Mi lenne, ha az élet minden területét egyetlen programmal, a Microsoft Excellel lehetne nyilvántartani | Laba üzleti iskola
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
LABA Tartalomgyár

Keresés

content

Nincs mese, az egész életünk egy Excel-tábla

Gondoltad volna, hogy a legnépszerűbb táblázatkezelőt még egy hétvégi kiruccanás előtt is érdemes elővenni? Akkor pedig pláne, ha családfát készítenél!

830-x-350-100-6152f17f76dc2871931098-min-64469ad0a0893575640247.jpg

Fokozatosan elhagyjuk a papíralapú határidőnaplókat és noteszeket, online fizetünk a rezsiért és az interneten vásárolunk repjegyeket és szállást. Tucatnyi alkalmazást töltünk le a kiadásaink és a kalóriák számolására, sportoláshoz és meditációhoz. Mi lenne, ha az élet minden területét egyetlen programmal, a Microsoft Excellel lehetne nyilvántartani?

A Microsoft táblázatai lehetővé teszik a kalóriák nyomon követését és az utazásunk megtervezését, családfa létrehozását vagy az autónkra költött kiadások kiszámítását. Elmondjuk, hogyan néznek ki az említett sablonok, és hol lehet őket fellelni.

1. sablon: Szervezd meg az étrendedet

Egy újabb bőséges ünnepi lakoma után általában új életet akar kezdeni az ember: granolát reggelizni és főtt csirkemellet enni vacsorára. Persze hektikusan is lehet főzni, de talán ennél sokkal jobb lenne, ha létrehoznánk egy étrendet minden egyes napra, amely alapján ellenőrizni tudjuk a kalóriatartalmat és azt, hogy egészséges ételeket együnk.

Az Excel táblázataiban kényelmesen meg lehet tervezni a napi és heti menüt, kiszámolni a kalóriákat, fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat. Ha túlléped a normát, azonnal látod az eltérés mértékét.

Ezek a sablonok az egyszerűbb számítások mellett az egyik legnépszerűbb képletet, a „SZUMHA” (SUMIF)-et használják. A kényelem kedvéért vannak bennük legördülő, választható listák és vizuális effektusok.

A táplálkozás nyomon követéséhez létrehozhatsz saját táblázatot, vagy letölthetsz egy kész sablont. Az MS Excel 2019-ben a nyitólapon (vagy a Fájl menü - Új fül) írd be a keresésbe: „Étkezési és testmozgás napló”, majd csinálj egy új fájlt.

Ebben listázhatod az elfogyasztott vagy az étrendedbe kerülő termékeket, és kiszámolhatod a számodra szükséges napi optimális kalória mennyiséget.

Ugyanebben az Excel-táblában feljegyezheted a sporttevékenységeidet is, hogy egy helyen kapj egy valós képet az étkezésről és a testmozgásról.

2. sablon: Tudd meg, mennyit költesz az autódra

Az autód költségeinek megismeréséhez csak alapvető Excel-tudásra van szükség. Add meg a sablonban az adatokat: a megtett kilométerek számát és az üzemanyagköltséget. Végeredményben láthatod, hogy miből állnak az autó karbantartásának legköltségesebb elemei, és képes leszel optimalizálni a költségeket. Az éves statisztika pedig segít abban, hogy előre tervezhesd a költségvetésedet.

Az angol nyelvű autós kalkulációs sablont itt találod. Ha kibővíted a sablont, és megadod többek között a kötelező biztosítás, az alkatrészek, a műszaki ellenőrzések, a gumiabroncsok felszerelésének költségeit és a kisebb költségeket, megtudhatod, mennyibe kerül az autó teljes karbantartása.

Az Excel 2016 és 2019 sablonjai között található egy másik változat is, az úgynevezett „üzemanyag-fogyasztási napló”. Itt is tudod vezetni az alapvető kiadásaidat, és a rendszer egy szép diagramon is megmutatja az adatokat.

3. sablon: Készíts táblázatot a rezsikiadásaidról

Annak érdekében, hogy se a vízművek, se az áramszolgáltató ne kérjen rajtad számon valós vagy képzelt tartozásokat, Te pedig biztos legyél benne, hogy mindent időben kifizettél, vezesd a rezsikiadásokat egy külön táblázatban. Így nem kell többé átböngészni a régi számlákat és kifizetéseket, hogy kiderüljön, rendezted-e már az adott számlát.

A közüzemi számlák kiszámításához a „HA” (IF) logikai függvény lehet a legalkalmasabb. Ezt például olyan kiadásoknál alkalmazhatjuk, ahol a fogyasztás függvényében változik a költség (például villamosenergia vagy gázfogyasztás). A havi fix szolgáltatásoknál közvetlenül adhatjuk meg a költségeket. Az ilyen számítások alapján meg lehet határozni például a homlokzat szigeteléséből és az ablakok cseréjéből származó megtakarítást.

Egy ilyen sablont magunk is elkészíthetünk az Excelben, vagy használhatjuk az Excel 2019-ben beépített Családi költségvetés-tervező sablont.

4. sablon: Számold ki az utazási költségvetést

Ha sikerül olcsó repjegyekhez jutni, az még csak fél siker. Annak érdekében, hogy ne repülj az ismeretlenbe, írd fel az összes várható költséget az utazási tervbe.

Például az Excelben található „Utazástervező” sablon segítségével minden költséget megadhatsz a tervezett utazáshoz. Vezetheted rajta az indulások időpontját, a különböző pénznemek miatti átváltásokat vagy a rendelkezésre álló keretösszeget, hogy egyszerűen láthasd, ha esetleg kifutnál a költségvetésedből.

5. sablon: Készíts családfát

Az Excel nemcsak a kiadások kiszámításában segíthet, hanem a családtörténeted összeállításában is. Az innen letölthető sablonba fel lehet tüntetni az összes közeli és távoli rokont, több generációra visszamenőleg.

Kellemes cellatöltögetést!

Szeretne egy összefoglalót kapni a cikkekről?

Hetente egy levél a legjobb anyagokkal. Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről.
Köszönjük az előfizetést!