Így teljesíts magabiztosan egy angol nyelvű állásinterjún | Laba üzleti iskola
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
LABA Tartalomgyár

Keresés

content

Hozd ki magadból a maximumot: így teljesíts magabiztosan egy angol nyelvű állásinterjún

6 tipp, hogy sikerrel vedd a legizzasztóbb helyzeteket is.

cover-2-1-64d21668201dc574635862.png

Az angolul beszélő magyarok erős nyelvi kompetenciákkal rendelkeznek – ez derül ki az EF EPI 2022-es felméréséből, ahol Magyarország a 111 országot tömörítő mezőny 18. helyén végzett. Ez elismerésre méltó eredmény, a kutatás azonban csak a kitöltött tesztek alapján rangsorolja az országokat, azt nem méri, hogy a lakosság mekkora része beszél idegen nyelveket. Ebben már nem állunk olyan fényesen – az Eurostat korábbi kutatása szerint a 25-64 év közötti magyarok majdnem 58%-a nem beszél az anyanyelvén kívül egyetlen nyelvet sem. Pedig az idegennyelv-tudás napjainkban elengedhetetlen, és jelentős versenyelőnyt jelent a munkaerőpiacon is. 

Egy idegen nyelvű állásinterjún nemcsak a szakmai felkészültségedet kell bebizonyítanod, hanem a nyelvtudásodat is meg kell csillogtatnod. De hogyan készülj fel a kihívásokra, amelyekkel éles helyzetben szembesülhetsz? Cikkünkben olyan tippeket és stratégiákat mutatunk be, amelyek segítenek elkerülni az angol állásinterjúk buktatóit.

#1. Építs prezentációs stratégiát

Vázold fel részletesen, milyen képet szeretnél alkotni magadról a bemutatkozás során – ez persze nem a valóság elferdítését jelenti. Ebben a szakaszban a fő feladatod az, hogy kitaláld, milyen üzenetet akarsz közvetíteni az interjún, és hogyan mutatkozz be a munkáltatónak.

Tipp: emeld ki azokat a készségeidet vagy konkrét tapasztalataidat, amelyek a pozíció szempontjából relevánsak, és készülj valós példákkal – ezek lehetnek olyan feladatok, amelyeken az utolsó munkahelyeden dolgoztál vagy eredmények, amelyekre büszke vagy.

Nemzetközi projekteknél kiemelkedően fontos a hatékony csapatmunka, ezért a megfelelő jelölt általában képes arra, hogy:

  • önállóan, külső beavatkozás és a munkatársak figyelmének elterelése nélkül foglalkozzon egy problémával,
  • vezetői segítség nélkül találjon megoldást a konfliktusokra és a vitákra,
  • döntéseket hozzon és vállalja értük a felelősséget,
  • toleránsan viszonyuljon mások véleményéhez és megnyilvánulásaihoz.

Hasznos kifejezések a személyes profilodhoz:

#2. Határozd meg a nyelvtudásod szintjét

Gyakran előfordul, hogy egy álláshirdetésben a cég meghatározza az elvárt nyelvtudás szintjét. Ehhez legtöbbször a Közös Európai Referenciakeret (CEFR) nemzetközi szabványt alkalmazzák, amely A1-től (kezdő) C2-ig (felsőfok) különbözteti meg a nyelvtudás szintjeit. Mielőtt jelentkeznél egy állásra, érdemes felfrissíteni a nyelvtudásodat.

Tipp: az alábbi weboldalakon ingyenesen tesztelheted az angoltudásodat:

  1. Exam English
  2. Cambridge 
  3. British Council

Sok állás megszerzéséhez alapkövetelmény az angol nyelv minimum középszintű ismerete, de olyan munkakörök esetében, ahol emberekkel kell kommunikálnod, gyakran magasabb szintű nyelvtudásra van szükség. Egy fejlesztő tökéletesen elboldogulhat alapfokú szókinccsel, alapvető nyelvtani ismeretekkel és angol szakkifejezésekkel, azonban egy ügyfélkapcsolati vagy projektmenedzserrel szemben már jóval magasabb elvárásokat támaszthat a munkáltató. 

Ha egy cég haladó szintű nyelvtudást kér, akkor valószínűleg nemcsak a riportok és a levelezések, hanem a munkavégzés nyelve is angol. Ha a vezetők külföldiek, angolul kell prezentációkat tartani, és szóban vagy telefonon tárgyalni.

Gyakori probléma, hogy az emberek alá- vagy túlbecsülik a nyelvtudásuk szintjét – ne tántorítson el a jelentkezéstől, ha túl magasnak tűnnek a nyelvi követelmények. Próbálj szerencsét! Már az első interjú alkalmával ki fog derülni, hogy elegendő-e a nyelvtudásod a cég számára. 

Mennyire könnyen tudsz válaszolni arra, hogy milyen munkalehetőségeket keresel jelenleg vagy hogy milyen szakmai tapasztalatokkal rendelkezel? Ha ezt gond nélkül megugrod, az már senkit nem fog érdekelni, hogy néha kifognak rajtad az igeidők. Valószínűleg a legtöbb leendő kollégádnak sem az angol az anyanyelve, így ők sem beszélnek tökéletesen. 

Ha hirtelen nem jut eszedbe egy szó vagy kifejezés, ne ess pánikba – próbáld meg egyszerűen körülírni, amit közölni szeretnél, és segíts rá testbeszéddel is. Hidd el, meg tudod majd értetni magad.  

#3. Készülj fel a leggyakoribb kérdésekből

Bármely nyelven is zajlik az interjú, biztosan szóba kerül néhány örökzöld téma, amelyről minden HR-es kérdezni szokott. Ilyen lehet például az iskolai végzettség, a szakmai háttér és az érdeklődési kör. Ha kész válaszokkal érkezel, magabiztosabbnak érezheted magad az interjún. 

Gyakran előfordul, hogy a jelölt a saját anyanyelvén gond nélkül beszél bármiről, viszont ha angolra kell váltani, akkor csak tőmondatokat tud kicsikarni magából, ezért az interjúztatót sem tudja meggyőzni a szakmai rátermettségéről.

Ha előre összeállítasz egy listát azokról kérdésekről, amelyeket valószínűleg feltesznek majd az interjún, akkor képes leszel arra, hogy részletes és kompetens válaszokkal rukkolj majd elő éles helyzetben. Ha felkészülten érkezel az interjúra, sokkal magabiztosabban és gördülékenyebben fog menni a beszélgetés is.  

Gyakran előforduló interjúkérdések:

#4. Olvass a cégről angolul

Böngéssz a cég angol nyelvű weboldalán található információk között, és jegyezd fel magadnak a következőket: mi a cég küldetése és tevékenységi területe, hol található, kik a vezetőség tagjai és melyek az aktuális hírek a szervezettel kapcsolatban. Így jobban megismerheted a vállalat által képviselt értékeket, valamint érdeklődést is mutathatsz.

Ne felejts el előre gondolkodni – mit felelsz majd, ha megkérdezik, miért akarsz a cégnél dolgozni?

#5. Készülj kérdésekkel

Mutass érdeklődést a pozíció iránt, és kérdezz a cégről. Ezt az interjú végén teheted meg, amikor a HR-es lehetőséget ad arra, hogy feltedd a kérdéseidet a a potenciális munkáltatóval kapcsolatban.

Készülj fel előre – írj listát a kérdésekről, és kelts magadról jó benyomást az interjúztatóban.

Mintakérdések:

Amikor felkészülsz egy angol nyelvű interjúra, fontos alaposan tanulmányozni a cég profilját. Ha például a cég sportolók számára forgalmaz étrendkiegészítőket, ne lepődj meg az életviteleddel vagy a sporttal kapcsolatos kérdéseken sem.

Ajánlott cikk:

preview-1-64915eb50e322147202002.png

A nemzetközi kapcsolatok sikere nem csak a nyelvtudáson múlik

Olvass tovább

#6. Ne hagyd, hogy összezavarjanak a váratlan kérdések

Az interjún nemcsak tipikus, hanem furcsa, a pozícióhoz látszólag nem kapcsolódó kérdéseket is neked szegezhetnek. Az ilyen kérdésekkel több dolgot is tesztelnek – például azt, hogy hogyan birkózol meg a váratlan helyzetekkel vagy reagálsz a stresszre. 

Az interneten számos történet kering arról, milyen kérdésekkel sokkolták a jelölteket a Google HR-esei a kiválasztási folyamat során. A jelentkezőknek például arra kellett választ adniuk, hogy szerintük mennyibe kerülne Seattle összes ablakának megtisztítása.

Ha ilyen helyzetbe kerülsz, ne kezdj el pánikolni. Válaszolj higgadtan, fogalmazz egyszerűen és érthetően. Hidd el, menni fog!

Szeretne egy összefoglalót kapni a cikkekről?

Hetente egy levél a legjobb anyagokkal. Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről.
Köszönjük az előfizetést!