelyeket a közönséged nagy valószínűséggel használ a videóid keresésére. A kulcsszókutatás a SEO szerves része a YouTube esetében is, csakúgy, mint a Google-nél. A kulcsszókutatás során megállapíthatod, melyek azok a keresőkifejezések, amelyekre céloznod érdemes. Kezdd az elsődleges, másodlagos és az úgynevezett long-tail – azaz hosszabb és specifikusabb – kulcsszavak meghatározásával.

  • Az elsődleges kulcsszavak jellemzően nagyobb keresési volumenűek, azaz számos eredményt hoznak, ezért versenyképesebbek, azonban ha csak elsődleges kulcsszavakat használsz, nehezebb lesz a keresési listák tetejére kerülnöd, mivel sok más csatorna is ezekre a kulcsszavakra céloz.
  • A másodlagos kulcsszavak kisebb keresési volumenűek. Kevesebb a verseny, ezért könnyebb általuk kitűnni – ugyanakkor értelemszerűen kevesebben is keresnek rájuk.
  • A long-tail kulcsszavak olyan többszavas kifejezések, amelyek pontosan írnak le egy-egy keresési szituációt. Például a „célzás az Instagramon” esetében a long-tail kulcsszó lehet az, hogy „hogyan indítsunk célzást az Instagramon a Facebookon keresztül”. A long-tail kulcsszavakra kevesebben keresnek rá, de ezek a keresések sokkal valószínűbben hoznak kattintást.

Próbálj meg olyan kulcsszavakat választani, amelyek jó keresési volument biztosíthatnak, de kisebb a körülöttük a verseny. Jelenleg még nincsenek olyan eszközök, amelyek kizárólag YouTube-kulcsszavakat kutatnak, de a már létező SEO-szolgáltatások segítségedre lehetnek.

Ahrefs — egy SEO platform, amelyen keresztül nyomon követheted a weboldalad rangsorolását és az egyes kulcsszavakból származó organikus forgalmat. Megtudhatod az egyes kulcsszavak havi keresési volumenét, az adott kulcsszóhoz tartozó videóra történő kattintások számát, a kapcsolódó kifejezéseket és még sok mást. Ezenkívül olyan további szolgáltatások is szerepelnek a kínálatban, mint a versenytárselemzés vagy a backlink-kutatás. Az Ahrefs előfizetéses alapon érhető el.

Google Keyword Planner (Kulcsszótervező) — a Google Ads egyik eszköze, amely segít a számodra releváns kulcsszavak megtalálásában. Az eszköz adatokat szolgáltat az egyes kulcsszavak átlagos keresési volumenéről, a versenyről, előrejelzést ad a várható megjelenési adatokról és becslést lészít a kattintásonkénti költségről (hirdetés esetén). A Google Keyword Planner ingyenesen használható, de a teljes funkcionalitás kihasználásához aktív Google Ads-fiókra és futó hirdetési kampányokra lehet szükség.

Bónusz tippek

1. Nézd meg, mikor készült utoljára népszerű videó a témádról! Ha már régen, akkor most jó esélyed van arra, hogy a videód az élre kerüljön!

2. Elemezd a versenytársaidat! Ha a kevés feliratkozóval rendelkező csatornáknak nagy a forgalmuk, az annak a jele, hogy egy-egy kulcsszó jól működik és egyre nagyobb lendületet vesz.

#2. Optimalizáld a kulcselemeket!

Van néhány olyan elem, amit a YouTube algoritmusa kifejezetten figyel a rangsorolás során:

  • A videofájl neve. A YouTube a feltöltés során nem tudja „megnézni” a videót, ezért első körben a fájl nevéből tájékozódik, amikor meg akarja állapítani a videó relevanciáját a kulcsszó szempontjából. A kulcsszó használata a címben tehát segít a YouTube-nak jobban megérteni, hogy miről szól a videó: a videó feltöltésekor a „marketing_002.mp4” szöveget felejtsd el, helyette – az előző példánál maradva – használd a „hogyan_kell_salat_kotni.mp4” szöveget!
  • A videó címe. A felhasználók elsősorban cím alapján tájékozódnak, így a jó cím nagyban meghatározza, hogy valaki meg akarja-e nézni a videót. A címnek azonban nemcsak vonzónak, hanem világosnak és tömörnek is kell lennie. A címet úgy érdemes összeállítani, hogy a kulcsszó minél inkább a cím elejére kerüljön. Figyelj arra, hogy a cím ne legyen 60 karakternél hosszabb, hogy ne vágja le a találati oldal!
  • Leírás. A YouTube leírás maximális hossza 1000 karakter. Azonban nem érdemes túl hosszú szöveget írni, ugyanis csak az első 2-3 sor jelenik meg a videó alatt – ez körülbelül 100 karakter. A teljes leírás megtekintéséhez a nézőnek a „show more” vagy „mutass többet” gombra kell kattintania. Itt is érvényes, amit a címeknél említettünk, a kulcsszavakat a lehető legközelebb használd a szöveg elejéhez! A leírásban másodlagos és long-tail kulcsszavakat is megadhatsz.
  • Címkék. A YouTube címkékkel is segíti a hasonló tartalmú videók közötti navigálást. A címkékben rövid és hosszú kulcsszavakat egyaránt használhatsz. Gyakran előfordul, hogy a kezdő felhasználók irreleváns címkéket használnak a YouTube-on abban a reményben, hogy azok több megtekintést hoznak. Ez nagy hiba, és a Google meg is büntethet érte!

#3. Figyelj a feliratokra is!

A feliratok növelik a videók hozzáférhetőségét. Lehetővé teszik, hogy a hallássérült nézők is megnézhessék a tartalmat, de a nyelvet kevésbé beszélő nézőket is segítik a megértésben. A Verizon Media felmérése szerint az emberek 80 százaléka nagyobb valószínűséggel néz meg egy videót, ha felirat is elérhető hozzá.

A feliratokban használt kulcsszavakat a YouTube algoritmusa könnyen felismeri. 

A YouTube automatikus feliratokat is kínál, de ezek általában kevésbé pontosak – főleg angoltól eltérő nyelveken –, és nem valószínű, hogy segítenek a SEO-ban, ezért ajánlott saját feliratot hozzáadni, amelyben könnyedén elhelyezhetők a szükséges kulcsszavak is.

#4. Használd az infokártyákat!

Észrevetted már, hogy a videók jobb felső sarkában egy kis fehér ikon van egy „i”-vel, vagy egy áttetsző szöveges sáv egy előfizetési ajánlattal? Az infokártyákat arra használhatod, hogy népszerűsítsd a márkádat és a csatornádon található egyéb videókat. Egy videóhoz legfeljebb öt darab, hatféle típusú kártyát adhatsz hozzá, melyeken a következő linkeket helyezheted el:

  • más csatornák (saját egyéb csatornáid, mások csatornái egyaránt),
  • jótékonysági adománygyűjtések,
  • rajongói finanszírozás,
  • a márka honlapja,
  • szavazások,
  • egyéb tematikus videók és lejátszási listák.

Ajánlott cikk:

vesgo-article-preview-65b0eb1cac687938880951.jpg

Összesítve a Facebook a legnépszerűbb, de a fiataloknál már csak az ötödik

Olvass tovább

#5. Adj időbélyegeket a videódhoz!

Az időbélyegek (videófejezetek) segítségével a felhasználók könnyebben tudnak navigálni a videód különböző fejezetei, témái között. A Google keresési eredményekben az időbélyegzők a videók keresési eredményei alatt, a „Highlights” (kulcsmozzanatok) szakaszban jelennek meg. Ha egy felhasználó egy bizonyos kifejezésre keres, és a Google látja, hogy azt időbélyegként használják, az algoritmus a videónak arra a konkrét részére irányítja, amely választ ad a keresésére. Az időbélyegeket a leírásban is érdemes feltüntetni.

#6. Válassz kategóriát!

A YouTube a tartalmakat kategóriák segítségével különféle témákba csoportosítja. A kategóriák megkönnyítik a felhasználók számára, hogy megtalálják a kapcsolódó tartalmakat, és segítségükkel könnyebben beazonosíthatóak az egyes területek legrelevánsabb és legszínvonalasabb videói. A kategória kiválasztásával egyértelműsítheted a témát a YouTube számára. A kategóriát a Speciális beállításoknál választhatod ki.

#7. Állíts be borítóképet!

A borítókép az a kis kép, amelyet a nézők látnak, amikor a YouTube-videók találati listáján görgetnek. A címmel együtt informálja a nézőt a videó tartalmáról, így egy jól megválasztott kép jelentősen befolyásolhatja a kattintások és megtekintések számát.

A YouTube automatikusan generál borítóképet a videódhoz, de jobb, ha te magad választod ki a megfelelő képet. Így egységes stílusban alakíthatod ki a csatornádat vagy az egyes lejátszási listákat.

A YouTube azt ajánlja, hogy az alábbiak szerint válassz borítóképet:

  • 1280x720 felbontás (minimális szélesség 640 képpont),
  • JPG, GIF vagy PNG formátum,
  • 2 MB-os méret videók esetében vagy 10 MB-os méret podcastok esetében.

#8. Készíts lejátszási listákat!

Ahogy egyre több videó lesz a csatornádon, érdemes őket kulcsszóra optimalizált lejátszási listákba csoportosítanod, így a nézők videóról videóra fognak vándorolni, növelve a megtekintések számát, és ezáltal a rangsorolásodat is. A még jobb optimalizálás érdekében a lejátszási listákhoz is adhatsz leírást, megtűzdelve másodlagos és long-tail kulcsszavakkal.

#9. Rendszeresen frissítsd a régi tartalmaidat!

A rendszeres frissítés segíti a YouTube algoritmusait abban, hogy aktív felhasználóként ismerjenek fel. Ha van egy régi videód, ami nem túl népszerű, frissítsd a címét, a leírását, a címkéket vagy akár a borítóképet, hogy a YouTube algoritmusa ismét megtalálja.

#10. Használd és értelmezd a YouTube keresési analitikát!

Az elemzések inkább a fejlődés nyomon követésére hasznosak, de ezeket az adatokat aktívan felhasználhatod a YouTube SEO-jának javítására is.

YouTube Analytics megmutatja, hogy a YouTube-nézők milyen kereséseket végeznek, és hogy az egyes kulcsszavak mennyire népszerűek a többihez képest. Például ha azt látod, hogy az egyik videód látogatottsága hirtelen megnőtt, az analitikát tanulmányozva megértheted, hogy miért következett be ez a kiugrás. Talán egy népszerű kulcsszó alapján került a keresési lista élére? Vagy egy nagy forgalmú weboldal tett közzé egy linket, ami a videódra mutat? Ha megérted a kiugróan jó eredmény előzményeit, felhasználhatod más videóid optimalizálásához is.

Ezenkívül az analitika segít abban, hogy jobban megismerd és megértsd a célközönséged: az ugyanis statisztikákat készít a nézők koráról, tartózkodási helyéről és érdeklődési köréről is. Mi több, ezek az információk valós időben frissülnek. Ennek alapján olyan tartalmakat hozhatsz létre, és olyan termékeket kínálhatsz, amelyek valóban érdekesek és hasznosak lesznek a közönséged számára.

Szeretne egy összefoglalót kapni a cikkekről?

Hetente egy levél a legjobb anyagokkal. Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről.
Köszönjük az előfizetést!