7 nagy igazság, amit mind hallottunk már, de annál kevesebben követünk | Laba üzleti iskola
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
LABA Tartalomgyár

Keresés

content

7 nagy igazság, amit mind hallottunk már, de annál kevesebben követünk

Pedig lehet, hogy nem ártana?

photo591abc71d1ca0-634fc4468f486595799828.jpg

Darius Foroux a The Mission számára írt cikkében 7 olyan alapelvet sorol fel, amelyek szerinte a boldog élethez, a jó egészséghez és a jólléthez szükségesek. Első ránézésre ezek egyszerű, mindenki számára ismerős igazságok – ám az emberek 99%-a hiába tudja, hogy mi lenne a helyes, mégsem cselekszik úgy. Cikkünkben most az anyag (saját gondolatainkkal) kibővített fordítását olvashatjátok.

2015 elején nagyon aggódtam a karrierem miatt. Egy évvel korábban ugyanis feladtam a vállalkozói ambícióimat: Londonba költöztem, és egy informatikai cégnél kezdtem dolgozni.

Ezzel igazából nem is volt semmi baj. A cég jól fizetett, sok juttatást kaptunk, és még a csapat is szuper volt. Én mégis úgy éreztem, hogy nem nekem való, és hogy feladtam a vállalkozásomról szőtt álmaimat.

Ezzel egyidőben  a magánéletemben is rosszra fordultak a dolgok: a barátnőmmel szakítottunk, és még azon a héten váratlanul meghalt a nagymamám, aki nagyon fontos volt számomra.

A hullámok a fejem fölé csaptak, egyszerűen nem értettem, hogy mi miért történik az életben. Neked is volt már ilyen érzésed?

Mi is az élet? És mi a dolgunk benne? Sajnos az élethez nem jár útmutató: a születésünkkor nem kapunk utasításokat ahhoz, hogy hogyan éljünk jól.

Nálam ebben az időszakban jött el az a pont, hogy belefáradva a céltalan létbe, életemben először válaszok után kezdtem kutatni.

Amikor visszatértem Hollandiába a nagymamám temetésére, összefutottam egy korábbi mentorommal, akivel utoljára azelőtt beszéltünk, hogy Londonba költöztem. Elmeséltem neki, hogy mi történik velem, amire azt válaszolta:

„Nincs jó vagy rossz módja az életnek, van azonban néhány alapelv, amelyek segítségével boldogan, egészségben és jóllétben élhetsz.”

Természetesen rákérdeztem, hogy pontosan mik ezek az alapelvek, a mentorom pedig sajátos stílusában így válaszolt: „Szerintem ismered őket. Mindenki ismeri őket. Ám az emberek 99%-a hiába tudja, hogy mi lenne a helyes, mégsem cselekszik úgy.”

Ez az egyik legbölcsebb dolog, amit valaha hallottam, hiszen valóban nagyon kevesen ültetjük át a gyakorlatba azokat a dolgokat, amikről mind tudjuk, hogy jobb lenne az életünk tőlük, hiába beszélünk róluk sokat. És ez alól én sem vagyok kivétel.

A következő évet azzal töltöttem, hogy gondolkodtam, és igyekeztem rájönni, hogy mik ezek az elvek. Megpróbáltam megválaszolni a kérdést, hogy: „Mik azok a dolgok, amikről az emberek csak beszélnek, de sosem teszik meg őket?”

A következő megállapításokat tettem:

A jó dolgokért meg kell küzdeni

Szóban bármit megteszünk: megmásszuk a legmagasabb hegyet, lefutjuk a maratont, elmegyünk ejtőernyőzni, vagy saját vállalkozást indítunk, körbeutazzuk a világot, könyvet írunk, saját lemezt adunk ki, és így tovább.

Ugye neked is van bakancslistád arról, hogy mit kell még megcsinálnod az életed során? Kérdezhetek valamit? Miért nem teljesítetted még?

A 20th Century Fox zenei osztályának vezetője, Alfred Newman zeneszerző szavait idézve:

„A semmittevésben az a nehéz, hogy lehetetlen befejezni és pihenni.”

A válasz a kérdésre legtöbbször az, hogy azért, mert nem könnyű teljesíteni. Nos, ez biztosan nem fog tetszeni, de az életnek igenis nehéznek kell lennie. Ez valószínűleg az egyik legértékesebb lecke, amit megtanultam az életem során.

Nem elfutni kell a nehézségek elől, hanem megtanulni legyőzni őket – fizikailag és mentálisan egyaránt.

Ahogy Voltaire mondta:

„Nincsenek nagy dolgok nagy nehézségek nélkül.”

Minden nagy cég startupként indult, a legtöbbjük pedig legalább egyszer állt már a csőd szélén.

Az – akkoriban még diák – Fred Smith által 1971-ben alapított FedEx Express amerikai teherszállító légitársaság például az alapítása után 3 évvel a csőd szélére került az üzemanyagárak gyors emelkedése miatt.

A cég vezetőségének 5 ezer dollárt kellett a cégbe fektetnie saját zsebből, hogy egy ideig talpon maradhasson.

Mivel ez a pénz csak rövidtávú megoldás volt, Fred Smithnek nem maradt más választása, mint Las Vegasba repülni és kaszinózni. 27 ezer dollárral tért vissza, amivel fedezni tudta az üzemanyagköltségeket, és elkezdhetett befektetések után nézni.

Ma a FedEx az egyik vezető vállalat az expressz kézbesítés és a teherszállítás piacán.

Szóval hiába elcsépelt ez a mondás, attól még teljes mértékben igaz. Ha nem edzed az izmaidat, elveszítik a tónusukat. Ha nem használod az agyad, a kognitív képességeid csökkennek. Ha időről időre nem teszed próbára a jellemedet, elpuhulhatsz.

Ahogy Helen Hayes mondta:

„Ha nem mozgunk, beborít minket a rozsda.”

Mindenáron kerüld a negatív gondolatokat

Mindenki tudja, hogy milyen fontos lenne, de alig találkoztam olyan emberrel, aki valóban így is tesz. Az emberek hozzászoktak és elviselik a negativitást az élet minden területén, a munkahelyen, otthon, a családban és a barátokkal folytatott interakciókban is.

Nincs ebben semmi meglepő, hiszen a negativitás mindenhol körbevesz bennünket: beépült az agyunkba, és generációról generációra öröklődik.

Ezért van annyi panaszkodás, hazugság, vádaskodás, árulás, irigység és gonoszság a világban – ez pedig lehetetlenné teszi, hogy élvezzük az életet. Akkor mégis miért hagyjuk, hogy a negatív emberek hassanak ránk, és felülkerekedjenek rajtunk a rossz gondolatok? A probléma sokszor az, hogy az emberek a jót akarják látni a másikban.

„Nem akart semmi rosszat.”

„Nem akart megbántani.”

„Minden jóra fog fordulni.”

De hiszen pontosan tudod, hogy senkit sem lehet megváltoztatni, nem igaz? Akkor miért próbálod mégis ezt tenni? Az emberek csak akkor változnak meg, ha ők maguk is akarják.

Kerüld el a negativitást! Bármilyen áron.

A tudósok egyre gyakrabban beszélnek egy bizonyos pszichológiai faktorról mint a rák egyik okáról. A rák úgynevezett multifaktoriális betegség, ami azt jelenti, hogy a kialakulásához több tényező együttállására van szükség, a negatív érzelmek pedig katalizátorként működhetnek ebben a folyamatban, amely kiváltja a rákos sejtek osztódási mechanizmusát.

Adj többet, mint amennyit kapsz

Kiskorodban folyamatosan a gondodat viselték: a szüleid etettek, fedelet adtak a fejed fölé, és ha szerencsés vagy, szerettek is.

De még ha nem is volt boldog gyermekkorod, biztos, hogy kaptál enni, járhattál iskolába, és így tovább.

Az a szokás, hogy elvesszük, amit akarunk, nagyon mélyen gyökerezik bennünk. Gyermekkorunktól kezdve az tűnik számunkra normálisnak, hogy folyamatosan kapunk valamit másoktól, ezáltal meg vagyunk győződve róla, hogy minden jár nekünk.

Évekig éltem ilyen világnézettel a fejemben, és csak most látom, hogy mekkorát tévedtem. Az igazság az, hogy semmi sem jár nekünk.

Ki mondta, hogy meg kell kapnunk az áhított munkát vagy előléptetést? Vagy hogy a legjobban kinéző fiú vagy lány minket kell, hogy válasszon? Vagy hogy jár nekünk a siker?

Ne azon járjon az eszed, hogy mit akarsz kapni a világtól, hanem azon, hogy mit tudsz a világnak adni.

Az életben nem lehet csak úgy elvenni dolgokat. Tégy magadnak egy szívességet, és inkább kezdj el többet adni. Meg fogsz lepődni, hogy mennyi mindent kapsz majd ezután.

Jim Carrey szavaival élve:

„A másokra gyakorolt hatásod a legértékesebb valuta a világon.”

Mások segítése a legértékesebb dolog, amit tehetsz az életben.

Az Adni és kapni című könyvében Adam Grant, a Wharton School of Business professzora különböző interakciós stílusokat állapított meg (kihasználó, viszonzásra törekvő és jótékonykodó), amelyeknek mind különböző hatása van az egyén sikerére.

A könyv szerint a legtöbb ember kihasználó (számukra a személyes haszon az első). Ezzel szemben a viszonzásra törekvők a kölcsönös előnyök elve alapján építenek kapcsolatokat, a jótékonykodók pedig készek másokon segíteni akár a saját érdekeik rovására is. Ők vannak a legkevesebben, de ők érik el a legnagyobb sikereket az üzleti tevékenységük típusától függetlenül.

Az idő többet ér, mint a pénz

A világ összes erőforrása közül az idő a legnagyobb érték. „Na, nem mondod” – gondolják most sokan. Akkor mégis miért pazaroljuk úgy az időt, mintha korlátlan mennyiségben a rendelkezésünkre állna?

Szoktál arra gondolni, hogy még mennyi időd van a Földön? Még ha 80 évet élsz is, hidd el, ez nem olyan sok, ha közben fölösleges dolgokra pazarlod.

Észszerűen menedzseld az idődet! Ne pazarold el, hiszen nem kapsz másikat. Az elköltött pénzt mindig meg tudod keresni újra, de az elvesztegetett idődet sosem kapod vissza.

Az idő visszavonhatatlanul és megállíthatatlanul múlik.

Ahogy Arthur Schopenhauer német filozófus mondta:

„Az átlagembert az foglalkoztatja, hogyan üsse el az időt, míg a tehetséges ember igyekszik kihasználni azt.”

Járj a saját utadon

Sokszor a körülöttünk lévők példáját követjük: szüleink, testvéreink, barátaink, főnökeink, mentoraink, írók, vállalkozók, művészek nyomában próbálunk járni.

Én magam is tettem már így, és őszintén szólva a mai napig is szokásom. A másoktól való tanulás az egyik leghasznosabb képességem az életben, és mások érdemeinek tisztelete kétségtelenül pozitív tulajdonság.

De van egy kis baj: ők ők, te pedig te vagy.

Térj le a járt útról, és keresd meg a sajátodat! Persze sokkal egyszerűbb a kitaposott úton menni, de azzal nem teljesedhetsz ki. Az életedben elért eredmények sokkal értékesebbek a pénznél, státusznál vagy a kényelemnél.

Ne félj ismeretlen irányokba indulni! Arra menj, ahol még senki sem járt előtted. És hogy hogyan tudod megállapítani, hogy új utakon jársz? Onnan, hogy nem fognak megérteni – és ez pont így van jól.

„Bármit, 10 dollárért” – ez az amerikai The Something Store cég elhíresült szlogene. Az alapelv a következő: fizetsz 10 dollárt, és kapsz egy meglepetésterméket tartalmazó csomagot.

A tulajdonosok garantálják, hogy minden termék új, és nem tilos az Egyesült Államokban értékesíteni.

A cég indulásakor a kritikusok őrültnek nevezték az alapítókat, az ötletből azonban mára nyereséges vállalkozás lett.

Niccolò Machiavelli:

„Az emberek szinte mindig a mások által kijelölt utakat követik, úgy téve, mintha ezzel ők maguk is csinálnának valamit.”

Tedd azt, amit az élet elvár tőled

Nézz körbe: az életben sok mindenre nincs magyarázat. Miért pont a szüleid lettek a szüleid? Miért itt élsz? Miért bántottak az iskolában? Ezer meg egymillió ilyen kérdés van.

Tudod rájuk a válaszokat? Nem hinném.

Ahelyett, hogy a valóságot próbálnád megváltoztatni, inkább fogadd el a körülményeidet, legyenek akármennyire rosszak is.

Minden pont úgy van, ahogy lennie kell. Nézd az életet abból a szempontból, hogy bárhol is vagy – ennek mindig megvan az oka, akár Istennek, az univerzumnak vagy láthatatlan erőknek tulajdonítjuk is.

Nem számít, mi történik most – ha az élet szerepet oszt rád, játszd el.

Az élet egy irányba halad

Mentálisan három különböző dimenzióban élhetünk:

 

A múltban

A jövőben

 

A jelenben

 

Ha mindig csak a „miért”-et kutatjuk, és folyamatosan válaszokat próbálunk találni, hogy miért történt minden így vagy úgy, akkor a múltban élünk. És ettől bizony nem leszünk boldogok.

Ha csak a „mi lenne, ha” kérdés foglalkoztat minket, akkor a jövőben élünk. Ebben az állapotban csak azon jár az eszünk, hogy mi minden történhet meg. Ez pedig szintén nem hoz boldogságot.

Ráadásul tudjuk, hogy csak egyetlen dimenzió létezik itt és most – a jelen. Miért nem a jelenben élünk hát? Millió dolog vonja el a figyelmünket a valós idejű, éppen történő életünkről.

„Az élet nem áll meg, nem érdekli, mit gondolok és mit teszek, ezért nem vesztegetem az időmet arra, amit nem tudok befolyásolni.” Ez a gondolat segített nekem elengedni a múltat és a jövőt is.

Ha innen nézzük, nincs értelme azon gondolkodni, hogy miért történik valami az életünkben – csak tovább kell lépni.

Mind ismerjük ezeket az elveket, mégsem használjuk őket a mindennapokban.

Nem garantálhatom a boldogságot akkor sem, ha követed őket. Amit garantálhatok viszont az az, hogy fogékonyabb leszel az élet apró örömei iránt, és egy pár lépéssel közelebb kerülhetsz ahhoz, hogy teljes, sikeres életet élj.

Szeretne egy összefoglalót kapni a cikkekről?

Hetente egy levél a legjobb anyagokkal. Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről.
Köszönjük az előfizetést!