Elfolyik az időd, ha otthon dolgozol? | Laba üzleti iskola
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
LABA Tartalomgyár

Keresés

content

Elfolyik az időd, ha otthon dolgozol?

Itt egy reggeli és egy esti rutin a hatékonyságért!

blog-post-4-636a81d3601d0108720921-min-647de3ba90b7e871245256.jpg

A home office –különösen, ha állandósul – komoly kockázatot jelent a különböző életterületeid szuverenitása szempontjából. Most neked kell pótolnod azokat a körülményeket, amelyek „bejárós” munka esetén szabályozzák a mindennapjaid. 

A hagyományos, jelenléti munkavégzésben természetesen adódik az, hogy mikor vesszük fel és tesszük le a munkát, és mikor jön el az ideje a magánéletnek; home office-ban azonban a magad ura vagy, és ha nem vagy résen, akkor könnyen összecsúszhatnak az életed különböző területei. Ennek eredményeként pedig a munka sem lesz olyan hatékony, amilyennek szeretnéd, a szabadidőd pedig komoly veszélybe kerül, hiszen megszűnnek a keretek és határok.

A legelső lépés az, hogy kijelölöd a munkaidő elejét és végét, ami természetesen függ attól, hogy egyben tervezel 8 órát dolgozni, vagy nagyobb szüneteket iktatsz be a nap során – ám mindkét esetben létfontosságú, hogy legyenek keretei a munkanapnak. Praktikus, ha minden nap ugyanakkor kezdesz és ugyanakkor végzel, de természetesen ez nem minden esetben működik: nem lesz gond akkor sem, ha neked hektikusabb az életed. A munkanap kereteinek megtartásában segíthet, ha kialakítasz egy nap eleji és egy nap végi rutint.

Reggeli rutin: hogy valóban dolgozz

Vannak olyan emberek, akiknek az válik be, ha ébredés után max. 15 percen belül már az íróasztalnál vannak, mert minden más tevékenység – családi reggeli, sport, énidő – magában hordozza a halogatás, a „kisiklás” veszélyét. Ha te is ilyen típus vagy, akkor alakítsd úgy a reggeled, hogy valóban ne legyen más teendőd, mint felkelni, leülni és dolgozni. Mindazonáltal lényegesen kiegyensúlyozottabb napindítás az, ha sikerül kialakítanod egy korrekt reggeli rutint.

Mindenképp kelj időben – akár órára –, mert a „bármeddig alvás” komoly halogatásokhoz vezethet. Praktikus, ha igyekszel minden (hétköz)nap ugyanabban az időben felkelni – így előbb-utóbb rutinná válik a dolog. Ugyanakkor nem árt egy kis önismeret. Ha még soha az életben nem sikerült 8 előtt felkelned, akkor valószínű, hogy a terved, miszerint minden reggel 5-től dolgozol, nem fog megvalósulni, legalábbis nem egyhamar. Vedd figyelembe a saját korlátaidat, de ne riadj vissza a kísérletezéstől, határfeszegetéstől sem.

Ébredés után készülj össze ugyanúgy, mintha dolgozni mennél. Zuhanyozz le, öltözz fel, reggelizz meg. Elég nehéz hatékonyan dolgozós üzemmódba kerülni pizsamában! Nyilván nem kell kiskosztümben ücsörögni az ebédlőasztalnál, de egy laza nappali öltözet azért mindenképp ajánlott. Kialakíthatsz egy külön home office ruhatárat is magadnak olyan kényelmes ruhákból, amelyek vannak annyira formálisak, hogy egy videóhívásban nem érzed magad rosszul bennük, illetve akár az utcán sem ciki, slampos. Miután összekészültél, kezdődhet is a munka – halogatásnak helye nincs, hiszen munkanap van, nem?

Ha hiányzik az éles határvonal a reggel és a munkaidő között, ami korábban természetesen adódott abból, hogy közlekedned kellett a munkahelyedre, akkor érdemes lehet kialakítani egy olyan etapot a reggeli rutin végén, amely biztosítja számodra az átmenetet. Kézenfekvő, ha mindez házon kívül történik: akinek reggel oviba, suliba kell vinnie a gyerekeket, netán meg kell sétáltatnia a kutyát, annak mindez megint csak adott; ha azonban neked nincsenek ilyen kötelezettségeid, akkor tedd szokásoddá a reggeli sétát (akár csak a mozgás kedvéért, de beülhetsz egy kávéra valahová a noteszeddel, vagy elmehetsz friss péksüteményért, hogy legyen tízóraid), sportot vagy bármit, ami kimozdít az álmos reggelből, és „átdob” a pörgős munkanapba. Természetesen házon belül is meg lehet valósítani mindezt: építheted a munkaindító rituálédat kávéval/teával, pörgős zenével, íróasztalon történő rendrakással, a nap megtervezésével.

Esti rutin: a munka-magánélet egyensúlyért

Míg a reggeli rutin a munkára készít fel, addig az esti rutin feladata, hogy lezárja a munkanapot, és átvezessen a magánéletedbe. Ha irodában dolgozol, ez az átmenet megvalósul a hazaút során, ám home office esetében ez kiesik, ráadásul a munka karnyújtásnyira marad, bármikor visszacsúszhatsz a céges teendőidbe

Az online kommunikációnak köszönhetően a nap mind a 24 órájában érkezhetnek megválaszolandó levelek, teendőket tartalmazó üzenetek, kérdések, ötletek. Ha nem vigyázol, azaz nem húzod meg a határaidat, könnyen azon kaphatod magad, hogy minden ébren töltött órádat többé-kevésbé munkával töltöd. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy legyen egy fix záróra, amit be is tartasz – ez a záróra egyébként motivál is a nap folyamán, hiszen tudod, hogy időre be kell fejezned a dolgaidat.

Akárcsak a munkakezdésnél, a munka befejezésénél is praktikus, ha lehetőség szerint mindennap ugyanakkor történik, így könnyebben lesz rutin a rutin. Ha ütött az óra, könyörtelenül hagyd abba a munkát. Lépj ki, állj fel, menj ki – és ne is lépj, ülj, menj vissza már aznap. Igyekezz minél inkább elengedni a munkanapot, és lélekben fordulj a magánéleted felé. Ha kreatív jellegű munkád van, akkor tarts egy jegyzetfüzetet valahol a lakásban (szigorúan nem a dolgozószobában!), ahová a munkaidőn kívüli ötleteidet lejegyezheted, így nem vesznek el, és elkerülheted azt a csapdát, hogy „csak 5 percre” ismét leülsz a gépedhez, és 2 óra múlva még mindig dolgozol.

A munkanap lezárásában segíthet egy napzáró rituálé, ami lehet az aznap elvégzett munkád átgondolása, a másnapi teendőlistád elkészítése, rendrakás. Jó ötlet még egy napzáró gondolat, kvázi mantra, amellyel mintegy „vállon veregeted” magad a jól végzett munkáért, és megengeded magadnak a pihenést. Utóbbi különösen olyan embereknél lehet fontos, akik hajlamosak a perfekcionizmusra, illetve a túlórázásra.

Segíthet, ha a munkaidőd végére házon kívüli programot – edzést, találkozót – szervezel, vagy éppenséggel úgy időzíted, hogy akkor kelljen indulnod a gyerekekért, és esélyed se legyen túltolni a munkát. Ha nincs fix programod, akkor is sétálhatsz egyet, vagy elmehetsz futni. Akárcsak reggel, a nap végén is nagy segítség a környezetváltozás, ami segít valóban elszakadni az íróasztalodtól – szó szerint és mentálisan is.

Ha mégsem lépsz már ki a házból, akkor is hagyj magadnak időt lefekvés előtt egy kis kikapcsolódásra. Nem jó stratégia az íróasztaltól egyből az ágyba esni – rövid távon nehezebb elalvást, nyugtalanabb álmot eredményezhet, hosszú távon azonban akár kiégés is lehet a vége, ha csak a munkáról szólnak a mindennapjaid. 

Szeretne egy összefoglalót kapni a cikkekről?

Hetente egy levél a legjobb anyagokkal. Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről.
Köszönjük az előfizetést!