Az Excel rejtett, fura funkciói, mellyel megleptek minket a fejlesztők és még ma is működnek | Laba üzleti iskola
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
LABA Tartalomgyár

Keresés

content

Mit keres a húsvéti nyuszi az Excelemben?

Mentsd meg az elrabolt programozót, versenyezz életre halálra – néhány homályba vesző funkció, amikkel az Excel fejlesztői szórakoztattak minket, és néhány trükk, ami még mai is működik.

blog-post-1-632c4d5e2c80c949997898-min-647ddde77140d478045253.jpg

Volt idő, mikor két képlet és diagram között olyan rejtett kincsekre találhattunk az Excel sötét bugyraiban, amivel kitörhettünk a szürke mindennapok nyomasztó légköréből. Bár ezek egy része ma már csak emlék, a mai napig vannak apró trükkök, amikkel egy-két percre kikapcsolhatunk, ha már elegünk van a hétköznapokból.

Spielberg Ready Player One-ja óta még az is tudja, hogy mi az az easter egg, aki korábban sosem találkozott ilyennel. Ahogy a film virtuális valóságában, az OASIS-ben a szereplők a húsvéti tojások felkutatásával jutnak el az áhított jutalomig, úgy a hétköznapi életben is számos ilyen extra funkciót rejtenek el unatkozó vagy vicces kedvű programozók a játékokban – vagy akár az Excelben.

Sajnos vagy sem, az Excel ma már a komoly, megbízható program imidzsét hirdeti, a 2000-es éves elejéig azonban belefért még néhány easter egg, amikkel az élesszemű felhasználók szórakozhattak két kimutatás között. Ha lapul valahol egy korábbi Excel verzió, az alábbi trükköket mindenképp próbáld ki.

Megkínzott lelkek a képletek mögött

Az Office 95-ös verziójában jelent meg a „The Hall of Tortured Souls” nevű easter egg. A játék elindításához ki kellett jelölni a 95. sort, majd a tabulátorral átlépni a B oszlopba (így a kijelölés nem szűnt meg). Ezután a Súgóban, a Rólunk pontban a Technikai segítség gombra kellett kattintani, miközben lenyomva tartottuk a Ctrl+Alt+Shift gombokat.

Ha nincs kéznél Office 95, akkor  YouTube videókon is vissza lehet idézni, hogyan jutottunk el szobáról szobára a játék végéig, ahol a Bill Gates által elrabolt és 24 órás ingyenmunkára kényszerített fejlesztőkkel találkozhattunk.

Diagram helyett űrháború

Két évvel később, az Office 97-ben jelent meg egy újabb rejtett játék. Itt is stílusosan a megjelenés évének megfelelő sorból indultunk (97), kijelölve az X97-L97 cellákat. A Tab megnyomása után a Ctrl+Shift gombokat lenyomva tartva a diagramvarázslóval lehetett elindítani egy repülőszimulátort. A játék stílusa visszatükrözi az 1982-es mozifilm, a Tron hangulatát. Akit anno megfogott a számítógépek belsejében rejtőző világ, az biztosan rákattant az Excel szimulátorára is.

Verseny életre-halálra

A 2000-es évben aztán a légtérről az aszfaltra váltottunk. Az Excel 2000-be bekerült egy autóverseny, ahol az úton a fejlesztők nevein túl vicces feliratok mellett száguldozhattunk, mint például „a körök jók, de nem téglalapok” vagy  „egy diagram nagyon beszédes, annak ellenére, hogy semmit sem mond, hiszen nem tud beszélni”. A játék indításához a Fájl fület kellett lenyitni, majd a Mentés weboldalként funkcióra kattintani (Save as web page). Mentés után a webfájlt elindítva a WC2000-es cellához kellett navigálni (balra nyíl majd Page Down), ahol aztán először a Shift+Space, majd a Ctrl+Alt+Shift kombinációval az Office logót kellett megnyomni. Ha idáig eljutottunk, már el is indult a verseny, ahol aztán vagy lehagytad, vagy szétlőtted a többi autót.

Bár az Excel easter egg fénykora a 2000-es évek elején leáldozott, van néhány trükk, ami más programokban még ma is működik:

# A Word és a szövegvarázslat

Írd be egy Word dokumentumba bárhová a 

- =rand()

- =rand.old()

- =lorem()

parancsokat, a zárójelekbe tetszőleges számokat behelyettesítve, ha mintaszövegekre van szükséged.

# A forgó Google

A Google keresőjébe gépeld be a „do a barrel roll” kifejezést, kattints a Jó napom van gombra, majd nézd, hogyan fordul meg veled a világ.

# Amikor a fordítónak rossz napja van

Szigorúan nagykorúak figyelmébe ajánljuk a SZTAKI szótár magyar megoldását az alábbi angol mondatrészre: this message can only be viewed in HTML

# Jobb, ha nem keresed Chuck Norrist

És végül, bár ma már nem elérhető, egészen 2014-ig, ha valaki a Google segítségével szerette volna megtudni, hol tartózkodik éppen Chuck Norris, az eléggé pórul járt. Hiszen nem mi találjuk meg Chuck Norrist, ő talál meg minket. Jobb, ha futsz, mielőtt téged is utolér a pörgőrúgás…


 

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chuck_Norris_-_Google_Search.jpg 

Szeretne egy összefoglalót kapni a cikkekről?

Hetente egy levél a legjobb anyagokkal. Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről.
Köszönjük az előfizetést!