A Legfontosabb PPC-trendek 2023-ban | Laba üzleti iskola
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
LABA Tartalomgyár

Keresés

content

Ezek lesznek a legfontosabb PPC-trendek 2023-ban

Optimalizáltunk már a hangalapú keresésekre? Vannak első kézből származó adataink? Ezt várjuk jövőre az online hirdetési piacon

blog-post-8-637f88f2cc43f658761233-min-647de406116f5130983890.jpg

Közeleg az év vége, itt az összegzések és a jövő évre vonatkozó becslések ideje. Nincs ez másképp az online marketing világában sem, a legtöbb forrás már a 2023-as trendekre fókuszál. Nézzük hát, mi fog történni a szakértők szerint 2023-ban: mire készüljünk, és hogyan szerezzünk versenyelőnyt.

Voice search: Siri, hol a legközelebbi könyvesbolt?

Ahogy a hangalapú keresés (voice search) egyre inkább terjed a felhasználók között, úgy kell megújulnia a hirdetői szférának is. Az ilyen keresések arányának növekedését már korábban megjósolták: becslések szerint 2022-re az online keresések mintegy 50%-át teszi ki. Még ha nem is értük/érjük el ezt a szintet ma Magyarországon, akkor sem lehet teljesen figyelmen kívül hagyni a jelenséget. Ha szeretnénk a hangalapú keresésekre (is) optimalizálni a tartalmainkat, akkor az alábbiakra figyeljünk:

  • A legtöbb ilyen keresés párbeszédszerű

Mit jelent ez? A kulcsszavaknál igyekezzünk az élőbeszédre alapozni, használjunk kérdőszavakat. „Női csizmák” helyett gyakrabban keresnek teljes kifejezésekre pl.: „hol vehetek női csizmát”. Ugyanezt az elvet érdemes követni a honlap vagy landing page szövegezésénél és a meta tagek esetében is.

  • Sokan keresnek a tartózkodási helyükhöz közel eső termékre, szolgáltatásra

A tartalmaknál szenteljünk figyelmet a lokális keresésekre. Használjunk az adott helyre vonatkozó ún. long tail kulcsszavakat (amelyek nemcsak egy szóból állnak, hanem lehetnek összetett kifejezések, mondatrészek is). Például ahelyett, hogy „autóalkatrészek széles választékban” írjuk azt: „alkatrészek minden autótípushoz Tatabányán” vagy „autóalkatrészek a közelemben”.

  • Optimalizáljuk mobilra

A hangalapú keresések nagy része mobilon történik, így a fentiek mellett fontos, hogy a találati oldalunk megfelelően jelenjen meg ezeken a platformokon. Hiszen hiába leszünk mi az elsők a lista élén, ha aztán a tartalom egy kattintás után elriasztja a látogatót.

Videók: szálljunk be a 9:16-os versenybe

A szakértők szerint 2023 a videós hirdetések éve lesz. Ezen belül is inkább a 9:16-os vertikális arány hódít (TikTok, Instagram Reels, YouTube Shorts, Facebook). Videók alatt azonban ma már nem a klasszikus tv-reklámokra kell gondolni, a különböző célokra különböző tartalomtípusok léteznek, úgy mint:

  • Explainer videók

Az explainer, azaz magyarázó tartalom célja, hogy megmutassa, hogy a termék hogyan jelent megoldást egy, a vásárlókat érintő problémára. Kifejezetten hasznos lehet összetettebb szolgáltatásnál vagy terméknél, segítségével növelhető a márka ismertsége. A tartalomnak mindenképp választ kell adnia a „Nekem ez miért jó?” kérdésre. Ilyen például a Wix e-commerce videója, ahol lépésről lépésre láthatjuk, hogyan segíthet nekünk a cég egy online üzlet létrehozásában.

  • Esettanulmányok, testimonial videók

Az autentikus tartalom a leghitelesebb – ez sosem változik. Az explainer tartalmak egy változataként is tekinthetünk az úgynevezett testimonial videókra, ahol valódi vásárlók szemszögéből mutatjuk be a szolgáltatást vagy terméket. A testimonial a hitelesség védjegye lehet, de csak akkor, ha a közönség azonosulni tud a videóban szereplő személyekkel. Az alábbi példában egy olyan fogyasztó beszél a Dove egyik termékéről, akinek az életében különösen fontos szerepet tölt be az érintés:

  • Promóvideók

Természetesen nem hagyhatók ki a brandépítésre vagy egy-egy termék bemutatására fókuszáló promóvideók sem. Ezek célja leggyakrabban új vevők elérése, a márkahűség erősítése. A legfontosabb szempont a leadgenerálás, azaz a potenciális vásárlók elérése, becsatornázása. A videóknál figyelembe kell venni, hogy körülbelül 3 mp az az idő, ami alatt a néző eldönti, hogy érdekli-e az adott tartalom vagy sem. Ennyi időnk van, hogy megragadjuk a figyelmet, ezért ezek a videók sokszor harsányak, dinamikusak, és általában valami fülbemászó zenét is hallhatunk a háttérben. Ilyen például a Glossier szépségipari márka alábbi videója is:

1st party data: adatgyűjtés saját erőből

Bár a Google 2024-re halasztotta a 3rd party data, azaz a harmadik féltől származó adatok kivezetését, előbb-utóbb eljön az idő, amikor már csak a saját magunk által gyűjtött információkra alapozhatunk. Érdemes tehát mielőbb felkészülni. A saját weboldalunk látogatóiról továbbra is láthatunk információkat az Analyticsben, pl.: életkor, demográfia, felkeresett oldalak, oldalon töltött idő stb. A Google is tovább monitorozza majd a felhasználói szokásokat, azonban nem egyéneket, hanem úgynevezett fogyasztói csoportokat figyel majd meg (Federated Learning of Cohorts). A hangsúly azonban a saját magunk által gyűjtött adatokon lesz a következő években, így ha még nem tettük, mielőbb alakítsuk át a platformjainkat:

  • hozzunk létre kapcsolatfelvételi űrlapot a holnapon, 
  • iratkoztassuk fel a látogatókat a hírlevelünkre,
  • hirdessünk regisztrációhoz kötött akciókat, játékokat,
  • tegyünk közzé regisztrációhoz kötött tartalmakat (pl.: katalógusok),
  • alakítsunk ki webshopot, kövessük nyomon a vásárlásokat.

AI és teljesítménymaximalizálás

A Google Ads már tavaly bevezette az ún. teljesítménymaximalizáló lehetőséget, amikor is mi csak a tartalmakat adjuk, és az AI ezeket variálva maga dolgozza ki a meghatározott cél alapján a kampányokat. Ilyenkor a stratégia kialakítása és a kivitelezés is a Google feladata, az algoritmus maga határozza meg mit, hol és hogyan jelenít meg a legjobb eredmény elérése érdekében (pl.: elérések növelése, kattintások maximalizálása, aktivitások erősítése stb.).

Korábban is léteztek már és ma is léteznek AI alapú megoldások, amelyeknél részben vagy egészben támaszkodhatunk a mesterséges intelligenciára (pl.: smart bidding, PPC-automatizáció). A mesterséges intelligencia alapú hirdetés kényelmes megoldás azoknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak sok időt és energiát fordítani a kampányok optimalizálására. 2023-ban a teljes kampányok vagy kisebb feladatok mesterséges intelligencián vagy gépi tanuláson alapuló automatizálása segít versenyben maradni a hirdetések piacán. Minél több időt spórolunk a kampányok tesztelésénél és optimalizálásánál, annál több időnk marad a hosszú távú célok és eredmények elemzésére.

Közösségi média – élet a Facebookon és a Google-ön túl

A legtöbben naponta felkeressük valamelyik közösségi oldalt (Facebook, Instagram, TikTok, LinkedIn, Pinterest). Sőt, sokan ezek közül többet is meglátogatnak – átlagban több mint két és fél órát töltünk valamilyen közösségi felületen naponta, így hiba lenne hirdetői szemszögből figyelmen kívül hagyni ezeket a platformokat. A Facebook és a Google ma már kéz a kézben járnak, ha hirdetési kampányokról van szó, 2023-ban azonban nem árt kicsit tágítani a látókörünket. Bizonyos generációkat például már nem, vagy csak nehezen fogunk az említett két csatornán elérni. A fiatalokat például már szinte csak az Instagramon és a TikTokon találjuk meg, azonban a két platform a Z generáció más és más szegmensét vonzza. Míg az előbbin a művi, tökéletes, idilli képek dominálnak, addig a TikTokot inkább a humor és a közvetlen, valósághű tartalmak miatt keresik a látogatók. Fontos, hogy hirdetőként igazodjunk ezekhez a tartalmakhoz és maradjunk hűek a saját értékeinkhez, ugyanakkor a közönség igényeinek megfelelő kontentet gyártsunk.

Bár 100%-ra pontosan soha senki nem tudja megmondani – még akkor sem, ha ezt állítja – hogy mi és hogyan határozza majd meg a következő évben az online hirdetéseket, abban biztosak lehetünk, hogy a hangsúly a technológia fejlődésével a mobileszközök, az automatizáció és a közösségi média felé tolódik el. Érdemes tehát mielőbb felkészülni!

Szeretne egy összefoglalót kapni a cikkekről?

Hetente egy levél a legjobb anyagokkal. Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről.
Köszönjük az előfizetést!