8 alapvető készség és 10 kompetencia, amire a következő években szükséged lesz | Laba üzleti iskola
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
LABA Tartalomgyár

Keresés

content

8 alapvető készség és 10 kompetencia, amire a következő években szükséged lesz

2025-re 97 millió új szakma és pozíció jöhet létre, és a munkavállalók 50%-ának tovább- vagy átképzésre lesz szüksége. A következő évek vezényszava a kompetenciafejlesztés lesz.

blog-post-4-63d138380ee6c301633782-min-6483145a9175f808164261.jpg

Mik azok a kulcskompetenciák, és milyen készségeket kell fejlesztenünk, ha sikeresek akarunk lenni a munkaerőpiacon? A kompetenciák határozzák meg, hogyan kommunikálunk, hogyan illeszkedünk be a társadalomba, hogyan látjuk a világot és mennyire vagyunk kreatívak. Az alap kompetenciákon túl, az automatizáció és a digitalizáció terjedésével folyamatosan újabb és újabb készségeket kell elsajátítanunk.

A 21. század egyik kedvelt kifejezése a kompetencia. Már az iskolában elkezdjük mérni (kompetenciafelmérés), majd felnőttként is nap mint nap halljuk, hogy mennyire fontosak a kulcskompetenciák, a folyamatos tanulás, az egyéni készségek fejlesztése. Ilyenkor általában szóba kerül a coaching is mint segítség, de vajon tudjuk-e pontosan, hogy mit is jelentenek ezek, egészen pontosan mit és hogyan kellene tanulnunk, hogy ne csak túléljünk, de sikeresek is lehessünk.

A kompetencia fogalma nagyvonalakban a gyakorlatban hasznosítható tudást jelenti, amelyet a probléma- és feladatmegoldásban alkalmazunk. Minden feladat más és más kompetenciákat igényel, így az, aki birtokában van ezeknek a készségeknek, ugyanazon erőforrásokkal hatékonyabb munkát képes végezni. A kompetencia tevékenységorientált, vagyis cselekvéshez, problémamegoldáshoz, döntéshez és a feladatok végrehajtásához kapcsolódik.

A megfelelő kompetenciák birtokában mindig tudni fogjuk mit, mivel, mikor, hol és hogyan csináljunk.

Alapvető készségek, vagyis a kulcskompetenciák

A szakemberek meghatároztak úgynevezett kulcskompetenciákat. Ide tartoznak azok a készségek, amelyek képessé tesznek bennünket, hogy megfeleljünk a ránk váró szerepeknek, és kezelni tudjuk az előre nem látható változásokat. Ehhez szükséges az önállóság, a felelősségvállalás, a tanulási és gondolkodási készség csakúgy, mint a problémamegoldó képesség és a kreativitás.

Amikor kulcskompetenciákról beszélünk, akkor alapvetően nyolc készséget értünk alatta:

1. anyanyelvi kommunikáció,

2. idegen nyelvi kommunikáció,

3. matematikai, műszaki és természettudományi kompetenciák,

4. digitális kompetencia,

5. tanulás tanulása,

6. szociális és állampolgári kompetencia,

7. kezdeményezőkészség és vállalkozói kompetencia,

8. kulturális tudatosság.

Anyanyelvi kommunikáció alatt azt a képességet értjük, amikor érzéseket, gondolatokat, tényeket és véleményeket fejezünk ki vagy értelmezünk szóban vagy írásban. Ennek köszönhető, hogy képesek vagyunk magunkat kifejezni, beszélgetni, írni, olvasni és szöveget értelmezni.

Az idegen nyelvi kommunikáció az anyanyelvihez képest kiegészül a közvetítés és az interkulturális megértés képességével.

A matematikai kompetencia, azaz a logikus és térbeli gondolkodás fejlesztése és alkalmazása segít a mindennapok problémáinak megértésében. A természettudományi kompetencia segít megérteni a körülöttünk lévő világot, a műszaki készségek pedig az ember által okozott változások megismerését támogatják.

A digitális kompetencia az információs technológiák magabiztos használatát jelenti, legyen szó munkáról vagy magánéletről. A digitalizáció terjedésével ez az egyik leginkább fejlesztendő kulcskompetencia.

A tanulás tanulása. Sokszor hallottuk már az iskolapadban ülve is, hogy tanulni is meg kell tanulni. Legyen szó csoportos vagy egyéni tanulásról, az új ismeretek megszerzése, feldolgozása és alkalmazása alapvető kompetencia bármely területen.

A szociális és állampolgári kompetencia segítségével tudunk beilleszkedni egy-egy közösségbe, segít, hogy hatékonyan tudjunk részt venni akár a társadalmi akár a szakmai életben. A szociális készségek segítségével oldhatunk meg konfliktusokat.

A kezdeményezőkészség segít minket abban, hogy az elképzeléseinket, ötleteinket meg is tudjuk valósítani. A kreativitás, az innováció és a kockázatvállalás mind-mind olyan készség, amely elengedhetetlen a céljaink eléréséhez.

Kulturális tudatossággal vagy kulturális kompetenciával legmagasabb szinten a művészek rendelkeznek. Ezen készségekkel vagyunk képesek a gondolatainkat, érzéseinket, ötleteinket kreatív módon kifejezni például zenében, táncban, irodalmi vagy képzőművészeti alkotásban.

Kompetenciák a munka világából

A World Economic Forum felmérése alapján 2025-re a munkavállalók felének kell a kulcskompetenciákon felül új készségeket is elsajátítaniuk. A járványhelyzet felgyorsította a digitalizáció terjedését, ezzel pedig a munkahelyeknek és a munkavállalóknak is lépést kell tartani. Ez a változás azonban nem rossz irány, a technológiai innovációk azzal, hogy időt és energiát takarítanak meg, segítenek a kreatívabb, komplexebb feladatokra koncentrálni. Az elemzők szerint bár

világszinten akár 85 millió munkakör is megszűnhet a digitalizáció és a gépesítés miatt, de emellett közel 97 millió új születhet, amely a gépek, algoritmusok és emberek kapcsolatára épül.

Ezekben az új munkakörökben pedig újfajta kompetenciákra lesz szükség, ezen belül is az alábbi készségek megszerzésére és fejlesztésére érdemes koncentrálni a következő időszakban. A kompetenciákat 4 kategóriába sorolhatjuk aszerint, hogy a problémamegoldásra, az önmenedzselésre, csapatmunkára vagy technológia fejlesztésére és használatára fókuszál.

Ezek alapján 2025-re a legfontosabb készségek lehetnek:

A cégeknél ma már szinte alapelvárás, hogy a kollégák folyamatosan fejlesszék képességeiket a munkavégzés során. A nyilvános, bárki számára elérhető képzések mellett a legtöbb helyen ezt házon belüli kurzusokkal valósítják meg, vagyis a dolgozók a munkaidejükben vehetnek ezeken részt. Vannak kompetenciák, amelyek viszonylag rövid idő alatt elsajátíthatók vagy fejleszthetők, míg vannak, amelyek hosszabb befektetést igényelnek. Jó hír azonban, hogy nincs megtanulhatatlan készség. 

Kompetenciafejlesztés szakmák szerint

A tartalomgyártás, értékesítés és marketing területen szükséges kompetenciák akár már egy-két hónap alatt elsajátíthatók, míg a termékfejlesztés, valamint az adat- és mesterséges intelligencia területén általában két-három hónap alatt fejleszthetők a készségek. Ennél hosszabb tanulási folyamattal szerezhetők meg például a mérnöki munkakörökben szükséges kompetenciák. Főleg az online kurzusok révén a kompetenciák fejlesztése tehát nem elérhetetlen, azonban fontos, hogy a vállalatok időt és forrásokat fordítsanak a munkavállalók fejlesztésére. Azonban nem csak a munkahelyek megtartásánál lehet szükség új készségek megszerzésére. Sokan – főleg a fiatalok – gyakrabban váltanak munkahelyet, vagy akár szakmát.

Az egész életen át tartó tanulás tehát nem csupán egy frázis: ahhoz, hogy valaki élete során akár 8-10 munkahelyen és több szakmában is helyt tudjon állni, folyamatos tanulásra és fejlődésre van szükség.

Kompetenciafejlesztés felnőttkorban: képzés és coaching

Ma már az iskolai oktatásban is egyre nagyobb hangsúlyt kap a kompetenciafejlesztés, azonban még mindig sok felnőtt számára okoz gondot nemcsak a tanulási képesség, de az együttműködési készség hiánya is. Az, hogy valaki tud-e projektekben gondolkozni, képes-e kreatív lenni, nagyban meghatározza a munkaerőpiaci sikerességét. 

Felnőtt korban a kompetencia fejlesztése történhet egyénileg is, coach segítségével. A coaching szó szerint személyes, segítő és fejlesztő tevékenységet jelent, a gyakorlatban pedig inkább inspirációról, a fókuszálást segítő beszélgetésekről van szó. A coach maga nem konkrét tippeket és tanácsokat ad, hanem segít megtalálni és fejleszteni azokat a kompetenciákat, amelyek a feladatok megoldásához szükségesek. Például, ha egy pénzügyi szakember igényel coaching segítséget, a coach nem könyvelési vagy kontrolling tanácsokat fog adni, hanem abban segít, hogy saját maga legyen képes megalkotni és megvalósítani az elképzeléseit.

Az egyéni fejlesztés mellett egyre szélesebb körben elérhető képzések is segíthetnek egy-egy kompetencia elsajátításában vagy elmélyítésében. A felnőttképzésben a személyes vagy online oktatás terén a klasszikus tanfolyamok helyett szintén inkább a készség- és kompetenciafejlesztésen van a hangsúly. Mindez nemcsak a cégvezetők számára fontos, akik ezáltal hatékony és jól teljesítő munkaerőt nyernek, hanem a munkavállalók is előnyt kovácsolhatnak az új készségekből. A megszerzett vagy elmélyített kompetenciáiknak köszönhetően értékesebbek lesznek a munkaerőpiacon, legyen szó a jelenlegi pozíciójuk megtartásáról, előrelépésről vagy akár munkahely- vagy szakmaváltásról.

Az élethosszig tartó tanulás mellett tehát érdemes ízlelgetni az élethosszig tartó kompetenciafejlesztés fogalmát is.

Szeretne egy összefoglalót kapni a cikkekről?

Hetente egy levél a legjobb anyagokkal. Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről.
Köszönjük az előfizetést!