Milliós adóhiány, hétszámjegyű NAV-bírság, feleslegesen sok adó: pórul jár, aki könyvelőből a legolcsóbbat keresi | Laba üzleti iskola
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
LABA Tartalomgyár

Keresés

content

Milliós adóhiány, hétszámjegyű NAV-bírság, feleslegesen sok adó: pórul jár, aki könyvelőből a legolcsóbbat keresi

Az egyik hazai könyvelőiroda vezetője könyvben leplezi le szakmája sarlatánjait, hogy ezzel szorítsa ki őket a piacról. Ám azt mondja, aki felismeri, hogy sumákol, annak van még visszaút a szakmaisághoz.

cover-1x-66eacc7c1a45b942067588.webp

Bár a szakzsargon gyakran „hokedlis” könyvelőkként emlegeti azokat a számvevőket, akik feltűnően alacsony áron és elég rossz színvonalon elvileg letudják nekünk a papírmunkát, Tóth Gábor Péter, az Accounting Guru könyvelőiroda alapító-vezetője nemrég megjelent könyvében kamikaze könyvelőknek nevezi őket. „Ahogyan a kamikaze pilóták repülővel belerohannak az ellenfélbe, ők a vállalkozásodba rohannak bele és azt teszik tönkre a hozzá nem értésükkel és a szakértelmük teljes hiányával” – magyarázza a szerző könyvelő-adótanácsadó. „Egyszer egy olyan idős kolléganőtől vettük át a könyvelést, aki abszolút nem ismerte a hazai törvényeket és egyébként a férje mérnöki cégén keresztül hol számlázott, hol nem. Az átvételkor kifogtunk egy NAV-ellenőrzést, ami 20 milliós adóhiányt tárt fel, mivel a könyvelő nem tudta, hogyan kell itthon bevallani a használt autók uniós értékesítését” – emlékezik vissza az egyik ilyen esetre.

Mint mondja, ekkor megkereste a NAV-ellenőrt, elmondta neki, hogy a vállalkozás eddigi könyvelője egyszerűen nem ért a szakmájához, csak 3-4 havonta adott be bevallásokat, a béreket sem számfejtette, csak újra beadta a korábbi bevallásokat, de még azokat is késve. Készítettek is gyorsan 60 önrevíziót a cégnek, helyreállították a könyvelést és végül büntetést sem kapott a vállalkozás, igaz, az autókereskedés helyett más vizekre eveztek. „A könyvemben egy húszas listát hozok, amelyek hiányáról fel lehet ismerni a kamikaze könyvelőket. Az első három pont, hogy szerződéssel és az ügyfél meghatalmazásával dolgozzon az illető, illetve számlázzon – ha ezekből csak egy is hiányzik, akkor azonnal érdemes másik könyvelőt keresni!” – tanácsolja. Hozzátéve: mivel a szakmája sarlatánjai jellemzően nem regisztráltak és a szakmai szervezetekben sem tagok, nehéz megbecsülni, mennyien lehetnek. Mindenesetre a szeptember 11-én tartott budapesti könyvbemutatón másoknak is voltak hasonló sztorijai.

A könyvet hiánypótlónak nevező Dr. Kovács Ferenc adószakértő-jogász például azt mesélte: egy könyvelő ismerőse azzal dicsekedett, hogy középiskolában majdnem megbukott matekból. Mint mondta, azt vallotta ugyanis: ő mindent elfogad, amit a könyvelő szoftverek kiadnak, bár Dr. Kovács Ferenc szerint azért legalább összeadni és kivonni bármely program használata mellett tudni kellene. Úgy látja, sokan a kötelező felelősségbiztosításhoz hasonlóan kezelik a könyvelőt is és azt hiszik, ugyanazt a szolgáltatást kapják 5 és 50 ezerért is, de az első 500 ezres NAV-bírságnál rájönnek, hogy ez nem működik. Weiser István marketing-stratéga videóüzenetében pedig arról beszélt: egy jó könyvelő hétszámjegyű összeget is képes legálisan megspórolni, ha nem a NAV-nak könyvel, hanem a vállalkozásnak. 

Másfél évig elfelejtette lejelenteni

Egy rossz viszont hasonló nagyságrendű büntetést is okozhat. „A korábbi könyvelőnk másfél éven keresztül elfelejtette a vállalkozásunkat felfüggeszteni, így ketyegett tovább mindenféle befizetni való, amiről minket nem tájékoztatott” – emlékezik vissza a szerző egyik ügyfele, Gábor, aki a turizmus területén vállalkozik. 

Ezután végül a NAV egyben kiküldött neki egy hétszámjegyű összegről szóló büntetést. 

„Abban a tudatban voltunk, hogy ő elintézte a felfüggesztést, mert biztosított is minket erről. Nagyon szét volt szórva.”

Mást azzal károsítottak meg, hogy a rossz könyvelés miatt több adót kellett befizetniük. „Nekem is sok milliós veszteségem volt könyvelési hozzá nem értésből adódóan. Nem volt ugyanis jól könyelve egy időbeli elhatárolás, így nem pontosan adózik az ember, ami egy nagyobb tételnél több milliós fölösleges kiadást jelent” – fogalmazott Magdó Emil a Grafcom Média Kft. ügyvezető tulajdonosa. A rossz helyre könyvelt tételek után befizetett magasabb adó is szabályos – csak éppen jól adminisztrálva az alacsonyabb teher is az lenne. 

„Sok félrekönyvelés volt, rossz helyre lettek könyvelve dolgok, ezért magasabb adót is fizettem, valami nem is volt rendesen megcsinálva” – foglalja össze saját keserű tapasztalatait Szabó Antal, a Paintball.hu tulajdonosa. „Szerencsére nagyon drámai dolgok nem voltak, de azért így is fájó volt.” Szerinte a tapasztaltabb vállalkozók már amikor „beleszagolnak a levegőbe”, érzik, amikor valami nem stimmel. A turisztikai válllakozó szerint az volt a red flag, hogy túl olcsó volt a szolgáltatás. „Okosba’ megoldom neked, mindig segítek, nem kell nagyon fizetni – de utólag sokkal többe került a leves, mint a hús.”

Ajánlott cikk:

preview-1x-66a3714b31267082703029.webp

Ha a főkönyvelő egy no-go helyzetben beadja a derekát, annak szomorú vége lehet

Tovább

MI által írt kamu könyv

„Mikor elkezdtem írni a könyvet, szinte az univerzum is elém sodorta azokat a témákat, amiket bele kéne raknom, mert folyamatosan átverős üzleti ajánlatokkal kerestek meg, ezek bele is kerültek az anyagba” – emlékezik vissza Tóth Gábor Péter. Megkeresték például a cégét egy állítólagos előfizetés meghosszabbítása miatt, amit elvileg úgy két éve kötöttek. Csakhogy kiderült: akkor még nem is létezett az a cég a valóságban. De úgy tűnik, már sarlatán könyvelési „szakirodalommal” is számolnia kell a számviteli szakmának, a szerző ugyanis azt mondja, egy Facebook-hirdetésben még kamu könyvelési könyvvel is találkozott.

„Egy román kiadó kínált egy olyan könyvet a magyar adózásról, amit gyakorlatilag teljesen a mesterséges intelligencia írt. Nincsen tördelve, sem helyesírásilag ellenőrizve, semmi. A két kötetet 6-7 ezerért kínálták, akció függvényében” – osztja meg tapasztalatát, miután kíváncsi volt és megvette a „konkurenciát”. „Gyakorlatilag semmi nem igaz, ami benne van, sok minden valójában az amerikai adózásról szól a magyar helyett.” A könyvnek egyébként még a nyilvántartásra szolgáló ISBN-száma sem volt valós, mint azt az Országos Széchényi Könyvtártól megtudta. „Kértem pénzvisszatérítést, amit nem akartak kifizetni. Mondtam, hogy feljelentem őket, mert csalás az egész könyv, akkor egy napon belül visszautalták az árát. A könyvet is megtarthattam, elrettentő példaként fogom vinni mindenhova.”

Van visszaút

Tóth Gábor Péter a bemutatón hangsúlyozta, hogy a könyvével épp az a célja, hogy a fillérekért, szakértelem hiányában dolgozó könyvelőket kiszorítsák a piacról. Ugyanakkor kérdésünkre azt mondta, aki könyvelőként olvasva esetleg magára ismer, annak van még visszaút. „Éppen azért vannak az üzleti könyvek, hogy fejlődjünk, a könyvelést napról napra tanulni kell. A kamikaze könyvelői hozzáállással a legjobb, ha az illető lebukik az ügyfelei előtt abbahagyja a szakmát, de ha akár a könyv által eljut odáig, hogy felismeri ezt, akkor a leírtakat betartva lehet még belőle egy becsületes szakember” – húzza alá. Kérdés, vajon az érintettek el fogják-e olvasni.

Hogy mennyire naprakésznek kell lenni, azt jól mutatja, hogy a könyben, melyet Tóth Gábor Péter tavaly szeptemberben kezdett el megírni, már szerepel például a nemrég bevezetett új italcsomagolási betétdíjhoz kapcsolódó bejelentés kötelezettsége is. 

„A jogszabályok hétről hétre változnak, ahogyan jönnek ki a Közlönyök, minden változik, bevezetnek új platformokat, új hatóságokat” – fogalmaz a szakember. 

„Nem lehet azt csinálni, hogy most megtanultam mindent és innentől 40 évig működtetem az irodát.” Egy egyéni vállalkozónak vagy kkv-tulajnak pedig bár nem kell tudnia könyvelnie, azért olyan alapfogalmakkal azért tisztában kell lennie, mint a bér- ás ÁFA-bevallás határideje, a hazai adózások vagy éppen az ÁFA-mentes keret nagysága és az uniós ügyletek szabályai – teszi hozzá. Szerinte ezért fontos lenne, hogy ezeket már a közoktatásban is tanítsák.

A rendezvényen a szerző megkapta azt a kérdést is: nem fél-e attól, hogy sok ellenséget szerez magának az új könyvével, mire azt felelte, hogy nem, sőt, várja a kritikát. A cikkünk elején idézett autókereskedős sztori után elmondása alapján vissza is mentek az előző könyvelőhöz az ügyféllel jelezni, hogy ez így nem volt rendben. „Volt egy szembesítés, de az idős hölgy csak nézett rám, hogy miről beszélek” – idézi fel. Abban maradtak, hogy megnézi a felelősségbiztosítását, hogy az alapján fizessen kártérítést, ám utána nem jelentkezett és letiltotta őket, azóta – némi bürokratikus hajtűkanyarokat követően – bírósági ügy lett belőle.

Szeretnél egy összefoglalót kapni a cikkekről?

Hetente egy levél a legjobb anyagokkal. Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről.
Köszönjük az előfizetést!