LABA Tartalomgyár

Világos határok home office-ban

Fontos, hogy mindenki megértse: csak azért, mert otthon vagy, nem érsz rá bármikor

blog-post-1-6336af5159174325926292-min-647de0efe8b46319141941.jpg

A 2020 óta tartó pandémiás időszak sok hasznot ugyan nem hozott, tagadhatatlan azonban, hogy jóval rugalmasabb kereteket teremtett a munkavégzéshez: olyan vállalatoknál is lazultak a home office szabályai, ahol korábban ezt minden szinten lehetetlennek tartották. Ez egyben azt is jelenti, hogy immáron három éve megtehetjük, hogy szülőként a délutánonként hamarabb hazaérkező, az iskolai szünetekben vagy betegség miatt otthon maradó, vagy éppen távoktatásban részt vevő gyerekekre is tudjunk felügyelni. Ez azonban korántsem egyszerű. Nézzük, hogyan érdemes határokat szabni, ha home office-ról van szó – nemcsak gyerekek, de nagykorú családtagok és lakótársak esetében is!

Világos határok a család számára

A legfontosabb, amit tehetsz, hogy minden körülötted élő személlyel – még a legkisebbekkel is! – megbeszéled a szituációt. A home office igazi családi csapatmunka kell legyen, amiben ki-ki megteszi a magáét. A gyerekek nagyon megértőek és együttműködőek tudnak lenni, ha az ember komolyan veszi őket, és veszi a fáradságot, hogy világosan megvitassa velük a dolgokat. Nagyobb gyerekeknél elég lehet egy családi megbeszélés, a kisebbeknél azonban napokig, sőt hetekig is eltarthat, amíg apránként átmegy minden információ.

Legelőször azt kell megértetned velük, hogy bár mostantól jóval többet leszel otthon, az idő egy részében dolgozol, azaz bár látszólag jelen vagy, mégsem tudsz a rendelkezésükre állni. Kisebbeknél ez egy kiváló alkalom lehet arra, hogy átbeszéljétek, mi is egyáltalán a munka, miért kell dolgoznod, mit dolgozol, milyen tevékenységeid vannak napközben – és így tovább. Minél jobban megértik a munkád mibenlétét, annál könnyebb lesz a későbbiekben.

Érdemes felvillantani nekik a home office-szal járó, őket érintő előnyöket, de természetesen nem szabad elhallgatni a nehézségeket sem. Ezeket mint család kell megoldanotok, tehát őket is érinti.

Fektessétek le a szabályokat! Kezdjétek a munkaidőd átbeszélésével. Hasznos, ha az időbeosztásodat mindenki számára látható helyre kifüggeszted, így mindenki számára világos lesz, mikor vagy elérhető számukra és mikor nem. Jelöld azt is, hogy mikor vársz el teljes nyugalmat, és mikor lazább a helyzet.

Fotó: RODNAE Productions, Pexels

Néhány hét alatt mindenki megszokja, hogy a nap bizonyos időszakában a látszat ellenére elérhetetlen vagy, és tiszteletben fogják tartani a munkaidődet (nagyjából). Ehhez az időbeosztáshoz tudsz te is alkalmazkodni a feladataid beosztásakor.

Ugyan a nagyobbacskák már a kifüggesztett munkaidőd alapján meg tudják állapítani, hogy épp zavarható vagy-e vagy sem, de még nekik is szükségük lehet vizuális jelzésekre, a kicsikről nem is beszélve. A legpraktikusabb az, ha van egy dolgozószobád vagy legalább egy íróasztalod, ami egyértelműen jelzi mindenki számára, hogy dolgozol. Ennek hiányában – illetve emellett is – szükséged lehet további vizuális jelzésekre.

Világos határok önmagadnak

Ha hajlamos vagy túlságosan beletemetkezni a munkádba, netán szenvedélyed a munkád, s nehezen hagyod abba, úgy korrekt, ha másik oldalról is meghúzod a határokat. Ebben a tér-idő trükkök is segíthetnek. Azaz: a munkaidő leteltével tényleg lecsukod a laptopot, felállsz az asztaltól, és másnapig vissza se nézel. Az otthoni munkádat tiszteletben tartó családod megérdemli, hogy te is tiszteletben tartsd őket, és csak azért, mert megteheted, hogy vacsora közben gyorsan elküldesz még két e-mailt, nem korrekt velük szemben. A munka-magánélet közötti határ mindenkire vonatkozik.

Világos határok mindenki más felé

A tágabb család, a barátok és a szomszédság sem lesz könnyebb dió, mint a közvetlen családtagjaid. A home office továbbra is egy különös koncepció sokak számára még annak ellenére is, hogy a koronavírusnak köszönhetően széles körben kényszer volt (és talán még lesz is) egy ideig. Aki nem tapasztalta meg a munkavégzés ezen formáját, nehezen érti meg, hogy

 a home office nem egyfajta fizetett nyaralás vagy alibizés, hanem ugyanolyan komoly munka határidőkkel, feladatokkal, elvárásokkal, kötelezettségekkel, mint a „hagyományos” munka. 

Épp emiatt a te dolgod lesz megértetni a szeretteiddel és ismerőseiddel, hogy – legyen az könyvelés, kutatómunka, vállalkozásfejlesztés vagy kreatív alkotás – az otthonról végzett munka éppúgy munka, mint az, amit gyárban, irodában, az egyetem falai között végeznek más emberek, s ebből adódóan ugyanúgy megvannak a határai.

Nem, nem érsz rá beengedni a szomszédhoz a villanyszerelőt. Nem, nem tudsz elugrani napközben egy csomagért a húgodnak. Nem, nincs időd egy órán át telefonálni. Kétségtelen, hogy a home office rugalmasabb időbeosztással jár, de nem jelenti azt, hogy minden percben rendelkezésre tudsz állni a családodnak és a barátaidnak. Ez a gondolat máris egy kiindulópont lehet a kommunikációra nézve: aki nyitott rá, annak elmagyarázhatod a home office mibenlétét; elmesélheted, milyen időbeosztásban dolgozol, milyen rendelkezésre állást vár el tőled a munkáltatód; milyen nehézségekkel kell szembenézned. Természetesen nem panaszkodni kell – hiszen (remélhetőleg) te magad választottad a munkavégzés ezen formáját, de érdemes megmutatni, hogy bizony a home office-nak is megvannak a maga határai a rugalmasságot tekintve.

Sajnos nem mindenki fogja megérteni és elfogadni ezt a magyarázatot, így velük szemben csakis az udvarias, de határozott és következetes nemet mondás és határhúzás fog működni. Mondj nemet, ne vedd fel, ne nyiss ajtót – igen, ilyen egyszerű.