LABA Tartalomgyár

Így kombináld a színeket Excelben

Óvatosan a túlzásba vitt kreativitással!

cover-1-646495a78ad83553178508.jpg

Ha helytelenül választasz színeket az Excel-táblázatodban, akkor az nehezen kezelhető és átláthatatlan lesz, te pedig kellemetlen helyzetben találhatod magad: vagy az egész munkát újra kell kezdened, vagy ismét el kell magyaráznod, milyen információkat szeretnél átadni. A felhasználó pedig nehezen fogja megérteni, hogy:

Ebben a cikkben olyan tippeket gyűjtöttünk össze, amelyek segítenek abban, hogy Excel-táblázataidat a megfelelő színek használatával átláthatóvá és könnyen kezelhetővé tedd.

Minden ember másképp érzékeli a színeket

Tudtad, hogy:

Egy Excel-táblázat megtervezésével ugyan a fent említett tényezőket nem befolyásolhatod, de választhatsz olyan árnyalatokat, amelyek nem fárasztják a szemet, valamint figyelmet fordíthatsz a szöveg és a háttér közötti kontraszt beállítására és a megfelelő szimbólumok kiválasztására. Ha mindezt szem előtt tartod a cellák színezésénél, a táblázatod mindenki számára egyértelmű lesz.

Hogyan hozd létre az Excelben a háttér és a szöveg kontrasztját?

Az oldal háttere, a cellák színe és a szöveg közötti kontrasztnak feltűnőnek kell lennie, ellenkező esetben hunyorogni fogsz, és a szemed gyorsabban elfárad. 

A megfelelő színkombinációk kiválasztása az Excelben:

#1. Az analóg színek egymás mellett helyezkednek el (vörös és narancssárga, vörös és sötétvörös).

#2. A kontrasztos színek három árnyalatnyi távolságra vannak egymástól (a kék és a zöld szín kontrasztot alkot a vörössel).

#3. A komplementer színek egymással szemben helyezkednek el (a zöld a vörössel szemben). 

Ellenőrizd a színek megjelenítését különböző eszközökön, és nyomtasd ki a dokumentumot, hogy lásd, hogyan fest a táblázat papíron.

Színek az Excelben: a legjobb kombinációk a táblázatok formázásához

A Microsoft a következő kombinációk használatát ajánlja a táblázat celláinak kitöltéséhez és az adatok rendezéséhez: 

Ezek a színek biztosítják a legélesebb kontrasztot, és a legtöbb ember könnyen meg tudja különböztetni őket. Bátran használhatod akármelyiket, de tartsd szem előtt, hogy a túl élénk színek nagyon megerőltetik és fárasztják a szemet – így jobb, ha a választásod egy szelídebb színárnyalatra esik.

Tegyük fel, hogy négy kategória szerint kell csoportosítanod az adataidat. Ha átláthatóbbá szeretnéd tenni a táblázatot, emeld ki az adatokat a 4-es számmal jelölt színkombináció alkalmazásával: színezd az első kategóriába tartozó cellákat pirosra, a másodikba tartozókat kékre, a harmadikba tartozókat zöldre, a negyedikbe tartozókat pedig sárgára.

Hogyan használd az Excel témáit?

A témák olyan kész megoldások, amelyeknek minden eleme átgondolt: a betűmérettől kezdve a táblázat háttérszínén át a cellák árnyékolásáig. Az Excel-témák a dokumentum összes munkalapjára és azok minden elemére alkalmazhatók: táblázatokra, grafikonokra és diagramokra egyaránt. 

Az összes Microsoft Office-alkalmazás azonos témakészlettel rendelkezik – ez lehetővé teszi, hogy az általad készített táblázatok, prezentációk és szöveges dokumentumok stílusa megegyezzen.

Így állíts be témát az Excelben:

#1. Vidd fel az adatokat a táblázatba.

#2. Ha az Excelt használod, a főmenüben kattints a Lapelrendezés lapra, a Google Sheetsben pedig válaszd a Formátum menüpontot.

#3. Kattints a Témák menüpontra, majd vidd az egeret a választható témák fölé, és nézd meg, hogyan fog kinézni a táblázatod.

#4. Kattints a neked tetsző téma kiválasztásához. A témák testreszabhatók – a színeket, a betűtípusokat és az effekteket is megváltoztathatod.

Példa:

Excel-táblázat az alapértelmezett Office téma alkalmazása után 

Ugyanaz a táblázat a Dimenzió téma alkalmazása után:

Hogyan használd az Excel táblázatstílusait?

A stílusok alkalmazása lehetővé teszi, hogy egyszerűen, gyorsan és látványosan formázd Excel-táblázataidat. 

A táblázatstílusok beállításához a következőkre van szükség:

#1. Jelöld ki az átalakítani kívánt cellatartományt.

#2. A Kezdőlap menüpont Stílusok csoportjában kattints a Formázás táblázatként gombra.

A táblázat előnézetének megtekintéséhez vidd az egeredet a kiválasztott táblázatstílus fölé – a dokumentum előnézetében a színek a korábban választott témának megfelelően fognak megjelenni. Az alábbi példa a Microsoft Standard téma színárnyalatait mutatja. 

Kattints rá a választott táblázatstílusra annak alkalmazásához, majd az OK gombra kattintva erősítsd meg a táblázat adatait.

Hogyan színezd a cellákat az Excelben az értékük alapján?

A szín közvetíti a szöveg jelentését – erre még abban az esetben is fordíts figyelmet, ha a táblázatod csak számokból áll. Íme néhány példa: 

Használhatsz olyan árnyalatokat is, amelyek sajátos jelentéssel bírnak a vállalat vagy a célközönség számára. Lábjegyzetet is beszúrhatsz a táblázatba, ami elmagyarázza a felhasználóknak a színek jelentését.

Az Excel Cellastílusok menüpontját használva kiválaszthatod az adatokhoz illő színeket, betűtípusokat, igazítási módokat és címsorokat, megkímélve magad attól, hogy mindent kézzel kelljen elvégezned. 

A cellastílus kiválasztásához jelöld ki a formázni kívánt adatokat, majd a Kezdőlap lap Stílusok csoportjában kattints a Cellastílusok menüpontra.

A lenyíló ablakban tallózva kattints az alkalmazni kívánt cellastílusra:

Ajánlott cikk:

preview-1-645ca88389928346281499.png

A tőzsdétől a biciklieladásokon át a sürgősségi ellátásig: így használhatod a adatvizualizációt a Power BI-ban az élet különböző területein

Olvass tovább