10 tipp a megnyerő testbeszédért | Laba üzleti iskola
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
LABA Tartalomgyár

Keresés

content

Prezentálsz? Ne csak a projektorvászonra figyelj!

10 tipp a megnyerő testbeszédért

cover-614099121b1ab767474316-6142153d062e6067273822-min-64469453bb545949153297.jpg

Mikor pont került a PowerPoint-prezentációd utolsó diájára, még csak a munka felét végezted el. Használhatod mesterfokon a programot, de azt is meg kell tanulnod, hogy az előadásod során hogyan ragadd meg mások figyelmét, hogy ne csupán elmeséld az ötleted, de mutasd is meg! Ebben pedig kulcsszerepe van a testbeszédnek.

Univerzális nyelv

A tested szavak nélkül is kommunikál. Testtartásod, mimikád, gesztusaid, a hanglejtésed, a felvett távolság rengeteget elárul rólad és a mondanivalódról. Talán nem is sejted, milyen sokat: a témát kutató Albert Mehrabian szerint egy beszélgetés során

  • 7 százalékban kimondott szavaid,
  • 38 százalékban hangtónusod,
  • 55 százalékban pedig a testbeszéded

határozza meg, hogy milyen hatással lesz a mondanivalód a közönségre.

Ez pedig buktatókat is hordoz magában, hiszen hajlamosak vagyunk jobban odafigyelni arra, amit mondunk, mint arra, hogy hogyan mondjuk.

Tíz tipp, hogy mire figyelj

Szerencsére a testbeszéd szabályozása is tanulható. Összeszedtünk hát tíz tippet, hogy mire figyelj, hogy megragadd mások figyelmét!

#1. Mosolyogj! Tudjuk, hogy ha amúgy is ideges az ember, nehéz mosolyt csalni az arcára. De se szeri se száma azoknak a vizsgálatoknak, amelyek bizonyítják, hogy a mosoly csodákra képes, és téged is ellazít. Ahogy már Teréz anya is megmondta: „A béke egy mosollyal kezdődik.”

#2. Húzd ki magad! A görnyedtség annak a jele, hogy nem vagy magabiztos. Ráadásul egyenes háttal a légzés is könnyebb.

#3. Lélegezz! Talán furcsának hangzik, pedig sokszor előfordul, hogy az előadó úgy belelendül mondandójába, hogy szinte még levegőt venni is elfelejt. A helyes légzés segít fenntartani a beszéd megfelelő tempóját és tónusát.

#4. Tarts szemkontaktust! Ha csak teheted, fordulj a közönséged felé, és igyekezz velük fenntartani a szemkontaktust. Ezzel megerősíted az érzést, hogy közvetlenül hozzájuk beszélsz és figyelsz rájuk.

#5. A színpad a tiéd! Használd ki a teret, például sétálj át egyik pontról a másikra, mikor diát váltasz. Légy mindig látható! Ezzel is magabiztosságot sugárzol, és dinamikusabbá teszed az előadást. És a mozgás neked is segít levezetni a feszültséget.

#6. Keltsd életre a diákat! A gondosan elkészített PowerPoint-előadásod nem csupán díszlet szavaidhoz. Nézz vagy mutass rá arra, amiről éppen beszélsz, ezzel hallgatóságod figyelmét is ráirányítod.

#7. Vond be a közönséget! Sétálj a hallgatóság felé, vagy akár közöttük. A fizikai közelség segíthet a gátlások feloldásában, hogy könnyebben szóra bírd a részvevőket.

#8. Légy érthető! Könnyű belegabalyodni a mondatokba és elveszni a részletekben. Segíthet a világos kifejezésben, ha otthon elpróbálod az előadásodat, és ha úgy tekintesz hallgatóságodra, mintha régi ismerősökhöz beszélnél.

#9. Csak nyugodtan! Légzésed, mozdulataid, gesztusaid, beszéded legyen nyugodt, de határozott. Ezzel olyan ember benyomását kelted, aki pontosan tudja miről beszél, akiben megbízhatnak.

#10. Itt nem kell pókerarc! Nincs unalmasabb egy „beszélő fejnél”. Ne félj átadni magad az előadásodnak! Gesztusaiddal és mimikáddal kifejezheted érzéseidet, levezetheted a stresszt, mozgalmassá teheted a beszéded, és pozitív visszacsatolásokat adhatsz közönségednek.

A legsúlyosabb hibák

A fenti lista egyúttal azt is segít megérteni, hogy mik az előadásmóddal kapcsolatos legsúlyosabb hibák, amiket elkövethetsz. Kevésbé leszel megnyerő, ha:

  • hátat fordítasz a hallgatóságodnak,
  • nem figyelsz rájuk, figyelmen kívül hagyod a reakcióikat,
  • végig egyhelyben, mozdulatlanul állsz,
  • zárkózott testtartást veszel fel, például karjaidat összefonod, vagy leülsz,
  • jól láthatóan ideges vagy, kapkodsz, izegsz-mozogsz,
  • hadarsz, vagy éppen ellenkezőleg, vontatottan beszélsz.

A tökéletes prezentációhoz és testbeszédhez tehát sok dolgot szem előtt kell tartani, és ez nem mindig egyszerű, hiszen nem lakozhat mindannyiunkban egy Charlie Chaplin. De aggodalomra semmi ok, hiszen a mondás, miszerint gyakorlat teszi a mestert, ebben az esetben is igaz. Ha pedig nincsen lehetőséged (vagy bátorságod) közönség előtt gyakorolni, akkor hívd nyugodtan segítségül a technikát, és vedd fel videóra az előadásodat. A felvételt visszanézve rögtön látni fogod, mire kell majd éles helyzetben jobban odafigyelned!

Szeretne egy összefoglalót kapni a cikkekről?

Hetente egy levél a legjobb anyagokkal. Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről.
Köszönjük az előfizetést!